Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Elmennétek dolgozni a helyembe...

Elmennétek dolgozni a helyemben az egyetem után?

Figyelt kérdés

Egy félévem van hátra, magyarul tavasszal diplomázom és felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább. Bölcsészettudományi karon (nyelv) tanulok egy vidéki egyetemen és őszintén szólva nem nagyon látom, hogy mit tudnék kezdeni magammal a munkaerőpiacon. Tudom, hogy dívik a büfészakozás és társai, de én alapvetően nem ebben látom a problémát vagy legalábbis nem érzem úgy, hogy maga a terület teljesen halott lenne és a képzés egyértelműen munkanélküliségre predesztinálná a hallgatókat. Szerintem inkább az a gond, hogy ez egy 100%-ban elméleti képzés és úgy kerülnek ki a hallgatók (köztük én is), hogy semmi gyakorlatban alkalmazható tudást nem szereztek, mondhatni nem értenek semmihez és még akár a nyelvet sem használták életszerű, hétköznapi közegben. Én szerettem volna elébe menni ennek a problémának és már az egyetem alatt dolgozni, valamicskét mégis relevánsabb tapasztalatot szerezni, viszont sajnos nem sikerült. Jelentkeztem több helyre is (pl. leginkább az egyetemen belül működő irodákba gyakornoknak, de jelentkeztem pár adminisztrációs és kommunikációs munkára is, amit éppen találtam és működőképesnek tűnt), de sehová sem vettek fel. Még önkéntes jelleggel is próbálkoztam az egyetemen (pl. Erasmus mentor, újság és ilyesmi), de ide sem kerültem be. Igazából a legtöbb interjún már eleve úgy fogadtak, hogy meg kell értenem, hogy rengeteg jelentkező van, mert kb. egy egész karnyi hallgató verseng egymással. Illetve nem is volt sok lehetőség. Úgyhogy sajnos semmit nem fogok tudni felmutatni a diplomámon kívül és valóban nem fogok érteni semmihez sem, ezen pedig már sok mindent nem fogok tudni változtatni. Ha még diákmunkásként sem kellettem sehová, akkor nem hiszem, hogy majd az egyetemet követően nagyobb sikerem lenne, sőt. Pláne vidéken. Szerintem maximum valami végzettséget nem igénylő betanított munkára vennének fel (eddig is csak ilyesmit csináltam pl. eladó, árufeltöltő és hasonlók). Eléggé félek ettől. Nem azért mert lenézném ezeket a munkákat stb., csak fiatalként az embernek ez még fontosabb, hogy szeresse amit csinál, fejlődjön és tanuljon. Tartok tőle, hogy ha esetleg elhelyezkedek egy ilyen munkakörben, akkor örökre ott ragadok (hiszen csak felejtek, csak kiesek a tanulásból, öregszem, ugyanúgy nem lesz semmi szakmai tapasztalatom) és soha nem lesz “normális” munkám. Már azon is gondolkoztam, hogy inkább továbbtanulnék Budapesten, de ez csak egy ilyen B terv. Be fogom adni a jelentkezésemet pár szakra, de alapvetően inkább dolgozni szerettem volna (és maximum később továbbtanulni) és nincsen olyan képzés, amit 100% biztonsággal jelölnék meg.

Úgyhogy ez a dilemmám, hogy mit kezdjek magammal az egyetemet követően.

2020. dec. 10. 18:17
 1/8 Dr.med.habil. Genya ***** válasza:
97%

Most mondanám, hogy minek tanultál élből olyat, amivel a kezedben nem mész semmire-de ha ez érdekelt világéletedben, emiatt senki nem ítélhet el.

Az sokat segítene, hogy pontosítanád, mit jelent, hogy nyelv-területen tanultál/diplomáztál.

2020. dec. 10. 18:19
 2/8 anonim ***** válasza:
5%
Ha elmész, valóban a diploma, egy lap, de mégis sokra mész vele. Más kérdés, hogy a munkából pénzt kereshetsz, ez pedig egy fontos szempont.
2020. dec. 10. 18:26
 3/8 anonim ***** válasza:
71%

Releváns nyelvtudással az SSC-k tárt karokkal fogadnának, értelmezhető fizetéssel (pláne Pesten).

Betanított munkára ne menj, hacsak nincs más választásod.

Milyen szakra adnád be, ha mégis továbbtanulnál?

2020. dec. 10. 18:59
 4/8 A kérdező kommentje:

1-es Anglisztika szakra járok.

