Mit tegyek a legjobb barátommal?
18 éves fiúról van szó.
Sajnos a szüleit nem érdekli mi van vele, ráadásul körülbelül fél éve szakított a barátnőjével, és nagyon rosszul viselte. Ezek mellett a munkában is kihasználják, valamint énekes álmai elérésével is küzd (és kezdi is feladni)
Körülbelül naponta kell erről beszélnem vele, de még ma is visszasírja azt, hogy milyen rosszul bántak vele régen és egyre rosszabb. Ma már ha nem muszáj, akkor fel se kel az ágyból, hanem csak néz ki a fejéből és ezt csinálja napokig is akár. Teljesen a múltban él, és én már nem tudom mit segítsek neki ahhoz, hogy túllépjen a dolgokon. Többször mondtam azt is neki, hogy keressen egy szakembert (pszichológust), beleegyezik, segítek neki keresni, majd mondja, hogy még sem, mert a szülei nem engednék (amiben sajna igaza van).
Ti nem tudtok valamit, ami segítene neki továbblépni?
Figyi, te tök aranyos és rendes vagy, hogy segíteni akarsz a barátodon. De ő most egy hisztérikus kamasz, aki marhára szerencsétlen és nem elég kitartó, hogy elérje az álmait, ezért mindenkit hibáztat, kivéve saját magát.
Én is ilyen panaszláda voltam 18 évesen, ma már röhögök saját magamond, milyen béna voltam akkor és miken problémáztam. Énekes akar lenni? Miért is? Így akar csajozni? Mert sajnos ma már ez a jellemző. Ha tehetséges, akkor nem fog sírni, hanem csinálja, mert zsigerből érzi, hogy neki erre van szüksége. Tudod, aki valóban tehetséges, azt nem kell csesztetni, hogy csinálja, tanuljon, gyakoroljon, mert az magától jön. Ő egy műmájer, aki talált magának egy balekot, téged, akinek panaszkodhat, hogy neki milyen rossz. Nem akarok ilyen őskövület lenni, de tudod mi a nagy problémája a gyereknek? Hogy kur...vára ráér! Mert azt azért sejtem, hogy ba..szik segíteni a szüleinek bármiben is, kizárólag magával van elfoglalva és életében még semmiért nem dolgozott meg kőkeményen. Min is kéne túllépnie?? Nekem alkoholista családom volt, nulla támoatás, 10 éves koromtól mosok-vasalok magamra, főzök is. Miről beszélünk?
Szerintem egy apró pozitív élmény dobna rajta egy löketet.
Ilyen sok rossz után persze, hogy ennyire maga alatt van és nem látja már semminek az értelmét. Ha csak rossz és rossz jön az ember életébe, akkor úgy érzi nincs is igazán értelme annak, amit tesz.
Némi környezetváltoztatás, újdonságok kipróbálása, amik kizökkentik ebből az állapotból szerintem segítene.
Ami azt illeti, ha a szüleit úgy sem érdeklik mi van vele, akkor az sem fogja meghatni őket, ha a fiúk pszichológushoz megy. 18 éves, felnőttkorú, nincs szüksége rájuk. Egy pszichológus fog tudni neki segíteni abban, hogy a benne lévő sérelmeket elengedje és lezárja teljesen.
Amiben te segíthetsz neki az az, hogy mellette maradsz, te is kitartasz - mert neked sem lehet könnyű folyton hallgatni a panaszkodásokat -, és próbálod kizökkenteni abból, amiben van. Elmenni ide-oda, túrázni, együtt énekelni, vagy bármi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!