Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Miként deríthetném ki: miért...

Miként deríthetném ki: miért futnak zátonyra emberi kapcsolataim? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

39 éves vagyok, életem során sosem voltak tartós barátságaim, emberek voltak, akikkel jóban voltunk, elbeszélgettünk, ha találkoztunk. Engem csak úgy spontán sosem keresnek emberek, mindig én hívok mindenkit telefonon, régen is így volt ez, tini koromban: amíg futotta feltöltőkártyás egyenlegemből, csak addig tudtam beszélni emberekkel. Nagyon sok kapcsolatom kihasználásba torkollik: csak addig vagyok fontos az illetőnek, míg segítséget, vagy problémamegoldást vár tőlem, ezután ha nem írok neki, vagy nem keresem, örökre, végérvényesen eltűnik életemből... Esetleg még 15 év múlva is előkerülhet hirtelen, ha "problémája támad amit nekem kell megoldani"... Ha ilyen emberek hívnak, hogylétem felől sem érdeklődve "gyorsan elhadarják miben van szükségük segítségre" és már el is köszönnek, hiszen - gondolom - sok telefonköltséget nem érek nekik.

Amikor kórházba kerültem, semmilyen formában sem érdeklődtek hogylétem felől, mindenki tudta, mennyire félek a műtéttől. Ezt sem tudom soha elfelejteni.

Internetes "kapcsolataim" is vannak, van akivel fél évente találkozunk kb. és az ilyen "internetes kapcsolatok" is csak azért működnek, mert én keresem a másikat, én írok, én érdeklődök, én vetem fel a találkozás ötletét... Ha éppen nem tudok írni, mert jelzem az illetőnek: "lázas vagyok, nagyon rosszul érzem magam, le kell pihennem", semmiféle érdeklődés nem jön ezután másnap sem. Volt amikor 2 hónapig nagyon súlyos beteg voltam és akkor sem volt érdeklődés.

Úgy érzem: nem vagyok fontos másoknak, hogy kapcsolataim rendszeresen kihasználásban érnek véget, megtalálnak ha segítség kell, ha pedig nem kell, akkokr kidobnak mint valami használati tárgyat.

Milyen módon, hogyan lehetne rájönni arra: mért nem működnek emberi kapcsolataim? Ha pszichológusnak elmondom ezt, beszélek róla (próbáltam többnél is) nem jönnek rá, én az én szemszögemből, látásmódomból kiindulva tudom elmondani amit érzek. Egy emberi kapcsolat kiépülése elég sok idő és nem tudom, mik lehetnek a hibák (ha az ember rendszeresen ugyanabba a folyóba lép akkor biztos hibázik)...

Nem akaszkodom rá senkire, de úgy érzem, netes kapcsolataim is örökre, végérvényesen megszűnnének, ha nem írnék embereknek (próbáltam és sajnos önmaguktól tényleg nem keresnek). Születésnapomat maximum onnan tudják, ha Fb kiírja, akkor is a legritkább esetben köszöntenek, névnapkor pedig egy csokor hasonló keresztnevűvel együtt meg vagyok szórva "minden X nevű ismerősömnek" típusú csoport-üzenetekkel...

Kétségbeejtő számomra, hogy az én telefonom sosem csörren meg (ha igen, akkkor az nem önzetlen, érdeklődő hívás), engem sosem keres senki, ha érdeke nem fűződik hozzá.

Én nem bírtam volna ki, hogy ha kedves ismerős kórházba kerül, ne érdeklődjek hogyléte felől, vagy ne látogassam meg...

Úgy érzem, egész életemben olyan emberekre pazaroltam energiát és gondolataimat is, akik számára nulla értékem volt, köszönet nélkül elfogadták és természetesnek vették, ha éjszakákat dolgozok nekik tananyagon, vagy bármin.

2019. ápr. 10. 18:37
 1/5 anonim válasza:
75%
Szia kedves kérdező! Jómagam kicsit fiatalabb vagyok (30 éves), viszont a problémám szinte teljesen ugyanez. Napjainkra teljesen elmagányosodtam, az életem szinte beszürkült, alig van szociális kapcsolatom. Munkahelyen beszélgetek a kollégákkal, de szinte már nem is szeretek "haza" menni, mert tudom, hogy egy üres szoba vár, és társaság sehol nem lesz. A barátaim, akik voltak többsége elköltözött a városból vagy akár az országból is. Szerencsémre azért van barátom, akivel tudok még beszélni telefonon, de a személyes találkozót ebben az esetben is nehéz megvalósítani. Teljesen tanácstalan vagyok én is a dologban, hogy egyáltalán merre kereshetnék új ismerősöket. Interneten én is próbálkozom az ismerkedéssel, de nem sok sikerrel, és gyakran a távolság a személyes találkozónak gátat szab. Ha bárkinek van ötlete, én is szívesen olvasnám!
2019. ápr. 10. 19:12
 2/5 anonim ***** válasza:
76%

Fontos, hogy határt kell szabni az embernek a többiek felé. persze, adjon ő is, mutasson meg magából pár dolgot, de ne legyen önfeláldozó, hogy csak ő ad bele.

