Milyen elven működik a játékkonzolok "lézerpiszolya"?
Már a '90-es években voltak játékkonozolok, amihez lehetett pisztolyt csatlakoztatni, és azzal lövöldözni a képernyőre. Némelyik játék egézs pontos célzást követelt meg.
De hogy működött a piszoly? Addig még el tudom képzelni, hogy jelet ad (pl. infrát), de a találat regisztrálását már sehogy sem tudom elképzelni.
A pisztolyban nem hinném, hogy lett volna akármilyen képfeldolgozó rendszer. A TV hogy küldene jelet a játékgépnek egy sima coaxkábelen keresztül? Egyébként is, milyen jelet?
De ha nem is a pisztoly és nem is a TV a "ludas", akkor mégis, hogy működött?
Hát én olyat láttam hogy a Pisztoly és a TV az össze dolgozott..
A pisztoly olyan lézer féle jelet küld ( ez nem látszott )
És a TV képernyő kialakitása lehetővé teszi ennek a jelnek a fogadását és feldolgozását. Érzékeli hogy hova céloztál ( Koordináták segitségével ) és hogy mikor lőttél.
De másképp nem tudom én se elképzelni :D
Na nem egészen így ment :)
Tudjuk hogy a TV-k soronként, és a sorokon belül pontonként rajzolták rajzolják a jelet a képernyőre. A pisztolyokban egy optikai érzékelő volt. Ez képes a képernyőn látható jelet érzékelni. Na most, mem kellett mást tenni, mint megmérni azt az időt, amit az adott kép kirajzolásának megkezdésétől eltelt addig, amíg a megcélzott pozícióba nem ért a TV elektronsugara. Ez ugyan nagyon pici idő, de mivel a TV azt rajzolta ki amit a készülék kiadott a TV kimenetén, nem jelent semmiféle gondot megmérni. Az eltelt időből pontosan meghatározható az a pont a képernyőn, amit a pisztoly épp érzékelt a lövés pillanatában.
maci
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!