Ha be festem a hangszoró membránt, el fog romlani tőle?

Figyelt kérdés
Konkrétan a papír kónuszra gondolok, fekete mat spray festékkel szeretném le fújni , mert nem egy mai példány(minösége rendkivül okés) csak rohadt undoritó szine van xD

2019. febr. 26. 15:22
1 2
 1/18 anonim válasza:
100%
Inkább ne.
2019. febr. 26. 15:34
 2/18 anonim ***** válasza:
A membránra rakódó festék növelni fogja a membrán tömegét, amitől változhat a hangja. Ez főleg audiofil kategóriában problémás, de ha kiszámolod, mennyi festéket kell egy 40-es hangszóróra kenni, akár PA kategóriában is, az megint okozhat eltéréseket az eredeti hanghoz képest.
2019. febr. 26. 15:36
 3/18 anonim ***** válasza:

A legjobb ha újra tekercselteted!

"Ha még foglalkoznak ezzel"...

2019. febr. 26. 15:37
 4/18 anonim ***** válasza:
Nem beszélve arról, hogy a rugalmassága csökkenni fog.
2019. febr. 26. 15:42
 5/18 anonim ***** válasza:

"A legjobb ha újra tekercselteted!"

Nevetséges butaság. Sérült, leégett, emiatt zörgő, zizegő hangszórót kell újratekercseltetni.

Hibátlant minek piszkálni?

De egy zizegésnek lehet más oka is, ami miatt szintén kár lenne megbontani, javítható a lengővezeték törése is stb.

Valamikor én is tekercseltem magamnak, tudom, miről beszélek.

Bolond lennék ok nélkül ilyen munkába fogni, ami ráadásul módosíthatja még az eredeti hangzást is.

2019. febr. 26. 15:50
 6/18 anonim ***** válasza:

Nyugodtan lehet impregnálni, nyilván a mozgó tömeg valamivel nagyobb lesz, de a sok okoskodó ha kiszámolná hogy az oldószer kipárolgása után ez hány mikrogramm és arányba állítaná a lengő teljes tömegével, akkor mindjárt kiderülne hogy elhanyagolható.

Egyébként bevett szokás az elöregedett papírrostból készült hangszórómembránok impregnálása. Mechanikai szilárdságot is ad a membránnak.

Persze audiofil körökben ilyet nem csinálunk, nem is kell, mert az audiofil hangfalak membránjai ma már nem készülnek teljesen sima papírból. Vagy különböző kompozit kötésű, eleve impregnált papírok, vagy szálerősített műanyagok, kevlár, stb... Erről sok irodalmat olvashatsz a neten.

Én is sok hangszórót tekercseltem már, arra csak akkor van szükség ha a tekercs sérül. Amíg a lengőkör, pille, rendben van, csak a membrán kicsit fakó, nyugodtan impregnálhatod matt fekete lakk spray-vel!

2019. febr. 26. 17:29
 7/18 A kérdező kommentje:
[link] jelenleg igy nézik meglátszik hogy nem egy mai példány , ám ez egy újra tekecselt membrán csak igy utolag látszik a ragasztás meg minden szóval eléggé hányingert keltö.
2019. febr. 26. 18:15
 8/18 Szirty ***** válasza:

"az oldószer kipárolgása után ez hány mikrogramm"

Nem akarom megjósolni hogy elhanyagolható-e a hangzás változása emiatt, de lesz az több gramm is!

2019. febr. 26. 18:48
 9/18 anonim ***** válasza:

Persze függ hogy mennyit fúj rá, de megint kevés az infó érted.

Ha egy 30 centis 4 rétegű, 0,4-es huzallal tekercselt hangszórót lefúj, minimális lesz a növekmény. Nyilván ha egy régi BEAG hangszórót fúj le, amiben 2 rétegben 0,15-ös drót van, minimális légréssel más a helyzet, de akkor sem lesz belőle semmi baj. Gondolom nem akarja a 400mililiter sprét ráfújni egészben :-)

2019. febr. 26. 18:56
 10/18 A kérdező kommentje:
Fogalmam nincs ennek mennyi lehet a súlya ez egy 160 mm-es hangszóró többet nem igen tudok olyan 60w/40w teljesitményel spray festékel(nem ecselek rá 2kg festéket XD ) ha vékonyan le fújom arra gondolok hogy jó -e lessz , hogy az kárositja-e mert most én úgy vagyok vele hiába szép a hangja ha nem türöm meg a szobámba hány inger nélkül.
2019. febr. 26. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!