Hangfal ellenállás megtartás?
Van egy 6 ohmos hangfalam, amiben 1db 30w-os hangszóró van. Szeretnék bele tenni még egy dómsugárzót, vagy csipogót, ki hogy nevezi. ( lehet nen is ugyan az, nem vagyok topon a témában) A kérdés, hogy milyen csipogót vegyek ( ohm, watt, ) milyen ellenállást, vagy ami kell, hogyan kössem össze?!
Nem vagyok guru, csak egy lelkes amatőr, hobbi szinten elbánok az ilyen dolgokkal.
Màr elnézést de milyen ellenàllàsról beszélsz? Azt írtad hobbi szinten értel hozzá.
Valószínűleg neked valami hangváltó féleség kellene..
A hangváltó pontosan ezt csinálja.
Most tippelek: gondolom az egyutas hangdobozodban egy szélessávú sugárzó van. Te kitaláltad, hogy szeretnél egy magashangsugárzót is, tehát kétutas rendszert szeretnél készíteni. Ez dicséretes dolog. A hangváltó megcsinálja az impedanciaillesztést a végfokozat felé és a kisugárzott teljesítmény frekvencia tartományát "elosztja" a megfelelő hangsugárzó felé.
Sajnálatos módon az,hogy van 6 ohm impedanciájú és a 30W-os hangszóród és szeretnél hozzá valamilyen magashangsugárzót nem éppen elegendő bemeneti adat.
Jó magam elég sün samu vagyok a hifi témákhoz, csak felületesen ismerem a hangváltók típusait és a működésüket.
Használd mondjuk ezt a kalkulátort:
Van még Klinger könyve a Hangdobozok építése. Abban vannak konkrét példák mindenre. Az a baj a könyvel, hogy régen íródott és adaptálni kell a benne leírtakat (pl az ott példának leírt hangszórók már szinte biztosan nem kaphatóak ) - de az elv mit se változott és a elég menő cuccok -pl KEF által is használt - beállításait is leírja.
A ncore-on fent van mint torrent, ha nem vagy tag és kell neked szívesen letöltöm de figyelmeztetlek eléggé el fog sülni a fejed amikor olvasgatni kezded. ( Nekem meg van a könyv a polcomon)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!