Ha egy barátnak az életében van egy több éve( pld 8-10)jelenlévő probléma, ami már fárasztó és unalmas, mi a jó lépés? A kapcsolatot megszakítása?
Ha őszinte vagyok magamhoz, a beszélgetéseink nagy arányban, pld 95%-ban rólam szólnak. Ha ő beszél, akkor mesél, hogy mik voltak vele mostanában, de amik meg nagy arányban a problémája miatt történnek vele.
Volt már szakembernél,többnél is, de nem látni változást.
El kéne vele menni? Vagy kéne neki kereni valakit ? Vagy ez túlzás, ez nem a barátok dolga?
Nem tudom mi ez nála, de nem tud magáért kiállni, megvédeni magát, önérvényesítő lenni.
Tényleg sokan lábtörlésre használták a közös munkahelyeinken is, baráti társaságban ha ott van jó, ha nincs fel se tűnik a többieknek, én szoktam hívni a közös programokra.
Közben, utána meg kiborul, ha érzi, hogy ez így nem oké neki. Elment szakemberekhez, de azóta is ugyanúgy történnek a dolgai. Én tudom, hogy milyen, ezért is vagyunk még kapcsolatban, csak nem tudom, hogy hogyan segíthetnék ezen vagy én is hagyjam-e inkább.
Annyit tenni érdemes:
1. Átbeszélni vele, hogy miket mondtak a pszichológusok. Lehet, hogy mind baromságot. De az is lehet, hogy jókat, csak a barátod a csodàt várta, hogy majd csak a terápia segít rajta, és neki nem kell tenni semmit. Lehet, hogy próbálkozott, de rosszul. Ebben lehet neki segíteni.
2. Fentiek után, ha a barátod nem változik meg kicsit, tesz erőfeszítéseket magáért, akkor meg kell neki mondani a valós helyzetet, hogy a lúzersége irritáló, és ebben a kapcsolatban nincs perspektíva se neked, se a többieknek.
U.i.: Azért te sem vagy egy jó barát, ha 95%-ban rólad folyik a szó, és nem is bátorítod, erőlteted, hogy megbeszéljétek a helyzetét, hogyan tudna előre lépni. De ga mégis beszéltetek erről és nincs változás, akkor ő kb. menthetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!