Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Vettem egy erősitő "kit" et....

Vettem egy erősitő "kit" et. A bekötési rajzon ugy irja hogy 2x24v AC vagy 2x40v DC kell neki.!?

Figyelt kérdés
Van rajta egy egyenirányitó az a 24v-bol csinál 40 et? Ha igen mi értelme van hogy köthetek rá 40v egyen áramot?Nem értek hozzá és egyedül szeretném összerakni csak nem akarom el szurni és ez az áram ellátás nekem nem világos:/ Valaki magyarázza el, nagyon sokat segitene:)

2018. dec. 27. 23:51
 1/10 anonim ***** válasza:

"Vettem egy erősitő "kit" et."

Honnan, melyiket?

Egyébként mivel ( [link] )

Uközép = 2 * (Uszekunder - 0,7) / Pi = 2 * (40 - 0,7) / 3,14 = 25 V

így feltehetőleg 40 V váltó vagy 24 V egyenfeszültség kell neki.

2018. dec. 28. 03:07
 2/10 Minekvan ***** válasza:

Az egyenirányító semmiképp nem csinál 24-böl 40V-ot. a 2x40V DC valószínűleg a maximális írték és ennél kevesebbel is péld.2x35VDC is működne. Ha tegyük fel rákapcsolsz 2x35V DC a dióda részben védőfunkciót teljesít és rajta kb.0,7V feszültségesés keletkezik (egy darab diódán).Azonban ha váltóaárammal táplalnád, akkor a következőképp alakul ahelyzet- Ez esetben kell hogy a nyákon legyen az egyenirányító után két darab szűrőkondenzátor is (nagyobb hengeralakúak több ezer mikrofarados). Így az egyenirányítás után kapunk

24x1.42_34V mínusz a diódákon fellépő esések, durván 32V. A gyártó még figyelembe veszi a hálózati fesz.ingadozását is.Különösen az IC végfokok kényesek a túlfeszűtségre ezért nem tanácsos feszegetni a határétékeket(40V).

2018. dec. 28. 04:08
 3/10 anonim ***** válasza:

"Van rajta egy egyenirányitó az a 24v-bol csinál 40 et? "

Ha nem értesz hozzá, akkor lényegében igen.

"Ha igen mi értelme van hogy köthetek rá 40v egyen áramot?"

Ha történetesen nincs ac tápod csak dc, akkor működtetheted vele.

2018. dec. 28. 05:41
 4/10 anonim ***** válasza:

#1, jól megkeverted.

Pí hülyeség, miután a szinuszjel effektív értékének gyök kétszerese a csúcsérték. Értsd:

230V x 1,41 = 325 V csúcs. Egy diódán esik kb. 0,7 V, de ha Graetz-hídról van szó, egyszerre kettő vezet vagyis 1,4 V-tal lehet kalkulálni.

Ehhez képest kalibráld újra az írásod!

2018. dec. 28. 12:09
 5/10 anonim ***** válasza:

#4: Nem kevertem semmit, csak a 40 VAC - 24 VDC összefüggésre mutattam magyarázatot - lásd a belinkelt forrást.

Sehol sincs szó 230 V-ról, meg effektív értékekről.

2018. dec. 28. 12:58
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Szóval akkor jobb ha 24VAC kötök rá?
2018. dec. 28. 16:38
 7/10 Minekvan ***** válasza:
Ahogy feljebb írtam, ha van a "kit"-en komplett feszültség egyenirányítás (dioda híd + kondenzátorok), akkor a trafó szekunder oldalát csatlakoztasd. Persze ügyelva arra hogy simmetrikus!! tápról beszélünk, vagyis 2x24V AC ekkor a kondenzátorokon a fölhöz viszonyítva kb.+/- 32↔33V lesz mérhető (függ a hálozati fesz.pillanatnyi értékétől).A lényeg, hogy az egyenirányított DC ne haladja meg a 40 voltot, vagyis a trafó Us szekund. fesz. kevesebb legyen mint a 40/1.42 érték.
2018. dec. 28. 17:12
 8/10 anonim ***** válasza:

# 5

Ezt nem hiszem el, neked komoly értelmezési problémáid vannak. A belinkelt forrás ostobaság.

A 230 V-os

példán

példán

példán

keresztül próbáltam megmutatni, hátha így könnyebben megérted.

Tudod mi az, hogy

példa

példa

példa?

Az csak egy példa volt!

Ezt írtad:

"így feltehetőleg 40 V váltó vagy 24 V egyenfeszültség kell neki."

40 V AC csúcsértéke 56,56 V

Levonsz 1,4 V-ot: 55,16V

Ennyire töltődik a puffer:

DC 55,16V

Fel tudod ezt fogni? Miről beszélsz?

2018. dec. 28. 17:15
 9/10 Minekvan ***** válasza:
Ha már beleszólhatok a vitába, akkor a #4,#8 hozzászólás jó, csak nem biztos hogy a kérdező értette.A #1 válasza pedig tényleg félrevezet mert nem középértékekkel számolunk, hanem effektív illetve csúcsértékkel.A #4 csak egy példán írta le az eff. és csúcsérték közti viszonyt tök mindegy hogy milyen feszültségen.
2018. dec. 28. 17:37
 10/10 anonim ***** válasza:

Hogyne lenne jó, erősítőépítő korszakom én már a 80-as években letudtam, erősáramot is tanultam, gyengeáramot is, de itt mindig ez megy, tanulók ugatják le a mestert.

(Nem kamu, tanulóm is volt valamikor a Gelkánál.)

Ahogy mondani szoktam, ha kérdeznek, szívesen válaszolok, csak oktalan okoskodással ne ingereljenek, mert az kicsit lefárasztó...

2018. dec. 28. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!