Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Melyek azok a sajátosságok,...

Melyek azok a sajátosságok, amelyek a nagy hangteret adják?

Figyelt kérdés

Vettem egy erősítőt, aminek rendkívül szép és tiszta hangja van, hozzá képest az előző, sokkal szőrösebb hangú volt, meg se közelíti. Viszont meglepett, hogy az új, árához képest szenzációs hangú erősítőnek mennyire nincsen hangszínpada. Az előző kis hangerőn is bezengte a szobát, ezzel szemben, az újnál rátapad a zene a hangfalakra, akármennyire is pontos, és gyönyörű. Egyszerűen nem tudom kitalálni, mik azok a hangkarakter jellemzők, amik a nagy hangzásért felelősek...mi mitől nem jön elő az egyik hang, és mitől nyílik ki a másik...

Bármilyen véleményre/meglátásra kíváncsi vagyok. :)

2018. jan. 29. 19:38
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem írtál tipust, így csak tippelek. Nem lehet, hogy az előző egy analóg erősítő volt, az új pedig "digitális"?

Másik tippem az, hogy az előzőben be volt esetleg kapcsolva valamilyen hangzásmódosító effekt (sorrund, ProLogic...)

2018. jan. 30. 09:05
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem digitális egyik sem, isten őrizz :'D Az effekteket jó ismerem, egyébként ezen a tényen nem változtatnak. Amúgy az előző a Philips FA sorozatból a 950-es, az "új" pedig egy Nad 3045. Én arra gondoltam, hogy úgy globálisan a habgkaraktben mik azok a sajátosságok, amik a hangszínpadot adják. A hanghullámok nyilván ugyanúgy terjednek, az egyiknél mégis tágnak, a másiknál leszűkültnek hallja az ember...
2018. jan. 31. 22:25
 3/8 anonim ***** válasza:
Az emberi fül nem hallja a 18..20kHz feletti hangokat, de érzés szinten érzékeli. Egy megpengetett húr hangja nem csak a hallható tartományban lévő rezgésekből tevődik össze, nagyon fontosak a magasabb frekvenciákon jelen lévő felhangok. A térinformáció a két fülbe érkező hang fáziskülönbségéből adódik, amiben a felharmonikusok szintén szerepet játszanak. A hang pontos helyének, illetve a térinformációnak a reprodukálásához szerintem nagyon fontos a két végfok (jobb és bal oldal) azonos frekvencia -és fázismenete, valamint a hangban jelen lévő magas frenkvenciájú (20kHz-től akár 100-150 kHz-ig) felharmonikusok átvitelének képessége. A felharmonikus tartományban nehezebb két végfoknál azonos fázisátvitelt megvalósítani, itt már nagyon sok paraméter befolyásolja az átvitelt. Talán a párba válogatott alkatrészek esetén ez könnyebben megvalósítható.
2018. febr. 1. 08:40
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ! Tehát belenyúlással akár meg is lehetne valósítani? Viszont akkor felvetődnek más kérdések: Ennek lennének-e hátrányai? Érdenes-e? Mekkora lenne a tunning?

Megváltozna-e a hallható hangok karaktere, vagy az erősítő alap jellege megmaradna?

A fülem egész jó, de a műszaki dolgokhoz nem értek sajnos. :/

2018. febr. 1. 16:51
 5/8 anonim ***** válasza:
Egy ilyen célú tuninghoz elég komoly műszerezettség kell.
2018. febr. 1. 17:25
 6/8 A kérdező kommentje:
Tudom, a "veghezvivő" alatt nem is magamra gondoltam. Ismerek erre alkalmas szervizet, csak nem tudom érdemes lenne-e ezzel foglalkozni, jól sülne-e el a dolog...
2018. febr. 1. 18:07
 7/8 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy erre előzetesen még ők sem tudnak választ adni.
2018. febr. 1. 23:06
 8/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszi.
2018. febr. 2. 11:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!