Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért ilyen enyhék az intézked...

Miért ilyen enyhék az intézkedések egy ilyen súlyos betegségnél, ahol ennyi az új napi fertőzött? A kijárási korlátozás is rendkívül laza volt, a jelenlegi helyzet bőven megkívánna egy minimum 1 hónapos kijárási tilalmat.

Figyelt kérdés

Az emberek (főleg fiatalok) felelőtlensége miatt ismét nagyon terjed ez a vírus, ami már rengeteg ember haláláért felel. Sajnos sokaknak még mindig fontosabb a sörözgetés és bulizgatás, mintsem honfitársaink egészsége. Ha rajtam múlott volna, az ilyen emberek mások életének veszélyeztetése miatt már rég minimum milliós büntetést fizették volna, de inkább valami mégsúlyosabb.

Mi nem világos azon, hogy MINDENT be kellene 2 hónapig zárni, ami nem alapvető szükséglet ellátásához kell, cserébe örökre eltűnne ez a vírus?

2020. szept. 18. 09:10
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
12%

Csak a nyitót olvastam el.

Azért ÖRÖKRE nem tűnne el. Sőt, el se tűnne, csak visszaszorulna, mint tavasz végére.

Azzal viszont egyetértek, hogy mivel a mostani fertőzöttség sokszorosa a tavaszinak, legalább olyan intézkedéseket kéne bevezetni. Ill. az a baj, hogy elkéstek a határok lezárásával. Én azt aug. közepén megléptem volna. Lett volna sipárgás meg ajvékolás, hogy a horvátországi, olaszországi, törökországi nyaralás után pár napot otthon kell csücsülni, és utazónként 2x30e Ft-ot tesztre kifizetni, de nem itt tartanánk a fertőzöttséggel, az biztos.

Gólyatáborokat alapból letiltottam volna. Tömegrendezvényeket szintén. Tudok olyan gólyatáborról, ahol közös vödörből ivás is volt - aztán kiderült, hogy az egyik ivó fertőzött volt.

Tavasszal még abban sem reménykedtünk, hogy Magyarországon nyaralhatunk. Aztán utána mondták, hogy lehet nyaralni, de kérnek mindenkit, hogy csak belföldön. Akinek rokonai, szülei, nagyszülei külföldön élnek, érthető, ha a nyár folyamán meglátogatta őket. De a külföldre menők zöme szimpla turista volt. Nekem is volt olyan rokonom, aki idén nyáron kétszer (!) ment nyaralni az olasz tengerpartra. Mert képtelen a komfortzónájából kilépni, és minimális önkorlátozást is elfogadni.

De járt külügyminiszterünk a horvát Adrián, helyettes államtitkárunk Törökországban. Na, én ezeket úgy vágtam volna ki a minisztériumból, mint a sz....ó macskát! Egy vezető beosztású politikustól vagy állami tisztségviselőtől minimum elvárom a példamutatást. Mondjuk én ezt nyár elején körlevélben meg is írtam volna minden minisztériumba és hivatalba, hogy osztályvezetőtől felfelé akinek efféle l'art pour l'art külföldi nyaralásáról tudomást szerzek, az úgy ki lesz rúgva, hogy a lába sem éri a földet.

Tulajdonképpen, amit tavasszal, nem kis gazdasági visszaesés árán elértünk, azt most nyáron tönkre tettük a felelőtlen utazgatásokkal, bulizásokkal. A július eleji jó eredményeket kellett volna óvatosan megtartani. Mert megtartani az alacsony esetszámot sokkal könnyebb lett volna, mint a megszaladt esetszámot újra lecsökkenteni. Egy enyhe növekedés elfogadható lett volna a lazítás és az iskolakezdés miatt, de ezt a hihetetlen meredek növekedést el kellett volna kerülni.

Egyébként, most jut eszembe, a gazdaságpolitikánk is vagy 20-30 éven át ilyen volt: megszorítások, mert megszaladt a hiány, aztán amikor rendbe jöttek a dolgok, folyt ki a pénz a kasszából, aztán ismét megszorítások, hogy vért p...sáljon a magyar, aztán pár év múlva már ismét osztogatni kellett, nehogy kitörjön a nagy elégedetlenség. Aztán ismét megszorítás ... és így tovább.

2020. szept. 18. 11:51
 12/18 anonim ***** válasza:
66%
Utolsó csak azért a sokszorosa, mert tavasszal maximum 500 teszt volt naponta. Most 12 ezret csinálnak / nap.
2020. szept. 18. 12:27
 13/18 anonim ***** válasza:
16%

Dehogyis!

Sokkal több a koronás beteg is a kórházakban, csak erről nem beszélnek.

Most kezdődik a halottak számának felfutása, tökéletesen úgy, ahogyan egy-két hete megmondták.

Na, nem a Gődény-félék. :-)))))))))

2020. szept. 18. 12:33
 14/18 anonim ***** válasza:
21%
Goldmund, ne szidd Gődényt mert a hívei szétszednek. Ezzel a konteóval már nem lehet észérvekkel felvenni a versenyt. :(
2020. szept. 18. 12:59
 15/18 anonim ***** válasza:
80%

Ahogy 6-os mondja. Nézd egy kicsit nagyban dolgokat. Nem állhat le a gazdaság mégegyszer. Az embereknek nem csak 1 millás büntetésre nincs pénzük (egyszerűen nem is lehetne behajtani) de 2 hónap munkabér nélküliséget is megéreznének. Ha nincs pénz akkor nincs mit elkölteni. Ha nincs mit elkölteni akkor a boltok is üresek lesznek. Ha nincs bevétel a vállalkozások tönkremennek. Ha tönkremennek akkor sok ezer embert kell kirugni. Még több munkanélküli lenne akik nem fognak munkát találni mert nem lesz hely ahova mehetnének dolgozni.

