Földhurok probléma. Valakinek tapasztalata egy ilyen leválaszóval?
Adott egy pc, és egy tv. A tv egy 10 m-es hdmi-vel van a pc-vel összekötve. Ha az antenna be van dugva a tv-be, a pc monitor vibrál. Ha kihúzom, akkor megszűnik a vibrálás, és minden megy faxán. Kis kutakodás után kiderült, hogy a földhurok jelenség miatt van ez az "anomália". Ugyanis a pc és monitor külön elosztóról kapja a mannát.
A kérdésem: Lehet kapni földhurok leválasztókat, amikbe a tv antennát kell dugni, és azt a tv-be. Valaki esetleg használ ilyesmit? És ha igen, mik a tapasztalatai? Egyáltalán volt/van valakinekk hasonló problémája?
Én használtam ilyen leválasztót, mert a szolgáltatótól érkező koax kábelen 100-120V AC feszültség volt mérhető a saját készülékeim GND pontjához képest. (Rázott és szikrázott is csatlakoztatáskor).
Vettem egy pici gyufásdoboz méretű műanyag dobozt, belefúrtam két előlapi F csatlakozó aljzatot és 2 db 22nF/2kV-os kerámia kondenzátorral összekötöttem őket.
Minden probléma megszűnt.
Köszi a választ. Nálam nem tapasztalható semmilyen rázás, szikrázás. Csak a monitor vibrálás. Viszont ezek szerint van értelme egy leválasztónak. Barkácsolni nem akarok, ahogy néztem, egy ilyen leválasztó 1200 huf-tól kapható. +kiszállítás, bár az annyira nem érdekel mert vele együtt mást is rendelnék majd. Nálunk nincs ilyen bolt, ahol kondikat vehetnék, esetleg Csabán, vagy Orosházán, de az egész procedúra (jegyekkel együtt) többe kerülne mint egy ilyen kondi meg a barkácsolás.
De ment a zöld kéz a segítőkész gyors válaszért 😁
Egy nagyon egyszerű és működő megoldást ajánlok.
Nem kell hozzá leválasztó sem.
A jelenlegi probléma abból fakad, ahogyan te is utánajártál és egyértelművé vált, hogy az antenna kábel idegen potenciált hoz, ami a tv készüléken keresztül zavarja a számítógép monitor működését.
Szóval a koax kábel fém harisnyás külső köpenyét kösd össze az épület villamos hálózatának a védővezetőjével. Ennyi. Nem lesz több problémád.
Ha van elosztó a rendszerben, azon találsz egy csavaros csatlakozást erre a célra kiépítve, használd a csatlakoztatásra nyugodtan:
"Sajnos nem működött a dolog."
Ebben az esetben ellenőrizd a számítógéphez csatlakozó védővezetőt, illetve hosszabbítót, stb.-t. Ez is közrejátszhat a jelenség létrejöttében.
"Sajnos nem működött a dolog"
A leválasztás működni fog.
A földelés nem hoz eredményt minden esetben (nálam sem hozott), mert a kiegyenlítő áram megmarad, ami feszültség esést hoz létre a jelvezeték referencia vezetékén. Aszimmetrikus jel esetén ez hozzáadódik a hasznos jelhez.
Boldog új évet nektek!
Köszönöm a válaszokat! Ahogy beleástam magam a témába egyre jobban kezdem érteni a jelenség mibenlétét. Kis utánaolvasással és jó pár oldal "átnyálazása" után már biztosra veszem, hogy egy leválasztó lehet a megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!