Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » A régi TV-k üvege átlátszóvá...

Kapuciner84 kérdése:

A régi TV-k üvege átlátszóvá tehető? Vagy önmagában is átlátszó csak mögötte van valamilyen réteg?

Figyelt kérdés
Egy kiállításon meg kell oldanunk, hogy a TV dobozba bele lehessen nézni az üvegen keresztül.
2018. aug. 7. 07:38
 1/8 nemaRendőrség ***** válasza:
3db ilyen prototípus létezik a világon, de olyan szinten drága előállítani(mert nem csak annyi hogy leszedjük a tv hátulját), hogy pár évig, évtizedig még nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni
2018. aug. 7. 07:52
 2/8 nemaRendőrség ***** válasza:
100%

Ja, vagy hogy nem kell képet mutatnia.

Van rajta valami bevonat amit talán le lehet szedni valahogy(én valami savval próbálkoznék), de sokkal egyszerűbb kiszedni és berakni egy plexi vagy üveglapot a helyére

2018. aug. 7. 07:55
 3/8 anonim ***** válasza:
Nekem nem világos, most a TV készülék belsejébe akartok belenézni, ahol látni az egyes alkatrészeket, vagy a katódsugárcső belsejébe?
2018. aug. 7. 08:37
 4/8 anonim ***** válasza:

A tévékészülék belsejébe szerintem.

Akkor tényleg egyszerűbb egy mormára vágott vastag üveglap a képcső helyére.

A képcsövet nem lehet "átlátszósítani, elején a színeket adó foszforréteg miatt, oldalát meg a vezető bevonatréteg miatt. Szétvágni házilag esélytelen.

2018. aug. 7. 09:02
 5/8 anonim ***** válasza:
A képcső eltávolítása laikus számára akár életveszélyes is lehet. Remélem, nem gyerekek vagytok?
2018. aug. 7. 09:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Nagyon régen szokták bontani a képcsövet, nem lehetetlen bár nem is egyszerű.

Szakszerűen le kell törni a nyakát majd kitalálni, hogy a foszforbevonatot mivel lehet "kimosni".

Utánna mivel nem fog működni ezért simán pillanatragasztóval viszaragasztani az elektronágyút.

Viszont előről nem lesz valami szuper a belátás mert van bellől egy fém lemez is.

Láttam már olyan megoldást, ahol valamilyen flex korongal vágták el.

De ha bármi hasonlón töröd a buksid javaslom a tetején ahol a sorkimenő csatlakozik üss egy lyukat, hogy ott szünjön meg a vákum.

FONTOS, vastag, zárt ruha,védőkesztyű és védőszemüveg legyen rajtad!

2018. aug. 7. 09:35
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Szervizemben régebben megsemmisítettem néhány képcsövet, amikor még nem volt Hulladékudvar, ahol le lehet adni ezeket a TV-ket.

Először is le kell csapni a nyakát, vagy inkább a végén lévő üvegcsonkot, ahol a levegőt kiszívták belőle.

Ekkor a levegő visszamegy, sziszegő hangot hallatva, teljesen biztonságos módon. Hogy el tudd képzelni, ez kb. 10 másodperces folyamat. A beömlő levegő már elkezdi lefújni a foszforréteget, amitől átlátszó folt keletkezhet a képernyő közepén.

Az elérítőtekercset már előzőleg le lehet szerelni.

Utána leütni a nyakrészt, majd kalapáccsal középről kifelé haladva oly módon, hogy védőkesztyű van a kezemen, megfogok egy darabot, kalapáccsal leütöm, kiveszem. Persze attól még hullik a belsejébe is, ez óhatatlan.

A képcső széle sokkal vastagabb és acélpánt is összefogja, ezért ha elég óvatosan töröm, akkor az a része nem fog elrepedni.

Végül pedig kiemelhető, némi feszegetés árán az árnyékmaszk, ami fekete-fehér képcsőnél persze nincs.

Utána a foszforréteg könnyen letörölhető.

Itt felmerül a keletkező por egészségügyi kockázata, tehát porvédő maszk is ajánlatos hozzá.

Védőszemüveg magától értetődő, hiszen üvegszilánkok szállnak mindenfelé a művelet közben.

Tehát ezt így leírtam az érdekesség kedvéért, a balesetvédelmi előírások betartása már mindenkinek a saját felelőssége. Nem nagy kaland, de mint mindent ezt is ésszel kell csinálni.

Tilos levágni a képcső peremét körülfogó fémkengyelt, amíg a képcső nincs visszatöltve levegővel, mert légköri nyomás összeroppanthatja, amitől viszont tényleg robban, pontosabban előbb összeomlik, utána szétmegy.

2018. aug. 7. 09:45
 8/8 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
2018. aug. 7. 11:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!