Vettem egy erősitő "kit" et. A bekötési rajzon ugy irja hogy 2x24v AC vagy 2x40v DC kell neki.!?
"Vettem egy erősitő "kit" et."
Honnan, melyiket?
Egyébként mivel ( [link] )
Uközép = 2 * (Uszekunder - 0,7) / Pi = 2 * (40 - 0,7) / 3,14 = 25 V
így feltehetőleg 40 V váltó vagy 24 V egyenfeszültség kell neki.
Az egyenirányító semmiképp nem csinál 24-böl 40V-ot. a 2x40V DC valószínűleg a maximális írték és ennél kevesebbel is péld.2x35VDC is működne. Ha tegyük fel rákapcsolsz 2x35V DC a dióda részben védőfunkciót teljesít és rajta kb.0,7V feszültségesés keletkezik (egy darab diódán).Azonban ha váltóaárammal táplalnád, akkor a következőképp alakul ahelyzet- Ez esetben kell hogy a nyákon legyen az egyenirányító után két darab szűrőkondenzátor is (nagyobb hengeralakúak több ezer mikrofarados). Így az egyenirányítás után kapunk
24x1.42_34V mínusz a diódákon fellépő esések, durván 32V. A gyártó még figyelembe veszi a hálózati fesz.ingadozását is.Különösen az IC végfokok kényesek a túlfeszűtségre ezért nem tanácsos feszegetni a határétékeket(40V).
"Van rajta egy egyenirányitó az a 24v-bol csinál 40 et? "
Ha nem értesz hozzá, akkor lényegében igen.
"Ha igen mi értelme van hogy köthetek rá 40v egyen áramot?"
Ha történetesen nincs ac tápod csak dc, akkor működtetheted vele.
#1, jól megkeverted.
Pí hülyeség, miután a szinuszjel effektív értékének gyök kétszerese a csúcsérték. Értsd:
230V x 1,41 = 325 V csúcs. Egy diódán esik kb. 0,7 V, de ha Graetz-hídról van szó, egyszerre kettő vezet vagyis 1,4 V-tal lehet kalkulálni.
Ehhez képest kalibráld újra az írásod!
#4: Nem kevertem semmit, csak a 40 VAC - 24 VDC összefüggésre mutattam magyarázatot - lásd a belinkelt forrást.
Sehol sincs szó 230 V-ról, meg effektív értékekről.
# 5
Ezt nem hiszem el, neked komoly értelmezési problémáid vannak. A belinkelt forrás ostobaság.
A 230 V-os
példán
példán
példán
keresztül próbáltam megmutatni, hátha így könnyebben megérted.
Tudod mi az, hogy
példa
példa
példa?
Az csak egy példa volt!
Ezt írtad:
"így feltehetőleg 40 V váltó vagy 24 V egyenfeszültség kell neki."
40 V AC csúcsértéke 56,56 V
Levonsz 1,4 V-ot: 55,16V
Ennyire töltődik a puffer:
DC 55,16V
Fel tudod ezt fogni? Miről beszélsz?
Hogyne lenne jó, erősítőépítő korszakom én már a 80-as években letudtam, erősáramot is tanultam, gyengeáramot is, de itt mindig ez megy, tanulók ugatják le a mestert.
(Nem kamu, tanulóm is volt valamikor a Gelkánál.)
Ahogy mondani szoktam, ha kérdeznek, szívesen válaszolok, csak oktalan okoskodással ne ingereljenek, mert az kicsit lefárasztó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!