Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Az erősítőm autoban 20 Amlert...

Az erősítőm autoban 20 Amlert igényel.15 amperos van benne. Letezhet hogy ezert recseg maxon a kalaptartora felszerelt hangszoroim?

Figyelt kérdés
2018. dec. 6. 20:31
 1/10 repulo ***** válasza:

Hát, az nagyon sok mindentől tud recsegni.

Lehet sérült a tekercselés, rossz csatlakozás, túlhajtott erősítő.

2018. dec. 6. 20:39
 2/10 A kérdező kommentje:
Koszi a választ. Van egy rádió 4x60wattos. Errol a radiorol szol 2 hangszoro ami a ket ajtoban van. A radio ossze van csatlakoztatva az 500wattos erositommel. Ezen van egy 300wattos melylada illetve 2 db hangszoro amirok sajnos nemtudom hany wattos. Szepen szol addig amig teljesen nincs felhangositva, utana olyan lenne mintha a basszus az autoban megtorzitana. Neztem ma az erositot amire 20 ampert van rairva, es 15 amperos bizti van benne. Nem kapna eleg feszt?
2018. dec. 6. 20:46
 3/10 repulo ***** válasza:
Teljesen kihajtva semminek sem szép a hangja, és hosszabb távon általában valami kifekszik tőle. Vagy az erölködő,vagy a hangszoró.
2018. dec. 6. 21:04
 4/10 Koplárovics Béci ***** válasza:

Nem az erősítő nem bírja (bár az akkor ad le 500W-ot, amikor én Chuck Norris leszek), hanem a hangszóró van túlhajtva. De az is lehet, hogy ott már vége az erősítőnek. Amúgy nem túl jó ötlet sorba kötni random hangszórókat.

Feszültséget kap eleget (amennyit az akksi és a generátor lead), ha áram több kellene neki, akkor nem a hangszóró recsegne, hanem a bizti menne ki.

2018. dec. 6. 21:06
 5/10 repulo ***** válasza:

Plusz meg kellene nézni az erősítőn hány ohm-on tudja azt az "500" wattot és hány ohm-osak a hangszórók amiket rákötöttél, gondolom párhuzamosan.

Szerintem jobban jársz, ha keresel valami villanyász havert, és vele összekötteted a cuccot rendesen.

2018. dec. 6. 21:08
 6/10 anonim ***** válasza:

A biztosíték nem feszültségcsökkentő és csak két állapota van: vezet vagy szakadt. Vagy jó vagy nem jó.

Nálad jó a biztosíték?

Akkor ezt a részét elfelejtheted.

2018. dec. 6. 21:23
 7/10 anonim ***** válasza:
Ha a biztosíték értéke lenne kicsi, akkor egyszerűen megszakadna nagy hangerőnél, amikor nagy áramot vesz fel az erősítő. Szerintem az a gond, hogy kicsi a feszültség. Ezeket az erőlködőket 16 Voltos feszültségre méretezik, viszont az autóban járó motornál sem magasabb 14.5 Voltnál, motor nélkül csak az akku még kevesebbet ad ki.
2018. dec. 7. 07:38
 8/10 anonim ***** válasza:

"Ezeket az erőlködőket 16 Voltos feszültségre méretezik"

Az csak a határérték. Minden autórádiót stb. úgy terveznek, hogy a jármű feszültségszabályzójának meghibásodása esetén 16 V-ot legalább elbírjon, a gyakorlatban még többet is. Beleértve a jármű gyári elektronikáit is.

A specifikált üzemi feszültség jellemzően 14,4 V, hiszen ennyi az akku standard végfeszültsége 25 °C-on, ami még nem jár az elektrolit vízbontásával.

Most az mellékes, hogy hidegben néhány tizeddel többet is elbír, melegben kevesebbet, ugyanakkor a kalciumadalék javítja ezt a tűrőképességet is, csak ezért nem gond, ha még nyári melegben is 14,4 V-ig van töltve. És még nem beszéltem a korszerűbb hőfokfüggő és egyéb szabályzási trükkökről (ha valaki netán le akarna trollkodni), igen, van fogalmam arról is.

Ebből következően ez nem "probléma", hiszen normális esetben 16 V soha nem is lehet egy autóban. A teljesítményadatokat eleve 14,4 V-ra szokás megadni és azt tartós üzemben is el kell viselnie.

Ha 16 V-on terhelnék max. kihajtással, tartósan, attól még az üzemi hőfoknál is jobban megizzadna, nem is bírná sokáig elvileg.

2018. dec. 7. 08:32
 9/10 anonim ***** válasza:
Ezt a 16 Voltos értéket nem én találtam ki, sokszor erre adják meg a nagyobb teljesítményű erőlködők gyári specifikációjában a maximális teljesítményt.
2018. dec. 10. 18:08
 10/10 anonim ***** válasza:

Az erősítők teljesítményértékei régóta a szemfényvesztés eszközei, finoman fogalmazva.

Miért ne használnák ki ezt a lehetőséget is a laikusok megtévesztésére?

Sokunknak természetes, hogy ezek az akkuk általában 14,4 V-ig tölthetők (esetleg AGM 14,7 V).

Mire az erősítőhöz ér, komolyabb terhelésnél még ebből is esik valamennyi, de magát az akkut is meghúzza, még pörgő motornál is.

Ha már 16 V van a járműben, tönkrement a generátor feszültségszabályzója.

Ez persze nem zavarja a parasztvakító gyártókat, meg a piaci verseny is kényszerít, ezért oda kell írni valami felesleges adatot, ami a gyakorlatban nem is áll elő soha.

2018. dec. 10. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!