Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mi a különbség a hangteljesítm...

Mi a különbség a hangteljesítmény és az elektromos teljesítmény között?

Figyelt kérdés

Mértékegység a watt, ez rendben.

Viszont azt kétlem hogy egy hangszóró hangteljesítménye megegyezne az elektronos teljesítményével.

Pl. : 600 wattos hangszóró 5 voltos (kb. kiló tömegű) elvileg 120 ampert kéne leadnia, amivel hageszteni is lehetne, elégne a vékony drótú tekercs.

Tehát mi az arány a két teljesítményérték között?

2018. márc. 4. 18:50
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Az 5 volton pedig az usb port tápfeszültségét értettem.

Gondolom, ha ennyi a töltőadapterről a bemenet (sima telefon töltő), akkor a hangszóró feltöltött aksija is ennyiből hajtja meg a tekercset.

2018. márc. 4. 21:51
 12/18 A kérdező kommentje:
Vagy pufferelik és ennek hatására nő meg a feszültség a fentebb említett ~50 voltra?
2018. márc. 4. 21:52
 13/18 A kérdező kommentje:

A teljesítmény az teljesítmény.

Munkavégzés sebessége.

A hangszóró membránja is munkát végez (F*s) adott idő alatt, tehát van teljesítménye.

Akárcsak az elektromos áramnak (U*I).

2018. márc. 4. 21:55
 14/18 A kérdező kommentje:

A kérdés az, hogy a hangszóróra írt 600 watt (nem 6 watt!) elvileg hangteljesítmény megegyezik-e az elektromossal.

Különben sem értem, hogy tudna az a kis aksi ami benne van folyamatosa leadni 600 wattot.

A töltőadapter teljesítménye 10 watt, a feltöltési idő fele alatt lemerül, ez 20 wattot jelent.

Távolról sem hatszázat.

Tehát mi az arány??

Egy "elektromos" watt 30 "hang" watt??

2018. márc. 4. 22:05
 15/18 A kérdező kommentje:
A hegesztőáramot csak az arányok szemléltetése miatt mondtam. (nem készpénz)
2018. márc. 4. 22:09
 16/18 anonim ***** válasza:
Szerintem most tisztázzuk a fogalmakat, hogy mi a különbség hangszóró és hangláda között. Hangszóró az a kerek dolog, amiből jön a hang, önmagában semmire nem jó, hangládába építve sokkal inkább. A hangláda a nevéből kilogikázva egy láda, amibe általában kettő, vagy több hangszóró (mélyközép és magas) van beépítve, általában ezek passzívak, tehát erősítő nélkül használhatatlanok, viszont léteznek olyanok, amikben van beépített erősítő, ezeket aktív hangládának nevezik. Szerintem a te esetedben az utóbbiról lehet szó, de ha akksis, meg USB-s, akkor van egy rossz hírem, az a ráírt 600w csak marketing, 600w már hatalmas teljesítmény, ahhoz már hálózati feszültség kell, egy 5v-os USB porttal be se kapcsolna egy ekkora teljesítményű erősítő, az akksiról nem is beszélve.
2018. márc. 4. 22:26
 17/18 anonim ***** válasza:
És az általad emlegetett elektromos teljesítmény mértékegységéül szolgáló watt NEM számolható át a hangerő mértékegységéül szolgáló wattba, a kettő teljesen más dolog. Kb mintha azt szeretnéd kiszámolni, hogy egy kilóméter hány perc.
2018. márc. 4. 22:37
 18/18 anonim válasza:

Ahogy elnézem, ez valami bluetooth hangszóró lehet.

Csak a töltőfeszültsége 5V, ám lehet, hogy az akkuja 3-4 cella LiPo! A 3 cella 11,1V névleges feszültség. Ha egy D-osztályú végfokozat hajtja a hangszórókat, akkor az kb. 25W RMS tud lenni per csatorna, 4Ohm-os hangszórókkal.

A hangsugárzókon kétféle teljesítményt szoktak feltüntetni: peak és RMS. A peak az, ami mindenkinek szimpatikusabb, mert az a csúcs. Milliszekundumos nagyságrendű időtartamra előfordulhat, hogy az erősítő ezt képes leadni és a hangszóró tekercse elviseli. De ez csak egy impulzus. Szokták ezt "zenei teljesítmény" néven is emlegetni, (de ma nem mérvadó, mert úgy agyonnyomják a zenék dinamikatartományát a hangosság érdekében, hogy jobb az RMS-t nézni.) Az RMS folyamatos, átlagos teljesítményt jelent. A hangsugárzóknál ezt szokták a szinuszjeles terhelhetőségre megadni egy frekvencián. Zenére átszámolva ugyanezt, ha egy impulzív zenét hallgatunk, akkor az RMS teljesítményt a csúcsok átlagolásával el is érjük. De visszakanyarodva a témához, szerintem az a 600W az csúcsteljesítmény. (peak)

2018. márc. 24. 23:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!