Fontos még valakinek, hogy lehetőleg magyar termékeket vásároljon?
Ha ragaszkodnánk hozzá, hogy lehetőleg Magyarországon előállított/megtermelt terméket vegyünk, jobban pörögne a magyar gazdaság, több magyar munkahelyet lehetne tartósan megtartani.
Érdekel ez még valakit?
Tesz még valaki ezért, azon kívül, hogy sokan csak 'sírnak', hogy milyen nehéz Magyarországon... ?
Ha lehet választani, hogy valamiből magyart vagy külföldit vegyünk, mennyire választatok magyar terméket? Nem vagyok egy nagy nacionalista, de pl. ha az olasz paradicsom X Ft/kg, a magyar meg x+10 Ft/kg még akkor is a magyart veszem. A házamban felújításkor amit lehetett magyart vettem (szerelvények, szaniterek, nagygépek, kisgépek, eszközök, szerszámok, szerelékek: HAJDU, MORA, ZALAKERÁMIA, ALFÖLDI, MOFÉM, SZARVASI, MENTAVILL, SOMOGYI,stb), vannak jó és tartós márkák, még ha nem is a 'legtrendibb'-nek számítanak... És szempont volt, hogy lehetőleg magyar illetve Magyarországon gyártott terméket vegyek, és a napi életben is nézem és ha lehet, magyart veszek akár élelmiszerből, akár egyéb másból...
Természetesen van, amiből nincs magyar, de ha van rá lehetőség, mennyire 'pörögtök rá' erre... ?
Nem. Minek menjek el Coopba vagy Z+D-be vásárolni, ha egy Aldiban vagy Pennyben kb fele annyiért megkapom amit akarok? Komolyan, egy magyar víz a Z+D-ben 180 körül van, 1,5 liter, addig a Pennyben veszek egy 2 litereset 85 ft-ért..
Nincs pénzem..
Amiért én hazait veszek:
1) KÖRNYEZETVÉDELEM (Sokkal kisebb a környezetterhelése egy helyben előállított cuccnak.)
2) REGIONÁLIS ÖNELLÁTÁS (Ezt ugye a karantén után nem kell magyarázni, milyen "jó" is az importfüggőség...)
3) JOBB MINŐSÉG
Tehát most venném a 6. párat, azaz 24.000 Ft-nál tartanék...!
Csak egyetemista vagyok, szóval a kaján kívül nem szoktam olyan egetrengető vásárlásokat rendezni, de élelmiszerből igyekszem magyart venni, ha lehet. Egyedül akkor szoktam külföldi árut venni, ha pofátlanul drága valami annak ellenére is, hogy pár kilométerre termelik. Zöldséget, gyümölcsöt piacon szeretek vásárolni kistermelőktől, egyrészt sokszor olcsóbb, másrészt frissebb és finomabb, mint az áruházi fonnyadt, állott sz#rok.
Később, ha mondjuk lesz egy lakásom, a berendezési tárgyaknál, gépeknél valószínűleg az ár-érték arány fog prioritást élvezni a származási hellyel szemben, mert nem valószínű, hogy nagyon el leszek eresztve anyagilag.
Namost ez nem tudom, miért ment ki hiányosan, de mindegy, folytatom.
3) JOBB MINŐSÉG - Azt megértem, hogy ha valaki máról holnapra él, akkor nem tud hosszútávra tervezni, pedig a jobb minőségért többet fizetni magasan megéri hosszú távon. Pl. van egy magyar félcipőm, amit 10 éve nyúzok ősztől tavaszig, egyszer kellett cipészhez vinni. Anno 15.000 Ft volt, a cipész még 1500, tehát legyen 16.500 Ft. Nem tudom, mi a kínai csukák ára és élettartama, mert nem volt még ilyenem, de tegyük fel, hogy 2 évente kell újravennem 4000 Ft-ért. Tehát most venném a 6. párat, azaz 24.000-nél tartanék, ami ugye nem gyengén 7500 Ft különbség, és a félcipőmnek egyelőre eszében sincs tönkremenni, nem lyukad, simán jön velem hangversenyre, étterembe, de túrázni is.
4) HELYI GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE - Mivel én az országban kívánok maradni, érdekemben áll, hogy támogassam azokat a termelőket és szolgáltatókat, akik itt működnek. Így ők is tudnak adót fizetni például, de az is fontos, hogy jól éljenek az emberek abban az országban, ahol élek, hiszen úgy sokkal elégedettebbek, egészségesebbek és normálisabbak, tehát a saját környezetemben is normálisabb emberek vesznek körül. Örömmel fizetem meg a mesterembereket és mindenkit, aki nekem tetsző, jó minőségű munkát ad ki a keze közül, szívesen ajánlom őket tovább.
Azért hozzáteszem, hogy sajnos van pár olyan nagyobb magyar cég, amik meglovagolják, hogy mennyire magyarok, de a gyártást már ők is keletre viszik és hát sajnos silányabb is lesz ezzel a minőség, meg nagyobb az ökológiai lábnyom.
Én azért régebben figyeltem erre. Például egy darabig, amikor mentem külföldre dolgozni vittem magyar konzerveket, amik aztán elfogytak és vettem helyette mondjuk Francia konzervet egy kifejezetten drágának tartott környéken, ami lényegesen olcsóbb és jobb minőségű volt minta a magyar. Például az olyan babkonzerv amiben van mondjuk kolbász és a magyarban úgy keresed a 2-3 szelet lecsókolbász szerű valamit. Míg mondjuk a Francia konzerv tele van minőségi kolbásszal.
Először csak külföldre nem vittem többé magyar konzervet és utána arról is leszoktam, hogy itthon mondjuk megvegyem a kifejezetten magyar zöldséget gyümölcsöt. Egyszerűen vérlázító a néha 270 forint a banán ami beutazta a fél világot és ott van mellette a polcon 1100 forintért a helyben termett magyar alma, úgy hogy igazából nem fizetik meg a munkásokat rendesen (tisztelet a kivételnek).
A munkámban alkatrészekből sokszor veszek magyart, azonban ennek ma már a minőség az egyetlen oka, nem azért veszem meg mert magyar, hanem mert az a termék konkrétan jobb minőség.
Aztán ott van az, hogy sok ismert magyar márkát eladtak a neve maradt, de valójában nem magyar cég és nem magyar termék. Például cukorból a magyart vesszük, hogy támogassuk az egy szem cukorgyárunkat, de ma már lényegesen másként állok hozzá, hogy azért jártam a világban többfelé és tudom, hogy hol milyen minőség milyen árakon szokott a polcokon lenni és azoknak milyen bérköltsége van. Majd ha a hazai munkavállalókat lehet azzal támogatni,hogy olyan bért kapjanak ami ezeket az árakat indokolja, majd akkor mindenből magyar terméket veszek, addig sajnos nem mindig. A többi családtagom azért még nézi a címkéket rendesen és ha lehet környezet védelemből és más okokból a magyar terméket válassza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!