2-es Igen, az ember azért is dolgozik, hogy pénzt keressen. Csak nekem pont ez az egyik kérdés az életemben, hogy mi a fontosabb. Engem igazából sosem érdekeltek a materiális dolgok és soha nem is voltak pénzhez köthető céljaim, vágyaim. Minimálisan költök magamra, mert nem okoz olyan mértékű örömet. Az alap megélhetésemet szeretném fedezni, de még olyasmiben sem gondolkozom, hogy pl. saját lakást/házat szeretnék majd. Persze lehetséges, hogy a látásmódom még változhat a jövőben, csak jelenleg még fontosabbnak érzem azt és talán még több lehetőségem is van rá, hogy jól érezzem magam, szeressem az életemet és amivel foglalkozok, legyen fejlődési lehetőségem stb. és csupán a pénz nem feltétlenül vonz.

3-as Igen. Vannak Budapesten élő ismerőseim (olyanok is, akik ugyanezen szakon tanulnak/tanultak) és igazából egy teljesen külön világnak tűnik a lehetőségek szempontjából. Ezért is gondolkozom kizárólag Budapestben, ha esetleg továbbtanulnék (konkrét tervem még nincsen, még válogatom a szakokat és tanácsadásra is tervezek menni - amikben gondolkozom az ugyanúgy nyelvszakok, egy-egy műszaki képzés, vagy esetleg osztatlan tanári de az már necces és a művészeti szakokat már elvetettem, mert nem vennének fel). Nem tudom, hogy nekem érdemes lenne-e megpróbálnom Budapestre költözni és elhelyezkedni, mert tényleg nulla tapasztalatom van és gondolom ez ott sem kelendő.

2020. dec. 10. 20:01
 5/8 anonim ***** válasza:

Esetleg nemzetközi tanulmányok, vagy nemzetközi közgáz, esetleg valami turizmusos mesterre mennék a helyedben, pesti egyetemre, és Erasmussal is kimennék külföldre, ha még nem voltál. Egy másik nyelvszak csak időpocsékolás lenne szerintem. Mellette tudnál valami multinál gyakornokoskodni. Nekem elvétve volt olyan csoporttársam, aki ne dolgozott volna a képzés alatt, Pesten azért jóval több lehetőség van, mint bárhol máshol.

Ne temesd magad, rengeteg lehetőséged van még, csak keresni kell :)

2020. dec. 10. 20:08
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Gazdasági szakra biztosan nem szeretnék menni, mert az a vonal egyáltalán nem érdekel. A barátaim és a családom körében is van olyan, aki ilyen szakon tanul/tanult és már dolgozik, én is utánanéztem már ezeknek a képzéseknek, nyílt napon is voltam és egyáltalán nem vonzanak. Szerintem nem nekem való, tőlem nagyon távol állnak ezek a dolgok ( mint pénzügyek, gazdálkodás, turizmus, értékesítés, marketing). Mesterre eleve nem is vennének fel, max. a nemzetközi tanulmányokra, de oda sem egyenes úton (kreditelismertetési eljárással, amiről eddig sok mindent nem tudok...). Tehát inkább alapképzésekben kell gondolkoznom. Erasmuson vagy egyéb hosszabb mobilitási programban eddig nem vettem részt (ennek sok oka van: tanulmányi, anyagi és a lehetőségek is közbeszóltak), de alapvetően nem zárkózom el tőle. A nyelvszak pedig nekem is kérdéses ebből a szempontból, de ez érdekel és az ismerőseim körében azt látom, hogy Budapesten nem olyan reménytelen vele a helyzet mint vidéken. Az évfolyamomon konkrétan senki nem dolgozik és ezzel szerintem mindent elmondtam :D

2020. dec. 10. 20:39
 7/8 anonim ***** válasza:
Tudom nem mostani kérdés,de most olvastam,esetleg nyelvviskolán nem gondolkoztál addig is? Mert oda simán felvennének tanítani,valahova már tapasztalattal is felvesznek valakit úgy hogy papírja sincs. Így átmenetileg egy megoldásnak szerintem tök jó lenne.
2020. dec. 12. 11:42
 8/8 A kérdező kommentje:
Nem. Nincsen tanári végzettségem (bár ettől még valóban fel is vennének), viszont tapasztalatom sincsen. Soha nem tanítottam és soha nem is tanultam semmi ezzel kapcsolatos dolgot, fogalmam nincsen hogyan látnék hozzá, nem értek hozzá, nincsenek anyagaim... Annyi, hogy tudok angolul, de semmiféle módszertani tudásom vagy tapasztalatom nincsen és szerintem azért az fontos.
2020. dec. 12. 16:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!