A régi TV-k üvege átlátszóvá tehető? Vagy önmagában is átlátszó csak mögötte van valamilyen réteg?
Ja, vagy hogy nem kell képet mutatnia.
Van rajta valami bevonat amit talán le lehet szedni valahogy(én valami savval próbálkoznék), de sokkal egyszerűbb kiszedni és berakni egy plexi vagy üveglapot a helyére
A tévékészülék belsejébe szerintem.
Akkor tényleg egyszerűbb egy mormára vágott vastag üveglap a képcső helyére.
A képcsövet nem lehet "átlátszósítani, elején a színeket adó foszforréteg miatt, oldalát meg a vezető bevonatréteg miatt. Szétvágni házilag esélytelen.
Nagyon régen szokták bontani a képcsövet, nem lehetetlen bár nem is egyszerű.
Szakszerűen le kell törni a nyakát majd kitalálni, hogy a foszforbevonatot mivel lehet "kimosni".
Utánna mivel nem fog működni ezért simán pillanatragasztóval viszaragasztani az elektronágyút.
Viszont előről nem lesz valami szuper a belátás mert van bellől egy fém lemez is.
Láttam már olyan megoldást, ahol valamilyen flex korongal vágták el.
De ha bármi hasonlón töröd a buksid javaslom a tetején ahol a sorkimenő csatlakozik üss egy lyukat, hogy ott szünjön meg a vákum.
FONTOS, vastag, zárt ruha,védőkesztyű és védőszemüveg legyen rajtad!
Szervizemben régebben megsemmisítettem néhány képcsövet, amikor még nem volt Hulladékudvar, ahol le lehet adni ezeket a TV-ket.
Először is le kell csapni a nyakát, vagy inkább a végén lévő üvegcsonkot, ahol a levegőt kiszívták belőle.
Ekkor a levegő visszamegy, sziszegő hangot hallatva, teljesen biztonságos módon. Hogy el tudd képzelni, ez kb. 10 másodperces folyamat. A beömlő levegő már elkezdi lefújni a foszforréteget, amitől átlátszó folt keletkezhet a képernyő közepén.
Az elérítőtekercset már előzőleg le lehet szerelni.
Utána leütni a nyakrészt, majd kalapáccsal középről kifelé haladva oly módon, hogy védőkesztyű van a kezemen, megfogok egy darabot, kalapáccsal leütöm, kiveszem. Persze attól még hullik a belsejébe is, ez óhatatlan.
A képcső széle sokkal vastagabb és acélpánt is összefogja, ezért ha elég óvatosan töröm, akkor az a része nem fog elrepedni.
Végül pedig kiemelhető, némi feszegetés árán az árnyékmaszk, ami fekete-fehér képcsőnél persze nincs.
Utána a foszforréteg könnyen letörölhető.
Itt felmerül a keletkező por egészségügyi kockázata, tehát porvédő maszk is ajánlatos hozzá.
Védőszemüveg magától értetődő, hiszen üvegszilánkok szállnak mindenfelé a művelet közben.
Tehát ezt így leírtam az érdekesség kedvéért, a balesetvédelmi előírások betartása már mindenkinek a saját felelőssége. Nem nagy kaland, de mint mindent ezt is ésszel kell csinálni.
Tilos levágni a képcső peremét körülfogó fémkengyelt, amíg a képcső nincs visszatöltve levegővel, mert légköri nyomás összeroppanthatja, amitől viszont tényleg robban, pontosabban előbb összeomlik, utána szétmegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!