Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Padlón lévő lány megvigasztalása?

Padlón lévő lány megvigasztalása?

Figyelt kérdés
Van egy nagyon jó lánybarátom, aki depis, mert sokat piszkálják, majdnem öngyilkos lett 2-szer, és vágogatja magát szegény. Mindketten 16 évesek vagyunk. (Én 16F). Azt mondja, h rengeteget segítettem neki, de úgy érzem, még nem tettem meg mindent. Szerintetek mikkel próbálkozzak? HELP!
2014. máj. 31. 22:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
22%

De édes vagy... ne aggódj, csak addig fáraszt téged ezekkel a mesékkel, amíg odafigyelsz rá. Olyan nincs, hogy "majdnem öngyilkos lett" ez csak olyan túlzó fordulat, önsajnáltatás. Pont mint a vagdosás, karcolgatja magát, mert így akar figyelmet kizsarolni, nézd, boldog-boldogtalan ezzel szórakozik mostanában: http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=vagdosom+mag..

Egyet tehetsz, küldd el pszichológushoz, ha meg nem akar menni, akkor

hagyd a francba, túl rövid az élet ahhoz, hogy minden pszichés betegnek engedd leszívni az energiáidat... nyilvánvalóan dugni akarsz vele, de hidd el, egy ép elméjű lánnyal még a szex is sokkal jobb, mint egy kettyóssal, akinek az a megoldás mindenre, hogy másokkal sajnáltatja magát.

2014. máj. 31. 22:24
 2/13 anonim ***** válasza:
69%

#1, te akkora baromságot írtál, hogy majdnem én vágtam fel az ereimet olvasás közben.

1. " Pont mint a vagdosás, karcolgatja magát, mert így akar figyelmet kizsarolni"

Ez eleve hibás következtetés, mivel az emberek nem csak a figyelemfelkeltés miatt vágják magukat, hanem az ezáltal kiváltott endorfin miatt is, ami kvázi egyfajta boldogsághormon.

2. " egy ép elméjű lánnyal még a szex is sokkal jobb, mint egy kettyóssal"

Igen, mert aki depressziós mások terrorja miatt, és ezt így viseli, biztos egy gumiszobába való őrült.

2014. máj. 31. 22:51
 3/13 anonim ***** válasza:
35%

De naív vagy, #2.

Akinek komoly tervei vannak az öngyilkossággal, az önsanyargatással kapcsolatban, az nem fogja mutogatni a sebeket, és nem fog beszélni róla boldog-boldogtalannak.

Rálehet szokni a vagdosásra az endorfin miatt, de 2-3 próbálkozás nem elég ehhez. Az a csekély endorfin kb. lófszt sem ér a nikotinhoz, az alkoholhoz, a drogokhoz képest. Nem értem miért tökölne egy hatalmas világfájdalommal élő ember a vagdosással, ha hozzáfér keményebb szerekhez? Mégsincs akkora halálvágya? :)

A csuklónyiszálás divat mostanában. Nem azt mondom, hogy nincsenek olyan esetek, ahol tényleg a komoly problémák állnak a dolog mögött, és sikeres öngyilkosságba torkollhat a dolog, de legtöbbször figyelemfelkeltés, a látensdepresszió az oka.

2014. máj. 31. 23:21
 4/13 anonim ***** válasza:
69%

3# Honnan tudod, hogy mindenkinek mutogatja? Csak mert egy " nagyon jó" barátja tud róla?

Én is falcoltam régebben, de nagyjából tojtam arra, hogy ki figyel rám, és ki nem. Nem elég volt annyi endorfin is ahhoz, hogy valamivel jobb legyen és kevésbé szorongjak különböző dolgok miatt. Nem volt szükség sem arra, hogy leigyam magam, vagy hogy láncdohányos legyek.

Azt meg nem lehet levonni innen, hogy csak divatból csinálja-e avagy sem.