Egyszerűen nem lehet milliók életét tönkretenni pár ezer beteg miatt, akiknek a nagy része úgyis fel gyógyul.

Az egyetlen dolog amivel nem értek egyet hogy az eddigi nem korona vírusos betegeknek elhalasztották a műtétjét, és elhalasztották a szűréseket is. Ezzel szerintem mégtöbb kárt csinálva.

De kíváncsi lennék ha te lennél a döntéshozók helyében hogy oldanád meg hogy ne vidd csődbe az országot.

2020. szept. 18. 13:10
 16/18 anonim ***** válasza:
21%

"Nem állhat le a gazdaság mégegyszer."

Azért ez ennél összetettebb. Pl. a győri AUDI csupán azért állt le, mert a külföldi (pl. kínai) beszállítói nem tudtak szállítani. Tehát közvetve a járvány miatt állt le, de amint a beszállítói újra munkába lendültek, ők is tudtak termelni.

Namost az egy másik kérdés, hogy ha visszaesik a gazdaság globális szinten, akkor az emberek óvatosabban költekeznek, kevesebb új autó fogy, vagyis ez szintén árthat egy autógyárnak. Ez szintén közvetett hatása a vírusnak.

De önmagában az, hogy nem lehet tömegrendezvényeket tartani, vagy étterembe menni, az nincs kihatással egy gépipari gyárra.

Az óvoda/iskolabezárások annyiból érintik őket, hogy kiesik munkaerő. Ha a termelést amúgy is vissza kell venni a kereslet csökkenése miatt, akkor csak annyi, hogy nem fizetnek bért az otthon levőknek, de visszavárják őket, ha kinyitnak az óvodák, iskolák (mintha fizetés nélküli szabin lennének).

Tehát a gazdaságnak csak bizonyos elemeit érintették a korlátozó intézkedések (turizmus, rendezvényszervezés stb.). A gazdaság nagyobb része csak azért lassult, mert a világgazdaság is lassulni kezdett (a járvány miatt), és az általa gyártott termékekre csökkent a kereslet. Ez a járvány hatása, de nincs köze a korlátozó intézkedésekhez. Tehát, ha most a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedéseket bevezetnének, csak az előbb említett ágazatok sínylenék meg.

A kérdés az, hogy ha elharapódzik a vírus, nem lesz-e még sokkal nagyobb a gazdasági kár. Részint a betegek gyógyítása, részint a munkából való kiesésük miatt. Meg akkor már elképzelhető, hogy valóban fölborul a társadalom működése. Mondjuk történik egy csőtörés, és nincs aki kivonuljon. Ugyanezt képzeljük el gázömlésre is... :-( Vagy nem lesz, aki elszállítsa a szemetet. Vagy leáll a tömegközlekedés. Vagy az üzemanyag-ellátásban lesz fennakadás. Vagy azért lesz élelmiszerhiány, mert mondjuk a pékek, hentesek stb. betegeskednek, ahelyett, hogy kenyeret sütnének, szalámit gyártanának.

Ne higgyétek, hogy fertőzöttek számának megszaladása nem árt a gazdaságnak!

2020. szept. 18. 13:29
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

6 vagyok.

Nyilván a nagymértékű és gyors ütemű megbetegedések is ártanak a gazdaságnak, de egyrészt most azért nincs katasztrófa, másrészt erre nem az a megoldás, amit a kérdező javasolt. Az arany közepet próbálja valahol megteremteni a kormány. Én nem vagyok narancs hívő, abszolút, de szerintem ember legyen a talpán, aki ebben jól/jobban tudna lavírozni a pengeélen odafentről...

Megjegyzem a statisztikát meg hagyjuk. Azt úgy alakítja a kormány, amíg nincs korlátlan ingyenes tesztelési lehetőség bárkinek, ahogy akarja. Nem ad valós képet a magyar helyzetről a jelenlegi tesztelési rendszer egyrészt, másrészt nekem ne mondja senki, hogy nyárra ez a vírus huss, eltűnt. ;) Brutál nagy százalékban túlélik az emberek, csak annak nincs hírértéke, hogy a 10 ezer emberből 9600 túlélte. Annak van, hogy 400 (egyébként nagyon idős és/vagy beteg) ember belehalt. Akik ha egy szimpla influenzát, vagy egy "szezonális" hányós-hasmenős vírust kapnak el, akkor is meghaltak volna valószínű. Oké, elvétve bizonyára van kivétel.

2020. szept. 18. 17:14
 18/18 anonim ***** válasza:
0%
Aki nem hal meg, az is sok esetben maradványtünetekkel gyógyul meg. A tüdejében hegesedések alakulnak ki, ezáltal a légzésre felhasználható felülete kisebb-nagyobb mértékben csökken. Nemrég olvastam, hogy valószínűleg a szívre és az agyra is van hatása a vírusnak, ezért pl. koronavíruson átesett sportolóknál az újrakezdett edzéseknél a szívükre különösen vigyázni kell, nehogy szívinfarktus legyen a vége.
2020. szept. 18. 21:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!