Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nem alapít családot...

Miért nem alapít családot egyre több 30-as?

Figyelt kérdés
Senki ne vegye szemrehányásnak a kérdést, mert nem az! Azt megértem, hogy az emberek a 20-as éveikben tanulnak, megalapozzák a karrierjüket, de 30-35-38 éves embereket mi tart vissza? Vagy mi az, ami nem szimpatikus? Vagy mi az, ami miatt azt látom, hogy kolléganőim 38-39 évesen még bőven szinglik és kicsit mintha le is néznének minket, családosokat? "Ciki" unalmas családosnak lenni? Nyilván nem csak a nőkről van szó, csak én a munkahelyemen inkább inkább velük állok kapcsolatban. Szóval lehet, hogy 40 fölé csúszik a családalapítási kedv? Vagy sehová sem?

2020. nov. 10. 16:54
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ès ti mikor vettétek a lakásotokat?

Én most vagyok 29 éves. 18 éves koromban ütött be a válság, évekig örültem, ha minimálbéres melóm volt, abból semmire nem lehetett jutni megélhetes mellett. Végúl kimentünk a férjemmel spórolni külföldre.

Keményen meloztunk, csakhogy közben úgy elszálltak a lakásárak, hogy még a külföldi melóval sem sikerúlt hitelmentesen kijönni lakásvásáláskor. Pedig mi havi 3-400 ezret félretettünk, ithon egy pár sem feltétenül keres meg ennyit, hát honnan lenne 30 évesen lakása?

Most van lakásunk, várjuk az első babát, de a koroma miatt a munkahelyek lettek bizonytalanok. Még jó, hogy csak minimális hitelünk van, ha havi 70-80-at kéne kicsengetni bizonytalan melóhely mellett, bele se mernénk vágni a gyerekvállalásba, mert lehet, hogy éhen halnánk, ha munka nélkül marad valamelyikünk.

Nektek hogy volt huszonévesen annyi önerötök, hogy olyan sokat belerakjato egy pesti lakásba, hogy mára ki is fizessétek? Az nem havi 50 ezre törlesztöt jelent.

2020. nov. 10. 20:42
 12/21 anonim ***** válasza:
58%
Alapvetően semmi közös mások magánéletéhez. Fogadd el, hogy mások a saját életüket élik és nem a te normáidhoz igazodva tengődnek a világban! Nincs mit ragozni ezen: semmi közöd mások magánéletéhez!
2020. nov. 10. 21:27
 13/21 A kérdező kommentje:
11: a lakást 2008-ban vettük, összesen 5 millió forint önerőnk volt. Én 16 éves korom óta folyamatosan spóroltam, minden nyári melóm fizetésének felét elraktam+egy évet dolgoztam Münchenben, onnan elég komoly megtakarítással jöttem haza. A férjem, akivel együtt voltunk kint, szintén. 10,5 millió forint hitelt vettünk fel, sajnos frankban, azt forintosítottuk, amikor lehetett. Viszont míg viszonylag jó volt a frank, olcsóbban jöttünk ki mint egy albérlettel, így félre tudtunk tenni valamennyit. Na az el is ment forintosításkor, most a törlesztőnk havi 89 ezer forint. A lakás amiben élünk 61 négyzetméter, nem azt mondom hogy kergetőzni lehet benne, de hogy egy VII. kerületi lakás most biztosan nem 15 milliót ér, az biztos. Nekünk nem volt semmilyen családos támogatás, nem volt kedvezményes állami hitel mint most, nem volt ingyenpénz, amit csak úgy hozzád vágnak. Gyerekünk is lett ingyenpénz nélkül, pedig nyilván törlesztés mellett sokat jelentett volna. Havi 89 ezer forintból ma max. egy szobát veszel ki Budapesten. Mindketten dolgozunk, két budapesti átlagfizetésből kigazdálkodható. Szólj, ha van még kérdésed :D
2020. nov. 10. 21:29
 14/21 A kérdező kommentje:
12-es, csitulj már el, szöveget értelmezni nem tudsz :D
2020. nov. 10. 21:30
 15/21 anonim ***** válasza:
53%
Válaszoltam, ellenben te annak vezényelsz, akinek kenyeret adsz!
2020. nov. 10. 21:40
 16/21 A kérdező kommentje:
De ki vezényel? Olvasd már el az ELSŐ mondatot a kérdés alatt. Nem ítélkezek, nekem mindegy, hogy kinek van családja és kinek nincsen. Engem egy társadalmi jelenség oka érdekel. De nem szeretnélek ilyen bonyolult dolgokkal megzavarni, menj gonoszkodni máshová. Pápá!
2020. nov. 10. 21:48
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Na erről beszéltem, kérdező. Te pont egy olyan időszakban vettél lakást, mikor az olcsó volt és ezzel próbálsz érvelni most, mikor viszont aranyáron van a lakás.

