Ha be festem a hangszoró membránt, el fog romlani tőle?
A legjobb ha újra tekercselteted!
"Ha még foglalkoznak ezzel"...
"A legjobb ha újra tekercselteted!"
Nevetséges butaság. Sérült, leégett, emiatt zörgő, zizegő hangszórót kell újratekercseltetni.
Hibátlant minek piszkálni?
De egy zizegésnek lehet más oka is, ami miatt szintén kár lenne megbontani, javítható a lengővezeték törése is stb.
Valamikor én is tekercseltem magamnak, tudom, miről beszélek.
Bolond lennék ok nélkül ilyen munkába fogni, ami ráadásul módosíthatja még az eredeti hangzást is.
Nyugodtan lehet impregnálni, nyilván a mozgó tömeg valamivel nagyobb lesz, de a sok okoskodó ha kiszámolná hogy az oldószer kipárolgása után ez hány mikrogramm és arányba állítaná a lengő teljes tömegével, akkor mindjárt kiderülne hogy elhanyagolható.
Egyébként bevett szokás az elöregedett papírrostból készült hangszórómembránok impregnálása. Mechanikai szilárdságot is ad a membránnak.
Persze audiofil körökben ilyet nem csinálunk, nem is kell, mert az audiofil hangfalak membránjai ma már nem készülnek teljesen sima papírból. Vagy különböző kompozit kötésű, eleve impregnált papírok, vagy szálerősített műanyagok, kevlár, stb... Erről sok irodalmat olvashatsz a neten.
Én is sok hangszórót tekercseltem már, arra csak akkor van szükség ha a tekercs sérül. Amíg a lengőkör, pille, rendben van, csak a membrán kicsit fakó, nyugodtan impregnálhatod matt fekete lakk spray-vel!
"az oldószer kipárolgása után ez hány mikrogramm"
Nem akarom megjósolni hogy elhanyagolható-e a hangzás változása emiatt, de lesz az több gramm is!
Persze függ hogy mennyit fúj rá, de megint kevés az infó érted.
Ha egy 30 centis 4 rétegű, 0,4-es huzallal tekercselt hangszórót lefúj, minimális lesz a növekmény. Nyilván ha egy régi BEAG hangszórót fúj le, amiben 2 rétegben 0,15-ös drót van, minimális légréssel más a helyzet, de akkor sem lesz belőle semmi baj. Gondolom nem akarja a 400mililiter sprét ráfújni egészben :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!