Folyamatos kölcsönadás egy nagyon jó barátnak?
Sziasztok!
Van egy barátom ,nagyon jóban vagyunk már kb. 10 éve, kisebb dolgokban mindig számíthattunk egymásra nagyobb meg eddig még nem volt. Most alapított családot, építkezik már nincs sok neki hátra, de szinte már rendszeresen kb. 2 havonta kér kisebb nagyobb összeget, most tartunk 600 ezernél. Nem keresek rosszul és igazából jelenleg nincs is mire költenem mert ami kell az megvan, de házakat szeretnénk lassan venni a testvéremmel és mivel van kapcsolatunk lehet hogy a semmiből kapunk egy jó ajánlatot amire le tudunk csapni és akkor viszont kell a pénz. Tudom-tudom nem sok ez a 600 ezer de kérdezte a testvére mennyi pénzem van, ha esetleg sikerül találnia valamit én pedig ezt a 600 ezret + ami van félre téve nekem mondtam neki tehát ő ezzel a 600 ezerrel is számol, elmondani meg nem akarom neki, hogy ennyi pénzt adtam kölcsön.
Mivel tényleg jó barátom nem attól félek, hogy nem akarja visszaadni, hanem hogy nem fogja tudni.És tudom, hogy pl kajára kell neki de azt is tudom emellett, hogy sokszor vesznek drágább ételeket, drágábbik üdítőt mikor megkapja a fizetését, meg szinte havonta váltogatja a munkahelyeit és mikor kilép az egyikről eltelik egy csomó idő mire talál másika azok is kiesések.
Ti mit tennétek? Tudom összeszedetlen volt így ez az egész amit leírtam.
Nagy rá az esély hogy azt a pénzt már nem látod viszont..
Én már nem adok senkinek, amióta 200 ezret egy havernak adtam, és alig tudtam visszaszerezni részletekben.
Elkölteni én is tudom a saját pénzem, ne más tegye.
Most nem egészen értem. Kölcsönadtad már a pénzt? Ha igen, azzal ne számolj. Nincs a birtokodban. Ha nem adtad még oda, de tényleg kell a házra, akkor ne add oda, mert nem fogaz tudni számolni vele.
Mindig csak azzal az összeggel számolj, ami ténylegesen a birtokodban van, és csak annyit adj kölcsön, amennyit az utcán is el tudnál hagyni.
Te magad is tudod, hogy nem 'kölcsönt adsz', hanem pénzeled 'barátodat'.
.
A "folyamatos kölcsönadás" azt jelenti: adsz kölcsön, majd visszakapod - és újra adsz.
Nálad nem ez a helyzet, az eddig 'kölcsönzött' összeget írd le, nem veszteség, hanem tandíj gyanánt.
Azzal a pénzzel se te, de főleg a testvéred ne számoljon! Költséges dolgai vannak, és a pénzzel sem tud bánni. Tekintsd a pénzt ajándéknak, és akkor nem financiális síkon még fennmaradhat a baràtságotok.
A barátodon akkor segítenél a legtöbbet, ha segítenél neki egy munkahelyen maradni. Vicces lenne, ha ez pont a te vállalkozásod vagy munkahelyed lenne, mert akkor kiderülne,pontosan hogyan cseszi el. Kicsit árnyalódna a képed róla.
Pénzt 1-2-szer 50.000 Ft-ig szabad papír nélkül hitelezni. Afölött csak lepapírozva.
Bizti, hogy egy jó barátod?
600 ezerrel log úgyhogy sokszor vesznek drágább ételket ahoz kell egy gerinc...
Aki folyamatosan kölcsönre szorul, az többet költ, mint amit keres. Tehát ahhoz, hogy megadja az adósságait, jóval több pénzre lenne szüksége. Az ilyenek kölcsön kérnek, hogy megadják másoknak a tartozást, vagy csak tolják maguk előtt, ami csak szaporodik, de nem csökken.
Ennek valahogyan véget kell vetned, mert nagyon idegesítő ez a helyzet, és nem lesz vége soha.
Ismerős ez az embertípus, aki többet költ mint amit keres, és fizetés napon nagy lábon él amíg tart a pénz, aztán meg kölcsön kér...
Oké, sokan leírták, hogy már nem látod azt a pénzt. Tehát én már nem írom le. De mivel ez egy kérdezős oldal, és megkérdezted, hogy mi mit tennénk, válaszolok erre is.
Először is, megbeszélném vele, hogy fizetés napon mindig törleszt valamennyit. Nincs helye sértődésnek, ebben legyél vele szigorú. Mondd meg neki, hogy mostmár neked is szükséged van a pénzre. Ha ez a dolog rámegy a barátságotokra, hát nem is volt igazi barát, csak kihasznált.
A másik tanács: addig ne adj újra kölcsön valakinek, amíg az előzőt meg nem adja! Nálam ez alapszabály. Ezzel kordában lehet tartani a kölcsönt kéregetőket. A halmozott tartozás csak tovább halmozódik. Sosem lesz annyira gazdag, hogy könnyedén visszaadhassa. Ez Neked csak egy folyamatos stressz forrás. Keményíts be, ha pénzről van szó, akár a barátságotok árán is, mert ez már sokba kerül Neked!
Előző jól leírta: a barátod egy örvényben van, ebből nem könnyen fog kikecmeregni, ha ugyan nekiáll. Nem takarít meg, csak újabb és újabb hiányba kerül anyagilag, és tőled kér. Nem is egészségesen használja a pénzt, fizu után költekezik, a pénzhasználata nem megfontolt és átgondolt. Egy ilyen embertől egyhamar legalábbis nem fogod visszakapni a pénzed. Lehet, hogy soha.
Az is aggasztó, hogy pénzügyileg nincs stabil helyzetben, váltogatja a munkáit. Simán megkaphatja, hogy egyszer tartósan munkanélküli lesz. Akkor mi lesz? Te tartod el a családot? És milyen fegyelem ez, hogy minden munkát otthagy? Vagy kirúgják? Milyen pénzügyi és munkamorálja van egy ilyen embernek? A legrosszabb adós, akit el lehet képzelni.
Értem, hogy a barátodnak tartod, de pénzügyekben, kölcsönben nincs barátság. Ez az ember baleknak használ, te meg hagyod. Ne pénzeld tovább, a 600ezret meg írd le és vágj bele a terveidbe enélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!