Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » A tv-met kipurcantottam pár...

A tv-met kipurcantottam pár napja. Van esély hogy itthon meg tudom csinálni vagy mindenképp vigyem el szervizbe?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Biztos kapok majd a fejemre bőven, de mégis felvetem a problémámat.

Életemben először nyultam TV belsejébe. Az ok pedig a következő: Egyik este hallottam, hogy a deawoo régebbi tipusu tv-m készenléti üzemmódból kikapcsol teljesen. Később megnéztem és vezetékét eléggé sikerült megtörni, gondoltam kontakt hibás a kábel vagy hasonló. Szétszedtem, néhány helyen rámértem és a 4 A-es biztositék nem volt jó. Valakitől sikerült szerezni egy rakat biztositékot, de 4A-es nem volt. (illetve lett volna mint később kiderült...de mindegy). Tudtam, hogy nem lenne szabad kisérletezni, dehát gondoltam van egy rakat biztositék, talán csak annak lesz baja

Kipróbáltam egy 3.5-est az szétment. Ezen felbátorodva, hogy csak annak lett baja kipróbáltam utána egy 5 A-est.

Az lett az eredmény, hogy a linken látható egység fröcskölve szétment. [link] Megtudnátok mondani, hogy mi az, és mennyibe kerülhet a cseréje, ha más baja nem lesz a készüléknek? Ez a hiba csak a biztositéknak tudható be? (tudom a nagyobb hiba nem a készülékben volt, hanem bennem)

Forrasztgatással gondolom ki tudom cserélni én is, meg egy rendes 4 A-es biztositékkal életre kelthetem a tv-t?

Tudom, szerviz vagy szerelő...de ha itthon is megoldhatom akkor itthon próbálkoznék...

Köszönöm a válaszokat!

2010. máj. 24. 11:37
 1/7 anonim ***** válasza:
Egyszer belenyúltál, ez lett az eredmény... Miért bízol benne, hogy másodszorra több eredményre jutsz? Ha értenél hozzá, akkor elsőre sem tetted volna tönkre. Szervíz.
2010. máj. 24. 11:40
 2/7 anonim ***** válasza:

Ez már menthetetlen, túl sok alkatrész sérült meg, és a félvezetők hihetetlenül érzékenyek a túláramra. Nézd csak meg a diódák U-I karakterisztikáját, és meglátod.

A kondenzátorod robbant szét, nem bírta az Epszilon dielektrikumja a hatalmas töltést, amit az 5 amperes biztosítékkal lehetővé tettél neki a Bekapcsolási Tranziensjelenség során. Olyan szerencsétlenül találtad el bekapcsoláskor az alsó fázisszöget, hogy a szinuszhullám-feszültség duplája került rá a kondidra, és megadta magát. Most így kiégve tökéletes rövidzárként működik.

DE gondolhattad volna, ha a biztosíték kiégett, akkor valahol TÚLÁRAM van, és NEM SZABAD MEGPATKOLNI egyébként sem, amíg a hibát meg nem találtad és nem javítottad ki.

2010. máj. 24. 11:53
 3/7 A kérdező kommentje:

Jójó tudom, hogy hülye voltam :) meg is értem a felháborodásotokat, ezért is kezdtem ugy az üzenetet ahogy. Nem akartam én megint benne nyulkálni (csak ha netán néhány egyszerű dologgal megoldható lett volna a javitás), hisz látom mi lett az eredménye és azért tudok tanulni a hibáimból, ráadásul a tanulópénz is meglesz mostmár...:)

Ugyhogy megy a szervizbe. Vagy akkor totál menthetetlen az egész?

2010. máj. 24. 12:03
 4/7 anonim ***** válasza:

Nem a biztosíték volt a hibás, hanem a névlegesnél nagyobb áramot kezdett el felvenni a készülék,(ennek az okát kell kideríteni), ezért kiolvadt.

A mellékelt képből nem lehet megállapítani a tényleges károsodást, de azért egy szervizt még meg lehetne kockáztatni.

2010. máj. 24. 16:36
 5/7 A kérdező kommentje:

Más elváltozás szemre nem volt.

Köszi a választ!

2010. máj. 24. 17:53
 6/7 anonim ***** válasza:
Ja, az hogy szemre más nem látszik, sajnos semmit nem jelent. Örülj neki, hogy nem ismered azt a keserü tehetetlenséget, amikor egy nehezen vagy drágán beszerzett IC, vagy akár egy tranzisztor "elszáll", és ugy kell kidobnod a szemétbe, hogy pont ugy néz ki, mint mikor megvetted. De mint mondtam, ezt a szakszervben tudják megállapítani, és hátha szerencséd lesz, és olcsón megúszod.
2010. máj. 25. 20:58
 7/7 A kérdező kommentje:
köszi szépen, meglátjuk mibefog fájni
2010. máj. 26. 10:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!