Ma, ha meg akarnék venni egy felújítandó 61 nm-es lakást a városban (vidéken, nem Pesten!!!), az kb. 25 millió forint lenne. Pesten nyilván még több.

Most ha ennek össze is gyüjti valaki az 5 milliós önerejét, az még 20 millió forint(!!!) hitel, plusz kamat, magyarul mondjuk még 25 évig havi 90 ezer forint. Úgy, hogy ezt akkor is tudni kell fizetni, ha az egyik fél mondjuk tartósan munkanélküli marad, mint most sokan. Persze, hogy az albérlet mèg több, de akkor is drága a vásárlás is.

Most ha egyikőtök munkanélküli lenne/baleset érné, miből gazdálkodnáok ki azt a havi 90 ezret? Itt vidéken a havi 180 ezer jó fizunak szamít, abból nehéz ezt még két embernek is kifizetni.

És egy 61 nm-es lakásban van hova rakni egy masodik gyereket egyáltalán?

2020. nov. 10. 21:51
 18/21 A kérdező kommentje:
Ha második gyereket vállalnánk, akkor ahhoz már igénybe vennénk az állami segítségeket, akár kedvezményes hitelt is. Épp azért nem akartunk másodikat, mert a lakás még nincs kifizetve. Ne hidd, hogy mi milliós fizetésekkel indultunk, abszolút nem vagyunk gazdag emberek. Van több kollégám, akik simán vettek lakást. Bocs, nem elkeseríteni akarlak, de őszintén szólva tudok legalább 5 olyan max. 35 éves kollégámról (és az ismeri körben is vannak szép számmal), akik hitelre vettek lakást. És nem veti fel őket a pénz. Nem érvelni akartam, kehet hogy rosszul fogalmaztam meg a mondandómat. Nincs okom senkit semmire rábeszélni vagy kardoskodni a család mellett. Nekem összejött amire vágytam, saját lakás, szép, okos, egészséges gyerek. Hogy más mire vágyik, az meg az ő ügye. Köszönöm hogy leírtátok a nehézségeket, valószínűleg én élek egy olyan buborékban, amiben az emberek - ezek szerint - többet engedhetnek meg maguknak. (Többségük szingli.)
2020. nov. 10. 22:05
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, kérdező, engem nem keserítesz el, mert mint írtam valahanyadik válaszomban, nekünk szerencsére van lakásunk (meg gyerek is úton). De ehhez kellett némi szerencse is a szorgalmon túl, ezt se akarom letagadni.

De szerintem te is látod, hogy mennyibe kerül ma egy lakás, és ezért nem értem a "csodálkozásod". Eladók meg benzinkutasok meg apolónők me tanáok biztos nem fogják kipengetni manapság egy 61 nm-es pesti lakás árát még 50 èves korukra sem. És hát milyen támogatas vennének fel? Azt a kemény 1,5 milliót, ami használt lakásra jár 2 gyerek esetén? Azzal aztán nincsenek előrébb.

A saját 30-as korosztályomon látom, hogy ennyi idősen kb. csak azoknak van gyerekük, akiknek a szülők segítettek anyagilag vagy akik a szülőkhöz vállaltak gyereket. A többi küzd azzal, hogy kéne lakást szerezni, miközben még az albérletet is fizetik.

2020. nov. 10. 22:15
 20/21 MolotovPunk ***** válasza:
93%

Mert manapság ez nem opció és bizony ez az anyagiakhoz is köthető,emellett mai rohanó világban sokaknak még stabil párkapcsolatuk sincsen.Másik dolog az,hogy albérletbe én biztos nem akarok utódot.Örülök,hogy szerencsére magamat el tudom tartani tisztességes munkával.

33/F

2020. nov. 23. 15:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!