2014. jún. 1. 00:01
 5/13 anonim ***** válasza:
Nekem*
2014. jún. 1. 00:01
 6/13 anonim ***** válasza:
63%

Kérdező: amit tehetsz, hogy mellette maradsz, meghallgatod, megpróbálod megérteni, támogatod és megpróbálsz nem ideges lenni rá. Próbáld rábeszélni, hogy merjen segítséget kérni. A támogatás és megértés már önmagában sokat számít, ennél többet viszont te nem nagyon tehetsz, hidd el, ez is rengeteg, a depressziós emberek nagyon könnyen elmagányosodnak, ez egy ilyen alattomos betegség ami elidegeníti a környezetet.

Közeli hozzátartozóm volt klinikai depressziós (illetve most is az, csak kezelés alatt áll), kész horror volt vele, de kibírtam, hurcoltam kórházba, látogattam (mert igen, annyira durva volt, hogy be kellett fektetni), elviseltem, de nagyon közel kerültem én is az idegösszeomláshoz, a betegsége engem is felőrölt - és szerencsétlen ettől még pocsékabbul érezte magát (még bűntudat a meglevő bajok mellé). Szóval nehéz ügy, nem szabad hagyni hogy a betegség elmérgesedjen még jobban. Az segít, ha nem hagyod egyedül.

Egyes és hármas: elbagatellizálni aztán nagyszerű ötlet... rohadt sok tévhit kering, ezekbe jól belezuhantatok, kis helyreigazítás:

-Tévhit#1 - "Az öncsonkítás mai tini divathóbort"

-Valóság - Nem "mai" találmány, az autoagresszió (valamely formája) univerzális, minden korban, kultúrában, életkorban, társadalmi osztályban, nemnél előfordul, sok mentális zavarnál kísérőjelenség. Még állatoknál is (stresszes vagy depressziós papagájoknál pl. az öntépkedés - ugyanaz a folyamat). Különösen gyakori pl. börtönökben a falcolás (ahol nem figyelemhiányos tinilánykák ülnek). Bár a leggyakoribb a falcolás, más fajtái is vannak az öncsonkításnak, pl. enyhébbnek tűnő de eredményben csúnya a hajtépkedés, van önharapdosás (véresre, sebesre), falba öklözés teljes erőből, üvegbe csapkodás, önégetés, méregfogyasztás, pengenyelés, stb...

Régen is csinálták, csak jobban ügyeltek, hogy titokban maradjon, mert brutálisan nagyobb volt a stigma. Most is van stigma, a vagdosók túlnyomó része konkrétan rejtegeti, az, hogy valakinek megmutatja, a bizalom, a kinyílás jele vagy egyfajta segítségkérés.

Felnőtteknél is van. Dolgozó embereknél is. Idősebb korosztályban is. Tiniktől hallotok róla leggyakrabban, de ez nem azt jelenti, hogy csak náluk létezik.

Nem minden vagdosó feszkólevezetésből teszi. Skizofréneknél pl. amolyan "reality check" gyakran, mert a fájdalom valós érzés, megkönnyebbülést hoz hogy egyáltalán érez valamit az illető.

Szóval ha legközelebb láttok egy vagdosós kérdést, vagy valakin falcolás nyomokat, nem kell rögtön divatmajom attention whore cimkét ragasztani az illetőre. Higgyétek el, a kortársaik közt is rendszerint megrökönyödést vált ki.

-Tévhit#2 "Ha komolyan öngyilkos akart volna lenni akkor már megtette volna, csak figyelmet akar"

