Koronavírusos a szomszédom?
Nem igazán értem, mit nem lehet érteni a cédulán. Elég világos, hogy vagy beteg, vagy érintkezett olyannal, akitől megkaphatta.
Vagy egy idióta, aki brahiból tett ki az ajtajára egy hamisitványt, de akkora őrült meg csak nem lehet, ha mégis, az jó eséllyel bűncselekmény lenne.
De nem kell ettől még pánikolni, meg boszorkányüldözésbe kezdeni! A karanténnak éppen az a lényege, hogy ő bent van, és addig már nem is jöhet ki, amig fertőzőképes.
Vagyis ő már garantáltan nem fog megfertőzni senkit. Viszont a virus jelen van, és terjed, szomszéd ide vagy oda. Szóval óvatosnak kell lenni, fertőtleniteni kell, de nem szabad pánikolni.
Őszintén? Ha azok az idős emberek a sok figyelmeztetés ellenére is elmennek otthonról amikor semmi különösebb dolguk nincs és nem is védekeznek meg is érdemlik hogy elkapják.
Egy kis természetes szelekció sose árt.
Elég valószínűtlen hogy leviszed sétálni a kutyádat, elhaladsz az ajtaja előtt, majd hazaérve lenyalogatod a cipőtalpadat. Főleg most.
A testvérem mikor Olaszországból hazajött rögtön házikaranténba került a saját lakásában. Az ajtó felmatricázva és a szomszédom ugyanúgy pánikoltak, mint Te. Én vittem neki ennivalót és bevásároltam (az ajtó elé leraktam és nem találkoztunk). Erre nekem esett néhány fontoskodó szomszéd, hogy már én is koronavírusos vagyok. Utálom az ilyen hisztérikákat.
A karanténba kerülő embereket csak akkor tesztelik ha mutatják a tüneteket. Ha két hétig nincs tünet akkor egészségesnek tekintik (ez lett a tesómnál is).
Nagyobb eséllyel kapják el az idős hozzátartozóid a betegséget tőled aki jársz a boltba/dolgozni/ügyeket intézni/gyógyszertárba, mint a karanténban lévő szomszédtól.
Nagyon jól leírtad, pontosan ezért kéne tudatosítani főleg bennük hogy ez nem egy megfázás, védekezzenek ellene.
Ha a feletted lakó Mucika néni megbetegszik, akkor az nem a szomszédod miatt lesz. A fertőzöttek cirka ~86%a tünetmentes. Simán meglehet hogy már te is benyaltad. Az is lehet hogy én is.
Mucika nénit sajnos elfogja vinni a járvány ha össze vissza keringél a városban mint gólyafos a levegőben és/vagy az óvintézkedéseket meg nem tartja be, ezen nem sokat változtat az hogy most van egy gyanús szomszédja vagy nincs. Ha délelőtt 9kor megfogja a boltban a 3. Polcot, amit előtte egy fertőzött ember köhögött le, aztán hirtelen rájön hogy elmozdult a fogsora akkor is elkaphatja.
Az is lehet hogy így lesz, közben pedig a szomszédod még nem is fertőzött.
Alapvető véleményem az, hogy mindenki magáért felel, ez mindig is így volt. Ebben a helyzetben viszont mások életéért is.
Ha Mucika néni megbetegszik és már amúgyis van valami alapbetegsége, akkor neki elég nagy valószínűséggel fog kelleni lélegeztető gép. Mivel mégcsak maszkot sem hord, néhány nap különbséggel az ő szomszédja, Pirike néni is aki szintén nem pazarolja energiáit arra hogy magát vagy mást védjen. Így tovább
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!