Egy asperger szindrómásnak kb, ugyan azzok a jogai mint egy átlag embernek?
#3:
A gondnokok azok házfelügyelők, Okoska Oszkárka. 😁
Huhhh... A hármas vagyok, ezek szerint itt baromira sokan nincsenek képben.
Gondnokságról itt:
És azért tudom, mert van autista családtagom, aki gondnokság alá lett helyezve. Mégpedig a saját érdekében, azért hogy ne tudják csalók kihasználni az állapotát, és ha bármit aláiratnak vele, az ne legyen érvényes!
És igen, tudom, mit jelent az Asperger szindróma. A közhiedelem szerint kis zsenik, szociális beilleszkedési problémával, enyhe tünetekkel.
Holott az Asperger szindróma, ugyanúgy, mint a teljes autista spektrum zavar, igencsak széles skálán mozog.
Kezdve a diagnosztizálatlan esetekről, egészen addig, hogy van, aki sosem lesz képes önálló életre.
Na meg azt se felejtsük el, hogy nem egyszerű diagnosztizálni. Asperger-szindróma diagnózist azon esetekben adnak, amikor nem tapasztalható megkésett beszédfejlődés, valamint nincs elmaradás az értelmi képességekben, azaz az IQ átlagos vagy átlagon felüli. Az Asperger-szindróma tehát az autizmus egy típusa, melynek súlyossága személyenként változó.
Ráadásul sokszor olyanokat is gondnokság alá helyeznek, akiknél nem indokolt. Idézet a Wikipédiáról (ott szerepel hiteles forrásmegjelölés is):
"Gyakran a hivatalok is sztereotípiákkal élnek, nem ismerve az illető személyt. Így a Gyámhivatal indít Asperger-szindrómás, illetve jól funkcionáló autisták ellen is gondnokság alá vételi pert, a szüleik halála után, éppen a gyász legrosszabb szakaszára időzítve a pszichiáter által végzett „szakértői vizsgálatra” alapozva, az illető autista pontos körülményeit nem ismerve; holott az autizmus önmagában ezt nem indokolja. A dolgot árnyalja, hogy a hajléktalanok 12%-a autista.[4] Habár az autizmus pszichiátriai diagnózis,[5] a 21. század eleji Magyarországon a pszichiáterek nincsenek felkészítve az autistákkal való bánásmódra; még az igazságügyi szakértők képzettsége is hiányos ezen a téren.[6]"
Szóval, igen, lehet nyugodtan gúnyolódni tovább!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!