Vizsgáld meg az eddigi kapcsolataidat, hogy mit tettél bele, mit adtál, hogyan cselekedtél, mit éreztél, amikor ezt vagy azt megtetted, illetve nem tetted meg. Ebből kirajzolódik egy, a dolgok hozzáállásához való módozat, amiket alkalmazni szoktál. Ha ezen mélyen elgondolkodsz, akkor rá kell jönnöd, hogy mi a hiba ebben a megoldási módodban, illetve párhuzamban el lehet kezdeni rajta gondolkodni, hogy hogyan kellene máshogyan cselekedni helyette.

Hosszú út, de megéri végiggondolni.

2019. ápr. 10. 20:36
 3/5 Fish1 ***** válasza:
50%

Voltam hasonló szituban én is. Néha még most is előfordul.

Annyi info alapján, amit leírtál, szerintem vizsgáld meg azt, hogy ezeket az embereket milyen időközönként keresed, ha ők nem keresnek. Lehet azért nem keresnek, mert tudják, hogy úgyis keresed őket bizonyos idő elteltével. Bármilyen emberi kapcsolatban fontos az egyensúly az adás - kapás szintjén. Ha az egyik ember sokat ad, ezáltal túl aktív egy kapcsolatban, akkor a másik passzív lesz és nem tesz a kapcsolatért annyit, amennyit az egyensúly fenntartásához kellene. Nálam bevált az, ha a másik nem keres magától, akkor visszalépek egyet, nem keresem és végül előkerül magától. Emberfüggő, hogy mennyi idő után, van akinél pár nap, van akinél hetek, az életvitelüktől is függ.

Még azt is megnézném a helyedben, hogy ezek a dolgok, amiket nem kapsz meg a kapcsolatokban, mennyire elvárások a részedről. Mármint úgy értem, mennyire érzékelheti a másik ember azt, hogy bizonyos dolgokat elvárnál tőlük. Az elvárások mindkét oldalról hátrányosan is hathatnak egy kapcsolatra, egyik részről, aki elvárásokat támaszt a másik emberrel szemben, az általában csalódik, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy ő várná, másik részről a másik fél, akivel szemben az elvárásokat támasztják, nyomás alatt érzi magát, ezáltal kihátrál a kapcsolatból.

Nyilván, vannak határok, amiket érdemes meghúzni, ez általában ott van, ahol még nem ártasz se magadnak, se a másiknak. Szóval az elvárások nélküliségen nem azt értem, hogy hagyd, hogy bármit megtegyenek veled, viszont szerintem érdemes az embereket úgy elfogadni, ahogy vannak, és nem átformálni a saját képedre őket, ha ez fennáll esetedben. Akivel nagyon nem passzoltok értékrendben, elgondolásokban, azok úgyis lemorzsolódnak, de így helyet adnak az újnak.

Ha van kedved fejtegetni a témát még, akkor írjál. :)

2019. ápr. 11. 04:06
 4/5 anonim ***** válasza:
33%

Túlbonyolítod, kérdező.

Nem kell ide pszichológus, se marha nagy megfejtés, az emberek alapvetően önzők, ha nem vagy csinos/jóképű, szórakoztató, akkor nagy eséllyel csak lelki szemetesládának fognak használni, vagy akkor keresnek csak, ha segítség kell nekik.

fiatalabb vagyok, mint te, és én már nem is nagyon próbálkozom. kilógok az átlagból több szempontból is, túl komor, problémás vagyok az emberek szemében, a felszínes kapcsolatok, bulizások nem érdekelnek.

2019. ápr. 12. 09:06
 5/5 anonim ***** válasza:

Sokkal többen vannak még igy, mint gondolnád.

Nagyon nehéz olyan barátot találni, aki egész életünkben jelen van és tiszta önzetlen a kapcsolat.

Nekem is volt egy gyerekkori legjobb barátnőm, akivel tervezgettük, hogy a gyerekeink is biztos ilyen jóba lesznek és keresztanyukák leszünk stbstb... Aztán lett párja és konkrétan lelettem kakilva .

Több éves barátság szünt meg egyik hétről a másikra.

Szóval csak unalomüzésre voltam jó. Ha van más elfoglaltság, már nem számitok.

Kb az összes barátommal igy jártam.

Már csak a párom volt. Aztán véletlenül megismertem a párom haverjának a párját, akivel nagyon hasonló a személyiségünk és nagyon jóba lettünk.

De erről se tudom megmondani, hogy ideiglenes a barátság vagy ez tényleg fog tartani.

Párkereséssel hogy állsz? Lehet abba több hangsúlyt kellene fektetned, mert jobban megéri. Ha megtalálod a megfelelő személyt, a családod sokkal többet ér néhány idegen ember ideiglenes barátságánál.

2019. ápr. 12. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!