Felvennétek a gépjárművezetést tantárgyként a középiskolai oktatásba?
Úgy képzelem el, hogy valamelyik olyan tantárgy helyett sokkal hasznosabb lenne ami töltelék/felesleges (ezt mindenki döntse el maga, hogy melyiket tartja annak) mint pl. történelem, irodalom, kémia, testnevelés.
Érettségi tantárgy lenne a kresz, és utána egyéni döntés alapján, egy bizonyos időn belül le lehetne tenni a forgalmit is.
Mit gondoltok erről?

A testnevelés fontos, mert sok gyerek, aki nem sportol valamilyen egyesületnél, az csak tesin mozog. 12 évesen a konditerembe vagy a boulder terembe se fog elmenni önként. Na jó, a másodikban sok gyereket látni.
Más kérdés, hogy az, hogy sorbabállnak a 14 évesek tesin, szekrényugrás, magasugrás, kötélmászás... Szerintem kicsit veszélyesek is meg így nincs mozgásértéke a tesinek.
Ha döntő ember lennék, heti 3 kőkemény tesi lenne, akár gépeken, akár aerobic, akinek kell, gyógytorna. Utána zuhanyzási lehetőséggel. Ja, és nem osztályoznék. Viszont a részvétel természetesen kötelező lenne.
A mozgás kell.
A tantárgyak pedig sokszor azért jók, mert javítják a logikai készséget, fejlesztik az analitikus gondolkozást, edzik a memóriát, a koncentrációs készséget, javítják a szövegértést. A történelem kapcsán megtanuljuk, kik vagyunk, honnan jöttünk, az irodalom az emberről, emberi természetről tanít. A tanulás maga javítja a kitartást, időbeosztásra nevel.
Mindezekért vagyok azon a véleményen, hogy nem elegendő csak azt megtanulnuk, amit közvetlenül használni fogunk.
Mindemellett ha én lennék ott fent, totál megreformálnám a magyar oktatási rendszert.
A KRESZ-t már a gyerekeknek is kőkeményen tanulniuk kellene.
Életet is menthet.
Én a bringázást vizsgához kötném. És ezen a véleményen voltam akkor is, amikor még nem volt meg a B kategóriás jogosítványom!!
A gépjárművezetés se egy haszontalan tudomány.

A gondolat nem rossz, a felesleges tantárgyakról alkotott elképzeléseidben viszont nem egyezünk :D
Én fakultatívan képzelném el, de lenne egy kötelező kresz, ami gyalogosként/biciklisként ugye mindenkit érintene.
Ha meg le akarja tenni valaki az A/B kategóriát, fizesse ki, a sulik meg kooperáljanak az autós sulikkal.
Semmiképp sem kötelezően iktatnám be, mert sokan nem tudják megfizetni, ingyen meg semmi sincs.

Én jó tanuló voltam, szerettem a tantárgyakat. Ettől függetlenül egyetértek veled.
Nem azt mondom, hogy egyből forgalmi oktatás kellene, de KRESZ és a rutin nem ártana. Az elsősegély sem árt, és nem csak közúti balesetekre vonatkozik. Ha pl. tesód leesik a fáról, és úgy töri el a kezét, akkor sem árt, ha egyből tudod, mit csinálj vele.

Nem mindenki alkalmas gépjárművezetésre.
Kötelező KRESZ oktatást viszont már általános iskolában bevezetnék, gyakolattal (!), ami azt jelenti, hogy elmennek sétálni, megvizsgálják a táblákat, forgalmi helyzeteket, illetve léteznek KRESZ parkok is. Így mozogna is a gyerek, és valami hasznosat is tanulna.
Kresz vizsgát 10-12 évesen lehetne tenni, és kreszvizsga birtokában közlekedhetne egyedül, biciklivel a gyerek.

Természetesen a gyalogos közlekedéshez nem kell kreszvizsga, de a kresztudás nélkül hesszelő biciklisekből elegem van.
A kötelező gépjárműoktatás miatt meg kizárva érzik magukat az eü szempontból alkalmatlan gyerekek. Fognak még eleget szívni eleget a jogsi hiánya miatt, nehogy már az osztálytársaik is ezzel bactassák őket az isiben, hogy ő "mééénemvezethet"
:)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!