Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Visszaélés esetén megtartanáto...

Visszaélés esetén megtartanátok a kapcsolatot?

Figyelt kérdés

Van/volt egy barátom, majd 2 évtizede ismerjük egymást, egyáltalán nem tökéletes, de a legjobb barátom lett. Napi szinten órákat töltöttünk együtt és mindenkinél jobban ismerjük egymást. Én hoztam egy nagy és rossz döntést, ami miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültem. Volt egy közös bizniszünk, próbálom csak a lényeget megfogalmazni:

A bizniszünkben az elején el akartam adni a részemet, de mondván kár lenne érte, felajánlotta, hogy bérelni fogja a részemet a teljes haszonért cserébe, amíg egyenesbe nem jövök. Már ezt sem éreztem korrektnek, mert én így is - úgy is ki akartam szállni, tisztán jószívűségből tartottam a részesedésem, hogy ő bérelhesse (jogi akadályok miatt megvenni nem tudta). Ebből nekem nem volt hasznom, csak neki, számomra ez teher volt. Ez ment félévig, aztán a helyzetem tovább romlott, az ő egyetértésével eladtam a részesedésem egy részét, de az így kieső hasznot továbbra is megfizettem neki, ergo áttételesen átcsapott a dolog egy kölcsönbe.

Ebben a kiszolgáltatott helyzetemben, amikor már nem üzletről volt szó, hanem kölcsönről és az életem összeomlásáról, akkor ez az ember, a legjobb barátom, segítség helyett bankokat megszégyenítő kamatokat kért Tőlem, miközben kényelmesen elfelejtette, hogy félévig baráti szívességet tettem neki, olyat, ami nekem gondot okozott.

Aztán felülvizsgálatot tartottam. Visszatekintve 10-ből 9x én fizettem az éttermekben és a közös programok költségeinek ~70%-át is mindig én álltam.

Én rengeteg képzésre jártam, ő soha semmire. Amit megtanultam, azt elleste, eltanulta Tőlem. Így kb ugyanazt az eredményt érte el, amit én, csak ő nem fizetett érte és tizedannyi energiát sem tett bele, mint én. Az általam saját magam számára megalkotott (nem fizikai) dolgokat "ellopta" Tőlem. Amikor elmentem hozzá dolgozni az otthonán, akkor becsülettel és sokáig dolgoztam. Amikor ő jött, akkor összecsapott mindent és családra hivatkozva hamar elment. Aztán volt, hogy ugyanazt a dolgot ő is megépítette a saját otthonában, de 100x szebb lett, mint nálam...

Úgy érzem, hogy az ember, aki a legközelebb állt hozzám emberi gyarlóságból és gyengeségből kihasznált, elárult még akkor is, amikor mindenem odalett. Egyébként nevetséges összegért. Ezt a végén Ő maga is elismerte. Bocsánatot nem kért, mert nem képes rá, de elismerte, hogy nem jól kezelte a szitut, ami nála kb egyenértékű a bocsánatkéréssel. Az itt leírtak miatt számomra nehéz döntést hoztam. Felvettem egy banki kölcsönt, aminek a kamata ~60%-a annak, amit neki fizettem és kifizettem az adóságom az irányába, azóta pedig nem kerestem. Amikor kifizettem, akkor mondtam neki, hogy ehhez hitelt vettem fel. Úgy gondolom ez és az, hogy nem kerestem többet mély üzenetértékkel rendelkezett, amelyet megértett, mert azóta Ő sem keres engem. Ennek már fél éve.

Nem tudom jól döntöttem-e. Azt hiszem igen, de sokszor hiányzik... Az életem nagyobbik részét vele éltem le. Úgy érzem jól döntöttem, mert a szükség órájában kihasznált és elárult, mégis bizonytalan vagyok. Nem várok semmit, de jó lenne más, független szempotjából látni a dolgot. Köszönöm, ha leírjátok a véleményeteket!

ma 00:04
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Most ez kevésbé érthető, fejtsd ki jobban kérlek.

Ha te bérbe adod neki a részesedésedet, akkor ő kellene fizessen neked érte, nem?

Aztán ha meg eladod a saját részesedésed egy részét, a maradék meg továbbra is bérbe van adva neki, akkor az első mintájára nem úgy kellene lennie, hogy akkor ő fizet neked azért, mert ő bérel tőled?

Tehát akkor az eddigiek alapján neked semmit sem kellett volna fizetni, ugye?

Akkor mégis hogyan keletkezett neked ő felé adósságod, ha ő bérel tőled részesedést? Vagy esetleg kértél tőle kölcsön pénzt? De akkor sem áll össze, hogy miért kéne neked őneki fizetni bármit is, ha ő bérel eredetileg tőled. Valahol itt nem kerek egész a dolog.

A kérdésre válaszolva: ezek után nem tartanám meg a kapcsolatot. Ha valaki a legnagyobb sz*rban otthagy magadra, sőt, még van pofája pénzt követelni, akkor az ezek után már nem lesz megbízható. Hisz' hiába ismerte be, hogy ő bizony téged kihasznált, nincs rá garancia, hogy ezek után már nem fog kihasználni.

ma 00:23
 2/5 anonim ***** válasza:
Nem volt itt semmiféle visszaélés. Azt nem várhatod el, hogy ingyen adjon kölcsön. Miért tőle vettél fel, ha banknál olcsóbb?
ma 03:30
 3/5 anonim ***** válasza:
A sok képzés közül a legfontosabb maradt ki. A várad alapja, az önismeret.
ma 05:39
 4/5 anonim ***** válasza:
Milyen kapcsolatot tartanál meg ha nincs köztetek kapcsolat? És ez jól is van így.
ma 06:42
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

A penzugyi kwrdesek sokszor a ki-ki kategoriaban vannak. Valszeg ez nala is igy volt. Ha jol ertem akkor egyutt csinaltatok a bizniszt de emellett neked volt egy masik vallalkozasid vagy munkahelyed?

Jol erzed hogy ezva vege a kapcsolatnak. Penz miatt sok jo viszony romlik me. Akar csaladon belul.

ma 06:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!