Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Mit tehetnék, hogy ne féljek...

Mit tehetnék, hogy ne féljek az elhagyástól?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Először is onnan kezdem, hogy nekem elsődleges prioritás az értékes emberi kapcsolatok (van életem ezen kívül is, szeretem a munkámat, van hobbim is, mégis).

Ezzel szemben az élet nem sokszor adott olyan jó lehetőségeket, barátságaimban általános iskolában volt utoljára olyan, hogy úgy igazán rákkattantunk egymással a másikra, azóta olyan barátságaim voltak, akik (nem hangzik szépen, tudom), ha kisétáltak volna/kisétálnának az életemből, nem sok könnyet hullajtanék.

Aztán néhány hónappal ezelőtt megismertem egy korombeli nőt (én is nő vagyok), akivel végre megvan az, amit kerestem, és nagyon jóban lettünk. Nagy ajándék ez nekem, mert 30 év felett már nehéz barátkozni, pláne nőkkel.

Aztán azóta mindig jön ez a rossz gondolat (főleg ha például megnézi az üzenetem, de nem válaszol rá sokáig, vagy csak ír egy smiley-t és ennyi), hogy biztos elege lett, és vége lesz, és megint ott fogok állni, hogy sehol. Szerencsére amúgy nagyon kedves, szeretünk egymással időt tölteni, szóval nincsenek erre jelek.

Én értem, hogy azért van ez bennem, mert nincs sok ilyen igazi kapcsolatom (párkapcsolatról ne beszéljünk, ott ugyanez a helyzet, keresném azt, akivel plusz van, de nem találom). De kiborít mégis, amikor ez rámtör, fejemben a sok negatív gondolat, félelem. Az se valószínű, hogy segít, hogy ahányszor éreztem valakivel kapcsolatban ilyen jó érzéseket, mindig ők hagytak el végül, többnyire számomra előzmény nélkül, hirtelen (Akikkel nincs meg a plusz, azok nem szoktak lelépni.)

Mit lehetne ezellen tenni? Nem akarom, hogy esetleg ezekkel a rossz gondolatokkal idézzem ezt elő, mert már arra is gondoltam.

okt. 28. 06:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
79%
Egy pszichológus. De az nagyon.
okt. 28. 06:44
 2/11 anonim ***** válasza:
66%
Sajnos akit hagytak már el, abban könnyen kialakulhat ilyen félelem, szorongás. Egy pszichológiai könyvben olvastam, hogy ironikus módon pont a félelemmel “vonzod be” azt, amitől félsz. Pl. nem nyílsz meg annyira, közönyösebbnek mutatod magad önvédelemből vagy pont ellenkezőleg, túl akaszkodós leszel és ezekkel teljesül be az, amitől félsz. Pedig ha bíznál magadban, arra gondolnál, hogy milyen szerencsés ez a nő, hogy van ilyen barátja, ha nem tudja megbecsülni, akkor meg nem is kár érte🤷🏼‍♀️
okt. 28. 06:59
 3/11 anonim ***** válasza:
86%

Fel lett dolgozva hosszútávú önismeretben, terápiában az a trauma, ami miatt ezt érzed?

Nem.

Tehát ezt lehet ez ellen tenni. Pszichológus, pszichoanalitikus, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, tényleg széles a skála.

okt. 28. 07:00
 4/11 anonim ***** válasza:
28%

en is feltem, mar nem, mert inkabb egyedul vagyok.

ha valakivel jo kapcsolatom lesz, haver, barat, baratno, fenn all a valoszinusege, hogy rossz lesz. En esetemben eleg valoszinu.

ha nem apolok kapcsolatokat, nincs valoszinuseg.

okt. 28. 07:00
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Valószínűleg pszichológus lesz a megoldás. Nagyon örülnék, ha ezt a szorongást meg tudnám szüntetni.

okt. 28. 07:53
 6/11 anonim ***** válasza:
86%

Egyébként beszéld meg vele, hogy ha nem tud reagálni egy üzenetedre, írja oda, "később válaszolok"; ha más probléma van, azt is hozd fel

Így csak gyűlik benned a feszültség, ő meg valószínűleg nem is csinálna ilyesmit, ha tudná, rosszul esik

okt. 28. 08:36
 7/11 A kérdező kommentje:
És szerinted nem korai még egy pár hónap után ilyet kérni? Félek, nehogy azt gondolja, követelőzős vagyok, és mivel még nem olyan nagyon mély a kötődés, mint egy többéves barátságban, inkább továbbállna.
okt. 28. 15:00
 8/11 anonim ***** válasza:

Nekem hasonló van.

Van, hogy írok az illetőnek, de ő alig válaszol pár szóban.

És alapvetően, nem szeretem úgy elolvasni az üzeneteket, hogy azonnal nem tudok válaszolni. Emailnél van kivétel, ott visszateszem olvasatlanba.

Ez az érzés onnan alakult ki nálam, hogy én kiközösített voltam általánosban és később is nem egyszer elhagytak. ha úgy vesszük, akkor 6an minimum elfordultak tőlem.

Beszélsz negatív dolgokról, amik újra és újra előjönnek az életedben és úgy érzed, meg kell osztani mással? Ez is ok lehet, hogy az emberek elfordulnak.

Megkérni meglehet ilyenre, de nem biztos, hogy ezt be fogja tartani.

nov. 9. 15:23
 9/11 A kérdező kommentje:
Próbálok tudatosan nem negatív lenni, illetve ha néha be is viszek negatív dolgokat, mindig igyekszem záros időn belül befejezni a panaszkodást. Ezt én mindig így csinálom egyébként, bárkivel vagyok, mert ez mindenkinek fárasztó egy szint után.
nov. 10. 15:58
 10/11 anonim ***** válasza:

Szerintem az, ha valaki a negatív dolgokról mesél, nem panaszkodás.

De akkor ezek szerint az se lehet a gond, hogy sok rosszat mondasz magadról.

nov. 10. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!