Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Élő szervdonor?

Élő szervdonor?

Figyelt kérdés
Adhat valakinek élőként szerveket (összeset a beteg gyerekeknek) tudatában annak hogy utána meg fog halni viszont megment ezzel sokat?

2019. dec. 10. 16:46
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

szerintem nem

elé szervdonor max vesét adhat, mert abból 2 van

de szerintem ezt se csak úgy, hanem csak nagyon indokolt esetben, mert nem véletlenül van mindenkinek 2

2019. dec. 10. 16:48
 2/8 anonim ***** válasza:
*élő
2019. dec. 10. 16:48
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Családtagok fél vesét, máj lebenyt, olyat, ami az ő életét nem veszélyezteti.
2019. dec. 10. 16:49
 4/8 anonim ***** válasza:
az a "tudatában annak hogy utána meg fog halni" kitétel nehezen értelmezhető vagy a kérdező egyáltalán nem ismeri a vonatkozó orvos-etikai körülményeket. A szervdonáció alapfeltétele, hogy immunbiológiai akadálya ne legyen a dolognak, emiatt már a szervdonáció sokszor közeli rokonok között sem lehetséges orvosszakmai okok miatt. Olyan nem létezik, hogy valaki szívdonor akar lenni és az ő szívét átültetik egy szívbetegbe, miközben a donor maga az életfontosságú szerv hiányában meghal. Nemcsak páros szervnél lehet átültetést végezni, amikor pl. az egyik vese megmarad, hanem szervrész is átültethető, pl. máj esetében. Szövetátültetést azonban szabadabban lehet végezni, hiszen a vérátömlesztés is szövetátültetés, de bőr, szaruhártya, csontvelő stb. átültetés is lehetséges (sokszor fagyasztva tárolt szövetmintákból).
2019. dec. 10. 17:02
 5/8 anonim ***** válasza:
A saját élete rovására tudtommal nem adhat, szerintem jogellenes. De ha szervdonornak van bejelentve és esetleg megöli magát, akkor valakihez elkerülnek a szervei - csak nem a választott személyhez, mert nem így működik.
2019. dec. 10. 17:03
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Tulajdonképpen eutanázia lenne az illető számára, amit a magyarországi törvények nem engedélyeznek. Másrészt a szervadományozás feltétele, hogy mentálisan ép és cselekvőképes legyen az illető, amiben azért egy ilyen kérés után a legtöbb orvos kételkedne.
2019. dec. 10. 17:08
 7/8 anonim ***** válasza:
Élőként szervet csakis családtagnak lehet adni, esetleg barátnak abban az esetben, ha bizonyíthatóan szoros érzelmi kötelék van a donor és a recipiens között. De csak vesét, májlebenyt, illetve tüdőlebenyt lehet adni. Olyan szervet, ami nélkül a donor nem maradna életben nem lehet adni, nyilván csak a halál után lehetséges. Gondolom azért látod, hogy ez egy komoly etikai kérdés. Szerintem egy beteg sem tudna azzal a tudattal élni, hogy az anyja-apja-testvére-szerelme azért halt meg, hogy neki adja a szívét mondjuk...én legalábbis nem bírnám ezt a terhet, előbb ölném meg magam.
2019. dec. 10. 17:08
 8/8 anonim ***** válasza:
Mindannyian azok vagyunk, eladtuk az agyunkat a Fidesznek...
2023. aug. 8. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!