Érdekel benneteket a felvidék, felvidéki emberek?
9# Vagyok.
Köszönöm a válaszod és örülök hogy te a rendes emberek közé tartozol,ezt a jó szokásodat őrizd meg mimdig.
5-ös vagyok megint. Érdekeseket írsz, köazi kérdező. Engem érdekelne, hogy ezek a felvidékiek, szlováknak vagy magyarnak tartják magukat? Mi a nemzeti identitásuk?
Ja és mi az a jaffás? :D Nálam a jaffa a narancsszörpöt jelenti.
Ki-ki hogyan. Nagy részünk magyarnak, páran a "lehetőségekért" hivatalosan elszlovákosodnak, van akik kevert családban születnek. Az állampolgárság szlovák, kis résznek magyar van (a magyar birtoklásával elveszti a szlovákot). A nemzeti identitásról nem tudok nyilatkozni, megemlékezünk 48-ra, 56-ra, az államalapításra stb, magyar törit, nyelvet is tanulunk (magyar nyelvű iskolákban úgy, ahogy ti is.)
Pont a narancsszörp fogyasztása végett terjedt el ez a rosszindulatú jelző. (spórolós, elégedetlen, savanyú, panaszkodó, állandóan anyagias buta magyar) Olyasmi mint a drótos/tutajos tót, teknős cigány. Egyszóval alpári buta jelző, amit hál'Isten már nem nagyon használnak.
Kedves kérdező milyen ott élni?
Melyik részén élsz?
Szórakozási és munka lehetőség van arra felé?
Milyenek arra az emberek?
Szia! Jó itt élni. Legalábbis nekem biztosan. Itt születtem, ahogy őseim is. Gazdag a múltunk, amiben osztozunk a szlovákokkal. Sok szép hely van, ahova el lehet menni kirándulni, művelődni.
Délszlovákiában a Nyitra megyében egy kis dunaparti városkában, valamint Pozsonyban (ingázó diák vagyok) legyen most elég ennyi.
Perszehogy, de ez relatív. Van aki bárhol jól érzi magát, van aki fapofával nyaral disneylandben. A munka pedig szintén ilyen. Aki keres, talál. Nyilván előny a szlovák nyelvtudás (komolyabb helyeken alap követelmény), de akad munka, ahol bárki eldolgozgathat. :)
Az eddigi tapasztalatom alapján, ha magyarországiakkal hasonlítom nyitottabbak, barátságosabbak vagyunk. Nem azt szeretném mondani, hogy aki hazai, az egy bunkó fesz, hanem a több évtizednyi egymásra utaltság összekovácsolt bennünket. Nem probléma egymást az otthonunkban fogadni, egy kassai éppúgy jól kijön a pozsonyival, ahogy a kassaival, egyszóval nincs meg ez az "aha, te vidéki pari vagy" feeling. Jó a humorunk, és sokan segítőkészek vagyunk, de amint azt már sokszor fentebb is hangoztattam, nem vagyunk egyformák, vannak kivételek. :)
Tudnál még mesélni a felvidékiekről?
Felvidéki dolgokról?
Ételekről?
Szlovákiáról?
Minden érdekelne.
Milyen látványosság vannak?
Veszélyes helyei, no-go zóna?
Szeretném fel fedezni 2-3 hét alatt mint Magyarországot is tettem. 🙂
Egyszer volt hol nem volt. Sokmindent lehetne. Kicsit máshogy beszélünk, van palóc meg csallóközi, "kassi" nyelvjárás (néhol falunként változik). Sokan szeretik a DAC focicsapatot, ami az egyetlen siekres felvidéki magyar klub, máramár mítiks rajongótábora van, akik azt tartják, hogy a DAC szeretete, drukkerei az igazi magyarok, ha felvidékiként nem szurkolsz nekik, "áruló vagy". Sok az ilyen focidrukker nade nem fájdítja a fejem.
Van saját rádiónk, magyar blokk a tévében, kétnyelvű utcatáblák, magyar iskolák. Nálunk is hagyomány a régi magyar kabaré szilveszterkor (elérhető az összes nagyobb magyarnyelvű adó).
Érdemes megnézni Pozsonyt, Kassát, Selmecbányát, Krasznahorkát, Bajmócot. Nyári felvidéki magyar feszt a Gombaszögi nyári tábor, ami picit inkább a fiatalok szétcsapommagamolásáról szól, de sok értelmes remek program (nyári egyetem), és koncert is van.
A szlovákok nagy részét nem érdekli a magyar kisebbség, akár a fenti kommentelőket a szomszéd falu, vagy a miskolci vadaspark újszülött vaddisznókölykei, együtt élünk. Itt-ott akad a Szlovákiában szlovákul nácis butuska, de csak csapatban bátrak, eddig a helyek nagy részén vagy szeretettel, vagy közönbösséggel fogadtak. Akadt, hogy magyarországon leszlovákoztak, vagy csodálkoztak, hogy tudok magyarul, és tudom ki Petőfi, az sem kellemesebb.
Szlovákia jó hely, de kicsit büszke. A vasút jó, megbízható, és a pozsonyi reptérről osk helyre olcsóbban el lehet jutni.
Kofola- csehszlovák ital, cseresznye, és gyógynövénykeverékből, kicsit mint a fekete, édesebb Almdudler
Vinea- savanykás Márka (hú-la-la) nyáron mindkét ital csapolva fogyasztandó.
Egy jó tanács, nálunk nem igazán szeretik a kocsmában, ha korsót, vagy poharat kérsz, a 3 deci kicsi a fél liter nagy (sör, kofi, vinea)
Finomak a csokik Študentská pečať, Figaro Nugat, Kaštany, Rumba, Margot, Banány, Kofilaés még sorolhatnám.
Szoktunk enni szlovák kajákat, ami kb. disznótoroskáposzta, juhtúrós galuska, (ha sztrapacskát kérsz, akkor a galuskád savanyúkáposztával lesz keverve), fokhagymakrémleves, knédli, dinszteltkáposzta sülthússal (csehszlovák kaja). Itt a gulyás az pörkölt knédlivel, a gulyásleves ugyanaz.
Vannak vendégszavaink amit előszeretettel használunk
pl.:žuvi, žuvačka(zsuvi, zsuvacska)-rágó
tepláky, tepi (tyepi)-mackónadrág, melegítő
párky-virsli
činžiak (csinzsiak/csinzsák)- tömbház
No-go zona Lunik 9,
Most kb ennyi jutott az eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!