- Valóság: Nem véletlen, hogy sok mentális betegségnél a diagnosztikában, minden pszichológus/pszichiáter által eléd tolt teszten ott figyel a kérdés, hogy "vannak-e öngyilkos gondolatai?". Ugyanis az MÁR betegség tünete, ha kórosan öngyilkosság körül járnak az illető gondolatai, pláne ha ez tartósan fennáll vagy újra-újra visszatér. Sokan visszariadnak az utolsó pillanatban hogy megtegyék - pl. mert volt valaki aki visszarántotta őket, vagy nem volt meg a bátorságuk, vagy a beszűkült perspektívájukba bekerült némi "fény". Ez nem azt jelenti, hogy ezekkel az emberekkel minden rendben van. Pláne nem jelenti azt, hogy később nem lesznek komolyan öngyilkosok. Egyszerű hisztinek betudni a dolgot minden, csak nem építő tanács, és ha a problémáikat elbagatellizálják, azzal csak még mélyebbre taszítják őket. Kívülről nézve lehet, hogy amúgy tök frankó életük van, lehet, hogy a problémáik triviálisnak tűnnek, de halihó, azért BETEGSÉG a depresszió, mert káros tudatállapotot hoz létre. Ez agyi hormonzavar. Betegség.

A tüdőgyulladásos embernek se mondjuk, hogy ugyanmá, csak figyelemfelkeltésből beteg, ugyanmá, tessék nem tüdőgyulladtnak lenni, ugyanmá, csak pozitívan kell gondolkoznod.

Igen, vannak fokozatok, vannak súlyosabb és kevésbé súlyos esetek, de ez nem "verseny", és akinek kevésbé durvák a tünetei, azt nem kell elhajtani a fenébe.

A kérdező jól teszi, hogy segíteni akar. A ti hozzáállásotok nem segítség. Se neki, se a lánynak.

2014. jún. 1. 03:49
 7/13 anonim ***** válasza:
71%

Még erre külön reagálnék:

"Rálehet szokni a vagdosásra az endorfin miatt, de 2-3 próbálkozás nem elég ehhez. Az a csekély endorfin kb. lófszt sem ér a nikotinhoz, az alkoholhoz, a drogokhoz képest. Nem értem miért tökölne egy hatalmas világfájdalommal élő ember a vagdosással, ha hozzáfér keményebb szerekhez? Mégsincs akkora halálvágya? :) "

Az öncsonkító (és valamilyen módon önpusztító) ember nem feltétlenül akar meghalni, bár gyakran együtt jár öngyilkossági gondolatokkal, késztetésekkel is, a kettő különböző dolog.

Tinédzserként (ami nem ma volt) nekem is volt depresszióm, kezeltek is, a gyógyszerek helyretettek.

Igen, egyebek közt vagdostam is. Szomatikus tüneteim is voltak, konkrétan a gyomoridegtől spontán hánytam (nem hánytattam magam, mert iszonyodtam, rettegtem a hányástól, egyszerűen nem bírtam tartani, jött). És igen, mellette nikotinfüggő voltam (és vagyok is), ittam is, minden szert kipróbáltam, amihez hozzájutottam. Olyan gondolataim, sőt, terveim voltak, amiket máig nem árulok el senkinek, mert félnének tőlem az emberek. Nagyon-nagyon-nagyon kevés választott el attól, hogy szörnyű dolgokat tegyek, és ez a nagyon kevés, ezt a támogató közegnek köszönhetem, hogy voltak barátaim, voltak, akik célt, motivációt adtak.

Ezért is jó, hogy vannak a kérdezőhöz hasonló emberek, akik segíteni akarnak a barátaikon, és akik tudják, hogy egy betegség nem múlik el attól, ha semmibe veszed, se két nagy atyai pofontól.

2014. jún. 1. 04:13
 8/13 anonim ***** válasza:
Milyen a lány családi háttere?
2014. jún. 1. 09:36
 9/13 anonim ***** válasza:

Legjobb lenne, ha olvasni kezdenél olyan könyveket, amelyek ezekkel a problémákkal foglalkoznak. Így jobban fogsz tudni segíteni is. Olvassátok el ezt mindketten:

[link]

2014. jún. 1. 10:33
 10/13 anonim ***** válasza:
Látom itt még a hasznos választ adókat(2.,6.) is lepontozták , csak mert ellentmondtak. Pont ezért nincs semmi értelme itt pontozási lehetőséget adni.
2014. jún. 1. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!