Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Egy ilyen gondnál, amit...

Egy ilyen gondnál, amit leírok lent, mit tehetnék az anyukáért?

Figyelt kérdés

Van egy 13 éves lánya. Az már egyszer biztos, hogy magányos farkas. És kezelhetetlen. Nem bánt senkit, se szóban se tettekkel, de eléggé flegmán válaszolgat pl a saját édesanyjának, nem fogad szót és néha kiabál.

A lánnyal az a gond, hogy túl sok a szabadideje és kb semmit nem fordít iskolára. De, ha csak ez lenne a gond - barátszerzésre vagy valami programra se fordít.

Nagyon sokat ül a gép előtt és annyira bele van mélyedve, hogy egyhuzamban 13 órát is leüli.

Szerintem ez nem egészséges, főleg nem ebben a korban.

Az édesanya meg folyton tőlem kér tanácsot.

Eleinte azt tanácsoltam, hogy a lányának valami jó barát kéne és azt kéne keresni. De nem valami szájber kapcsolatot, hanem egy jó havert, akivel elmegy erre-arra, akiben meg tud bízni. Aki mindig ott van neki, ha baj is van, aki leköti őt.

Erre azt mondta, ő is magányos farkas volt és utálta amikor a szülei belökték társaságba, szülinapi bulira meghívták az osztályt, stb. és nem kényszerítene rá a lányára senkit.

Akkor azt javasoltam, vigye különfoglalkozásra. Azt mondta semmi nem érdekli.

Végül azt javasoltam, hogy menjen el a lány valami állatotthonba. Ne menjen vele az anyuka, had érezze a lány, ez egy önálló dolog, nem pedig egy "Anyuka elkísért" program. Szereti az állatokat, oda mindig kell valami önkéntes és egy idő után jól érezné magát, hogy tesz valamit és van eredménye és, hogy fontossággal bír egy helyen.

Ebbe belementek, de végül a lány egyszer se ment el, ugyanúgy rohant a géphez...

Végül belefáradtam és anyuka állandóan jött és nekem is van magánéletem és szívesen segítek, de nem úgy, hogy valakivel órákig beszélgetek és semmi eredmény.

Sokszor azt érzem, az anyuka rám akarja hárítani a gyerek nevelést - sokszor jön hogy beszéljem meg a gyerekével vagy közöljem a gyerekével, de ezt visszautasítottam.

Most pedig nagyon be van fókuszálva arra, hogy a gyerekének baja van és mi, a körülötte állók nem értjük meg és nem fogadjuk őt be és nem segítjük és mindenki bántja így a gyerekét és szegény gyerek - magyarul, homokba dugja a fejét.

Állítólag voltak pszichológusnál, de semmi változást nem látok...

Én elbeszélgettem egy pszichológus ismerősömmel a gyerekről, és az ő tanácsaival is próbáltam segíteni, eredménytelenül.

Tudom milyen nehéz egyedül nevelni egy problémás gyereket, de már kifogytam az ötletekből. Mit lehetne tanácsolni egy anyának egy ilyen gondnál? Illetve én hogy tudnék segíteni?

2014. okt. 21. 19:29
 1/3 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy nem csak a gyerekkel van a baj, hanem az anyjával is. a Saját rossz gyermekkori tapasztalataiból indul ki és emiatt a gyereke is olyan amilyen. Pl : csak mert ő nem érezte jól magát ha a szülei társaságba vitték, az nem jelenti hogy a gyereke se érezné jól magát. Nem mindenkinek könnyű barátkozni, főleg ha szociálisan nem tanulta meg, ahogy ez a gyerek se. Egy gyerek önként nem akar magányos lenni, a gépezés is csak pótcselekvés. Az anyának először magát kéne lelkileg rendbetenni, addig nem fog tudni segíteni a gyerekén se. Egy jó példa : mondjuk javasold anyának a nevelési tanácsadót. Bármiben lefogadom , hogy majd kitalál minden félét hogy miért nem menne oda - ez is annak a jele, hogy a segítség neki kell, de ő maga az aki elutasítja. Egy ilyen anya mellett meg a gyerek se tud szocializálódni, hiszen anyának is gondjai vannak. És nem azért mert egyedül neveli.
2014. okt. 21. 19:40
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Tök egyszerű. Net kikapcs, gép elrak és bármennyire is hisztizik, akkor sem lesz elővéve. Lesz örjöngés, csapkodás, orditás, de ha anyukát érdekli a kölyke, akkor megfogja ezt lépni, nem egy napra, hanem több hónapra.És a "kisasszony" szépen rákényszerül a tanulásra, és az olvasásra. Sztrájkolni is fog-de ki kell tartani a szülőnek.
2014. okt. 21. 19:48
 3/3 A kérdező kommentje:

A nevelésével 100%, hogy baj van.

Emlékszem, nem egy horror filmben nőttem fel, de ha elszállt velem a ló, a szüleim tudták, hogy rántsanak vissza.

De rajta nem látom ezt. Már magában abban, hogy a gyerekére rászól, nem fogad szót a gyerek és csak azért, mert nem hatásos.

Például, voltam náluk és a gyerekének mondta 8-kor, hogy fejezze be a gépezést és amikor eljött a 8 óra, mondta, hogy 10 perce van még, aztán 8 óra 10-kor, hogy 10 perce van még. Ezt pedig nem találom határozott fellépésnek - lehet szigorú, de, ha egy gyerek nem áll fel 8-kor a géphez, hanem rondán visszakiabál, hogy várjál már, akkor anyuka odamegy és felrángatja onnan, hogy 8 órát mondott, 8 óra van.

Nagyon sok minden másban is megnyilvánul, hogy nem lép fel szigorúan vagy határozottan, ami pont jól jönne. Lehet fél attól, hogy a gyerek fellázad ellene?

Mindenesetre megpróbálom elküldeni nevelési tanácsadóhoz, nem tudom mennyire lesz sikeres; eleinte mindenre mondta, hogy oké, de egy tanácsom se fogadta meg, most már bármit mondok, kapásból talál rá 5 kifogást, az miért nem jó.

Tanácstalan vagyok. Remélem a nevelési tanácsadó tud segíteni neki.

Köszönöm a választ!

2014. okt. 21. 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!