Ha akksis behajtót akarok meghajtani számítógép táppal, akkor muszáj terhelni az 5 voltos ágat?
ATX tápról van szó.
Olvasgattam erről a neten,de kicsit homályos a dolog.
Volt,aki azt írta,hogy autóba való izzót szerelt az 5 voltos ágra.
De volt,aki azt írta,hogy egy halott merevlemezt tett a 12 voltos ágra,és így már a másik 12 voltos ágon normálisan működött a behajtó.
Tényleg meg lehet így oldani?Vagy szerintetek mi a legegyszerűbb megoldás?
Igen, de a merevlemeznek is az a szerepe, hogy az 5 V-ra terheljen elsősorban, a 12 V terhelve lesz egyébként is. Magam is szoktam egy ócska HDD-t használni próbára, javításnál stb.
Izzó is mehet rá, ellenállás is.
Múltkor azt is kifejtettem, hogy ha csak a 12 V ágat terheljük (ha beindult egyáltalán a tápegység), terhelés hatására a PWM elkezd felszabályozni, amitől felugrik a 5V kimenet feszültsége, ennek hatására letilt a védelem.
Amelyik tápegység nem indul be terhelés nélkül, vagy csak pillanatra bemozdul a ventilátor, annak is ez az oka egyébként.
Nem.
Ebben az esetben marhára nem édekes hogy elmegy az volt.
"Ebben az esetben marhára nem édekes hogy elmegy az volt."
Te miről beszélsz, csak leáll a tápegység a feszültségvédelem miatt, ja még nem is csináltál ilyet soha.
"ja még nem is csináltál ilyet soha."
De, arról megy a ledszalag 6 éve. És nem csak nálam, hanem vagy 20-25 helyen ahol eddig csináltam.
Csak nagyon nem mindegy a terhelés nagysága, tápegység konstrukciója sem.
Egy akkus behajtó durvább áramokat ránt fel, ugyanakkor vannak korszerűbb tápegységek, ahol független a szabályzás.
A klasszikus, egyszerű PC-táp leosztásokon, súlyozott osztón keresztül keresztül figyeli és csatolja vissza negatívan az 5 és 12 V-ot.
Azaz, mivel nyilván csak egy közös visszacsatolás lehetséges, így egy pontba osztódik le, de az ellenállások arányát úgy lövik be, hogy az 5 V változására stabilizáljon érzékenyebben, vagy másképp mondva, azt tartsa pontosabban.
Ez a konstrukció bizonyos határon túl nem tolerálja csak a 12 V terhelését, mert közben az 5 V túllövődik, a külön védelmi lépcsőt képező feszültségfigyelés pedig lelövi a PWM-meghajtást.
"Előbb kimaradt, hogy ennél a megoldásnál a 12 V ráadásul nem is áll be pontosan, hanem kevesebb lesz, ha nem terheljük semmivel az 5 V-ot."
Valóban, 10 méter led szalag van rajta, rámértem, 11,92V -ra esik vissza. És az 5V ágon nincs semmi.
Egy akkust is leteszteltem. 3-4 amperrel elmegy, de ha lefogom, akkor 10 amper fölé is megy az árama. Az akkunél eredetileg maga az akku szabályozza le a kivett teljesítményt azzal, hogy a nagy áramnál leesik a feszültsége. A PC tápnál ez nem így van. De attól még működik. Ha mégsem, izzót neki és hajrá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!