Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Szerintetek mennyi pénz...

Szerintetek mennyi pénz ildomos manapság, 2024-ben egy barát esküvőjén bedobni úgymond a közösbe?

Figyelt kérdés

aug. 13. 15:13
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
37%

#18: Egy étterem egy átlag szombat este jóval magasabb bevételt termel, ha a’la carte nyitva tart mint hétköznap, viszont legkésőbb este tízkor az éttermek többsége bezár, de ha tízkor nem is, tizenegykor biztos. Nincs zeneszolgáltató, nincs háromemeletes egész hűtőt elfoglaló torta, és egy nyitva tartás levezényléséhez nem kell bővített személyzet sem. Mi történik, ha mi esküvőt szeretnénk tartani ugyanebben az étteremben? Azzal kezdik, hogy kiteszik a zártkörű rendezvény táblát, hogy ne kelljen külsősöket kerülgetnetek az esküvőtökön (és ezzel kiesik az a bevétel amit az utcáról beeső, vagy előre foglaló, az esküvőtökhöz nem kapcsolódó vendégek hoznának). A teljes személyzet szolgálatot teljesít már órákkal azelőtt, hogy megérkeznétek a vendégeitekkel, terítenek, pakolnak, főznek, beengedik a dekoratőrt, a zeneszolgáltatót, esetleg segítik a munkájukat. A cukrászda meghozza a három emeletes tortát, ami elfoglal egy egész hűtőt (amit ugye már jó előre be kellett hűteni, hogy amikor a torta belekerül, ne folyjon le róla a díszítés), a zeneszolgáltató felépíti a „színpadot”, bekapcsolja az erősítőket, a fényeket, amik nem kevés áramot fogyasztanak, és ahelyett, hogy legkésőbb zárás után egy órával este tizenegykor, vagy max. éjfélkor mindenki hazamenne, vasárnap hajnalig megy a buli. Teljes erőbedobással dolgozik mindenki, hogy a lagzitok tényleg tökéletes legyen. Aztán amikor vége a bulinak, elkezdenek elpakolni és visszarendezni mindent a másnapi nyitva tartáshoz, vagy a következő esküvőhöz. Ennek egészen más költségvonzata van üzemeltetési szempontból. A teljes személyzet masszív bérpótlékkal dolgozik, nem négy, nem nyolc, nem tizenkettő, de sokszor tizenhat-húsz órán keresztül, az áramszámla aznapra sokkal magasabb, mintha sima nyitva tartással üzemelne a hely.

Aztán akkor ehhez még csapd hozzá, hogy egy cég (az éttermeket jellemzően cégek üzemeltetik) a világpiaci ár hétszereséért veszi a gáznak köbméterét, sokszorosáért a vízét és az áramért is kb. a négyszeresét fizeti mint egy magánszemély. Meg lehet köszönni a hazai vezetésnek!

aug. 13. 21:22
 22/35 anonim ***** válasza:
75%

13 - "Szóval én nem fizetnék egy fillért se. Ha ez valakit zavar, ne hívjon meg."

Én NEM hívlak meg!!! Semmi szükség rád!!!

aug. 13. 21:30
 23/35 A kérdező kommentje:
21-es, hát erre ugyan mit tudjak mondani? Én, mint vendég, nem igénylem a flancolást. A zenét meg pláne nem. Alkoholt nem igen iszok, max koccintok egyszer az egész este alatt. Az már az esküvő szervezőinek privát biznisze, hogy mennyire akarják kicicomázni az estéjüket, tehát, ez az ő nagy pillanatuk, legyen az ő nagy befektetésük is. Vagy nem is az övék, a szülőké. Én, mint egyszerű barát, nem várnék el semmit, csak kapjak egy tányér kaját, és beszélgessek jókat. Azt se bánnám, ha nem étteremben lennénk, hanem a rokonok főznének, és a helyszín is nekem tökmindegy, tőlem lehetne a hátsó kertben is. Valahogy undorodom ettől az egész esküvőzéstől, mert csak a pénzlehúzásra megy ki az egész játék. Fájdalmas, hogy egy barátom ünnepére nagybirtokos kulákként kéne elmennem, és egy heti fizetésemet ott hagyni néhány falatért egy flinciflanci helyen...
aug. 13. 21:32
 24/35 anonim ***** válasza:
37%
Fordítsuk meg. Ők tehetnek róla, hogy nem keresel elég pénzt? Én sem születtem gazdagnak, dolgozom is napi tizenhat-tizennyolc órát, hogy ne havi kétszázezerből kelljen megélnem (ennyibe az albérletem kerül).
aug. 13. 21:38
 25/35 anonim ***** válasza:
45%
@23 Negyvenezer körül székpénzpénzről beszélünk, ez manapság egy gyenge középkategóriás budapesti bisztró fogyasztási elvárasa.
aug. 13. 21:58
 26/35 A kérdező kommentje:

Mi a jóisten kerül 40 erezbe? Most rákerestem egy budapesti étterem étlapjára, a legelső, amit a google bedobott:

[link]

Itt egy főétel 6-8 ezer forint környékén van

Mit kéne ahhoz elkövetnem, hogy ez az ár a hatszorosára ugorjon? Hacsak nem töröm össze a berendezést...

aug. 13. 22:28
 27/35 anonim ***** válasza:
77%
@26 Leves, főétel, sima desszert, menyasszonyi torta, éjféli menü, korlátlan italfogyasztás, dj vagy zenekar, az elején pezsgő meg pogácsa, vőfély vagy ceremóniamester, szertartásvezető, fotós, stb. Ha csak simán eszel mindenből, az 15-20k, mellé mondjuk 2 kávé, 3-4 üdítő, ásványvíz, legyen 5 sör meg 5 feles, ezek étteremben összeadva legalább újabb 15k és ez délután 2 és hajnal 3 között fogy, szóval még lazán becsültem. Egy korsó Dreher minimum 900 Ft egy putribb kocsmában, nem tudom, hogy hol élsz.
aug. 14. 05:38
 28/35 anonim ***** válasza:
75%
Nekünk tavaly volt az esküvőnk, hatalmas a szórás az összegeket tekintve. Valamelyik barátunk 30.000 Ft-ot adott, valamelyik 150.000 Ft-ot. Hogy őszinte legyek nem emlékszem ki mennyit, mert nem volt fontos és most sem az. Mindenki annyit tett a borítékba, ami belefért neki és mi örültünk, hogy eljöttek. Az apró ajándékokra viszont mindre emlékszünk (vicces csomagolás, egyéb körítés).
aug. 14. 06:44
 29/35 A kérdező kommentje:
27-es, épp csak annyi a probélma, hogy én egyetlen tál ételről beszéltem, és max 1-2 üdítőről. Nem szándékozom egy őrült dőzsölő ámokfutásba kezdeni, hogy kirendeljem még az üléshuzatot is az irodából. De igazából el se megyek. Elment a kedvem az egésztől. Egy igazi proli szórakozás.
aug. 15. 20:42
 30/35 anonim ***** válasza:
21-es vagyok. Érdekelne, hogy aki lepontozta a válaszomat, az tud érvelni is amellett, hogy miért nincs igazam, vagy csak nem fért bele a kis álomvilágába és ezért tett így?
aug. 15. 21:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!