Tényleg igaz, hogy egy 2-3 éves, középkategóriás tévé többnyire csak 2.1 lejátszására képes?
Az a nyomorult tv a 2 hangszórójával nem mindegy, hogy 2.1-ben, vagy 5.1 ben nem képes megszólalni?
Ott a VCR + a sok hangfal, pont erre van kitalálva.
Úgy éljek, nem is értem, az emberek a tv-nél is csak a képátlót nézik, 120 rongyért legyen 4KUHD, legalább 150 cm, szóljon Dolby realhd 7.1-ben, főzze le a kávét, vigye ki a szemetet és legyen rendes mélyhangja.(1, azaz egy darab rendes polchangfal többe kerül, mint amit az átlagmagyar tv-re szán)
2.1 eleve nincs is ezen a szinten (vagyis a videófájlokba fűzve), ez egy fogalmi zavar.
2.0 sztereó sávokat lehet kétféle hangrendszeren előadni (erősítő + hangszórók): 2.0 vagy 2.1.
A 2.1 kitalálását az ihlette, hogy így nem szükséges 2 db szélessávú hangsugárzó és nagyteljesítményű erősítő, ehelyett csak "két kicsi meg egy nagy", vagyis így takarékosabb (hellyel is), olcsóbb is.
A 2.0 jelforrást az erősítő szűri sávokra, illetve közösíti a mélyeket, így lesz belőle 2.1
Olyan is lehetséges, hogy Windowsban a lejátszóprogram kimenetét beállítja valaki 2.1-re, ekkor szoftveresen hozza létre a három csatornát, akár 2.0, akár 5.1 forrásból.
Miután ezt tisztáztuk, TV-k az optikai, esetleg HDMI ARC kimeneten képesek kiadni általában 5.1 sávokat, ha olyan a digitális TV-adás vagy az USB-média.
A TV HDMI-bemenetére érkezett 5.1 viszont butításra kerül 2.0-ra, ha jól tudom, a Dolby-licenc korlátja miatt, így mehet tovább a kimenetre.
Köszönöm mindenkinek a válaszát! Mint jeleztem, krvára nem értek a témához, mondhatni annyira hülye vagyok, hogy a magyarázatok többségét fel se fogtam :D
Egyszerűsítve. Akkor ne vegyek 5.1.-es hangszórórendszert, mert az életbe nem fogja egy tévé se megszólaltatni. Esetleg egy olyan laptop/számítógép, amin van 5.1.-es hangkártya, a tévét pedig monitorként kötöm rá (de a hang nem innen fog érkezni).
Passzív hangszórókat hiába veszel, de olyan aktív 5.1 rendszert, ami optikai bemenettel rendelkezik, rá tudsz kötni a mai TV-kre általában, de ezt már leírtam (#2) és működnie is kell.
Egyébként is ilyet érdemes venni, mert sok számítógépre is ráköthető optikával.
Vannak ugyan optikai kimenet nélküli TV-k is, ezt meg kell nézni.
Nem optikai, hanem HDMI ARC-vel felfűzhető házimozi javasolt ma már.
A 2-3 éves középkategóriás tévék csak a Dolby Digital illetve a DTS hangot tudják továbbítani 5.1-es maximális hangfalkiosztással attól függetlenül hogy nekik 2 hangszórójuk van, vagy esetleg még van bennük egy kicsi mélynyomó is.
Viszont a mostani 4K tévék képesek a nagyfelbontású )DTS HD, Dolby TrueHD) hangsávok dekódolására is, 7.2 hangfalkiosztással is akár, csak megfelelő vevő erősítő kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!