Ha akksis behajtót akarok meghajtani számítógép táppal, akkor muszáj terhelni az 5 voltos ágat?

Figyelt kérdés

ATX tápról van szó.

Olvasgattam erről a neten,de kicsit homályos a dolog.

Volt,aki azt írta,hogy autóba való izzót szerelt az 5 voltos ágra.

De volt,aki azt írta,hogy egy halott merevlemezt tett a 12 voltos ágra,és így már a másik 12 voltos ágon normálisan működött a behajtó.

Tényleg meg lehet így oldani?Vagy szerintetek mi a legegyszerűbb megoldás?

2019. márc. 1. 20:59
 1/8 anonim ***** válasza:

Igen, de a merevlemeznek is az a szerepe, hogy az 5 V-ra terheljen elsősorban, a 12 V terhelve lesz egyébként is. Magam is szoktam egy ócska HDD-t használni próbára, javításnál stb.

Izzó is mehet rá, ellenállás is.

Múltkor azt is kifejtettem, hogy ha csak a 12 V ágat terheljük (ha beindult egyáltalán a tápegység), terhelés hatására a PWM elkezd felszabályozni, amitől felugrik a 5V kimenet feszültsége, ennek hatására letilt a védelem.

Amelyik tápegység nem indul be terhelés nélkül, vagy csak pillanatra bemozdul a ventilátor, annak is ez az oka egyébként.

2019. márc. 1. 21:16
 2/8 anonim ***** válasza:

Nem.

Ebben az esetben marhára nem édekes hogy elmegy az volt.

2019. márc. 1. 21:22
 3/8 anonim ***** válasza:

"Ebben az esetben marhára nem édekes hogy elmegy az volt."

Te miről beszélsz, csak leáll a tápegység a feszültségvédelem miatt, ja még nem is csináltál ilyet soha.

2019. márc. 1. 21:28
 4/8 anonim ***** válasza:
Nem kell én ledtapnak hasznalom azt az 5v csak úgy van
2019. márc. 1. 22:32
 5/8 anonim ***** válasza:

"ja még nem is csináltál ilyet soha."

De, arról megy a ledszalag 6 éve. És nem csak nálam, hanem vagy 20-25 helyen ahol eddig csináltam.

2019. márc. 1. 22:32
 6/8 anonim ***** válasza:

Csak nagyon nem mindegy a terhelés nagysága, tápegység konstrukciója sem.

Egy akkus behajtó durvább áramokat ránt fel, ugyanakkor vannak korszerűbb tápegységek, ahol független a szabályzás.

A klasszikus, egyszerű PC-táp leosztásokon, súlyozott osztón keresztül keresztül figyeli és csatolja vissza negatívan az 5 és 12 V-ot.

Azaz, mivel nyilván csak egy közös visszacsatolás lehetséges, így egy pontba osztódik le, de az ellenállások arányát úgy lövik be, hogy az 5 V változására stabilizáljon érzékenyebben, vagy másképp mondva, azt tartsa pontosabban.

Ez a konstrukció bizonyos határon túl nem tolerálja csak a 12 V terhelését, mert közben az 5 V túllövődik, a külön védelmi lépcsőt képező feszültségfigyelés pedig lelövi a PWM-meghajtást.

2019. márc. 2. 10:10
 7/8 anonim ***** válasza:
Előbb kimaradt, hogy ennél a megoldásnál a 12 V ráadásul nem is áll be pontosan, hanem kevesebb lesz, ha nem terheljük semmivel az 5 V-ot.
2019. márc. 2. 10:17
 8/8 anonim ***** válasza:

"Előbb kimaradt, hogy ennél a megoldásnál a 12 V ráadásul nem is áll be pontosan, hanem kevesebb lesz, ha nem terheljük semmivel az 5 V-ot."

Valóban, 10 méter led szalag van rajta, rámértem, 11,92V -ra esik vissza. És az 5V ágon nincs semmi.

Egy akkust is leteszteltem. 3-4 amperrel elmegy, de ha lefogom, akkor 10 amper fölé is megy az árama. Az akkunél eredetileg maga az akku szabályozza le a kivett teljesítményt azzal, hogy a nagy áramnál leesik a feszültsége. A PC tápnál ez nem így van. De attól még működik. Ha mégsem, izzót neki és hajrá.

2019. márc. 2. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!