Miért van mágnes a fülhallgatóban?
Új fülhallgatót vettem. Ahogy kibontottam picit összegabalyodott és mikor el akartam venni egyiket a másiktól észre vettem, hogy nem szimplán összetekeredett, hanem mágnes van benne ami miatt összeragadt. Ha összerakom a kettőt, akkor taszítják egymást, ha meg fordítok rajta, akkor egyik vonzza a másikat. Eléggé meglepődtem. Volt már néhány fülhallgatóm és nem emlékszem, hogy lett volna bennük mágnes, ezért is kérdezem. Ha meg volt bennük, akkor csak vettem észre.
Próbáltam utánanézni interneten, állítólag már egy alap hangfalban is van mágnes, mert a mágnesen alapszik a hangfal technikája. Nem tudom ez mennyire igaz, de ha így van, akkor ezek szerint számítógépben is van mágnes, meg laptopban is? Úgy tudtam a mágnestől tönkremennek.
Nem kiszívja, hanem kivonzza :)
Áramjárta huzal mágneses teret generál maga körül. Áramjárta tekercs természetesen még nagyobbat. Az állandó mágnes ezért maga felé rángatja vagy eltaszítja a változó árammal átjárt tekercset. Ez mozgatja a hangszóró membránját, így csinál hangot.
Villanymotrok legyegyszerűbb formái ugyanígy működnek ,csak nem előre-hátra rángatják a tekercset vagy a mágnest, hanem forgatják.
Épen ezért kismillió elektromos szerkezet működési alapja a mágnes.
Persze nem kell mindenképpen állandó mágnes, hiszen ha két áramjárta tekercsed van, ők egymás számára ugyanúgy mágnesek.
Mágnesességtől nem kell foschni. Emberre olyan hatalmas mágneses tér lehet csak ártalmas, ami a farmernacid szegecseinél fogva felránt a plafonra.
"75%-os válaszadó: Nem biztos, hogy értem. Azt írtad le, hogy miért van benne mágnes?"
Nem azt írta le. Csak bizonygatta hogy van benne mágnes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!