Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » 12Volt lecsökkentése 11Volt-ra...

Pe-tesz-ko kérdése:

12Volt lecsökkentése 11Volt-ra ellenállással, jó megoldás e?

Figyelt kérdés
Leégett az 5.1-es házimoziszettemben a 11v-os 2A-es trafó és nem igazán találtam hozzá sehol megbízhatót ezért inkább amellett döntöttem hogy egy 12v-os 2A-re cserélem viszont ha azzal sorba kötök egy 0.56Ohm-os előtét ellenállást az elegendő lenne e a megfelelő működéshez? Most ezzel a 12v-os trafóval csak melegszik 15-20 perc alatt 70-80 fokra is fölmegy a hőfoka.
2017. máj. 1. 22:17
 1/10 anonim ***** válasza:
Ez igy elég rosszul hangzik
2017. máj. 1. 23:20
 2/10 anonim ***** válasza:

Képzeld el egy pillanatra, hogy működik egy erősítő.

Van egy bemenő jele, amit a végfokozatokon keresztül erősít és meghajtja a hangszórókat. Hangerőtől - sőt még a bemenő jel spektrumától is - függően változik az áramfelvétele a cuccnak.

Mire méreteznéd az ellenállást? 2A-re? Az a 2A-t sosem fog felvenni az az erősítő ( a tápegység teljestítményét általában 1,5-szereseb túlméretezik ).

Vagy megméred mennyit vesz fel az erősítő terheléstől és a hangerőtől függően?

Nem tudom kapisgálod e már témát és megérted e mi a jelentősége a stabilizált tápegységeknek úgy általában. ( Nem sok helyen fordul elő ellenállásosztóval beállított kimeneti feszültségű tápegység, maradjunk annyiban, hogy az ellenállásosztókat általában másra használjuk).

Szerény véleményem szerint egyékbént az az 1V különbség nem kellene, hogy a fenti jelenséget okozza - ellenben okozhatta a "leégést" - bármit is jelentsen azt nálad.

Én inkább ezen elmélkednék a helyedben.

2017. máj. 1. 23:57
 3/10 A kérdező kommentje:
Én az erősítő és a trafó közé akartam rakni azt az ellenállást, a melegedést az erősítőben található hűtőbordán tapasztaltam nem a trafón, azért égett le az előző trafó mert túlmelegedett a "jó" minősége miatt ettől pedig elengedett a bemeneti fázis forrasztása és rossz helyre érintkezett, mit ajánlanál annak az 1v-nak a csökkentésére?
2017. máj. 2. 00:22
 4/10 anonim ***** válasza:
Ennyi tűrés bizonyosan van az erősítőben, szóval használhatod a 12V-s trafód.
2017. máj. 2. 06:07
 5/10 anonim ***** válasza:

Egyrészt 1 volt az gyakorlatilag nem számít, másrészt ezt ellenállással nem tudod megoldani. De nem is kell.

Mi melegszik? A trafó vagy a végfok?

2017. máj. 2. 08:11
 6/10 anonim ***** válasza:
45%

ha biztosra akarsz menni lehet kapni feszültség szabályozót

3-4 ezer HUF

2017. máj. 2. 12:27
 7/10 anonim ***** válasza:
Az eredeti, gyári trafó ment tönkre?
2017. máj. 2. 14:42
 8/10 anonim ***** válasza:

Szerintem meg kéne keresni az igazi hibát.

Könnyen lehet hogy a trafó leégése csak következmény volt, és az erősítőnek van valami baja, azért melegszik ennyire.

2017. máj. 2. 17:07
 9/10 A kérdező kommentje:
A végfok melegszik most, az előző trafóval nem melegedett ennyire, az a gyári trafója volt mivel még tesóm vette ujjonnan és nem cserélt benne, de szerintem az a 12v a tűréshatárában nincs benne.
2017. máj. 2. 21:07
 10/10 A kérdező kommentje:
Nem lehet az a gond, hogy úgy lett tervezve, hogy a gyári hangfalakkal 11v-ot tudjon leadni rájuk? Mert szerintem azért melegszik mivel benne marad az az 1v volt a végfokban vagy valami ilyesmi. De szerintem az lehet a gond.
2017. máj. 2. 21:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!