Hogy közöljem a barátaimmal, távoli rokonokkal, ismerőseimmel, hogy többé nem csinálom meg ingyen az autójukat?
Az egyik válaszadó nagyon jót írt,mondj nekik egy hosszabb határ időt,hogy a pénzes melót előbbre veszed,mert ebből élsz. Esetleg mondod,ha lesz időd a sok pénzes meló között majd hívod,aztán persze ne hívd csak jó sokára.
De akár kerek perec megmondhatod,hogy ha hívnak,hogy ez és ez akkor xy ft-ba fog kerülni, kérj eleinte kevesebbet az átlagnál,aztán pedig később mondhatod,hogy árat emeltél :D
Én mikor leraktam a szakmát(kutyakozmetikus) sok kutyát ingyen csináltam csak,hogy gyakorolhassak. Majd eltelt egy kis idő lett gyakorlatom és aki jelentkezett kutya nyírásra,nem kérdezte mennyi lesz,de én oda írtam,hogy "és akkor mivel te rokon/ismerős vagy ennyibe fog kerülni" Nos volt aki nem jött( inkább lemondta az időpontot) mert az ingyen szolgáltatás jól jött, de ha már fizetni kell érte akkor nem jó.Volt aki gond nélkül kifizette és borravalót is adott.
Most sok maszek nyírásom van itthon ismerősöknek,de 2 éve ugyan abban az árban dolgozok nekik,olcsóbban,mint a rendes melóhelyemen. De jövő januártól emelni fogok egy kicsit. Nem érdekel,hogy nálam háznál van a nyírás és nem egy szalonban.
Én így is a szombatomat beáldozom tehát 6 napot dolgozok egybe ha vállalok kutyát pluszban. Mellesleg veszek ide külön sampont,használom a vizet és az áramot,meg az időm is elmegy, ugyan ugy használom a nyírógépet,ollókat és mi egyebeket. Egy élezés bazi drága vagy ha kuka a gépem és újat kell vennem.
Azóta megfogadtam,hogy ingyen munka senkinek nincs.
Leraktam a szakmát,kifizettem,tanultam,eszközöket vettem,amik nem olcsóak. Fizessék meg a szolgáltatást. Én se kérek semmit sem ingyen egy ismerősnek sem. Kutyás barátom akinek nyírtam a kutyáját pont hozta a kutyáját,nekem gond volt a telefonommal mivel ért hozzá, telefon és számítógép szoftverekhez,megcsináltattam vele a telót,cserébe nem kértem pénzt a nyírásért kérdeztem így jók vagyunk? Mondta igen. Bár én jártam rosszabbul,mert ő 20 perc alatt megcsinálta. Én meg 1,5 óráig csinálom a kutyát :D
De nem baj.
Egyedül húgom kutyáját nyírom ingyen,cserébe ő festi,vágja a hajamat,mert fodrász. Ha fest ugye a hajfestéket én állom természetesen.
Ez baromi egyszerű, azért lettél vállalkozó,hogy profitot termelj. Az ingyen munka veszteséget okoz neked, ezt mond meg nekik.
Van két autószerelő barátom, de az autómat nem hozzájuk viszem javíttatni, mert tudom,hogy kevesebb pénzt kérnének mint mástól, (vagy egyáltalán nem) és nem akarom hogy miattam rosszul járjanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!