Normális-e a feszültség a TV koax csatlakozóján?
Sziasztok!
Diginél van kábeltévénk, és egy pár napja elkezdett néha csíkozni, kockázni a kép és szakadozni a hang mindkét tévénken. Kijöttek a digisek, és azt mondták hogy áram van a koax kábelen (ránéztek fázisceruzával), és hogy ez tönkreteheti a tévéket is (én nem voltam itthon). Mikor hazajöttem megnéztem én is fázisceruzával, és a következőket tapasztaltam: mindkát tv koax csatlakozóján mind az árnyékoláson, mind a meleg éren van feszültség, van egy boxunk, annak a bemenetén nincs, ha az egyik tv-be be van dugva a koax akkor a másik végén mutat a fázisceruza.
Normális hogy a tévék bemenetén feszültség van?
Leválasztó kell és meg van oldva a dolog.
"A fázisceruza nem műszer. Minimális áramra is jelez, ha kellően magas a feszültség."
Nem jelez semennyi áramra.
"A digisek szerintem csak le akartak rázni, ha egy fázisceruzával álltak neki bohóckodni."
Elképzelhető, ugyanis nekik azért illik tudni hogy a kettős szigetelésű berendezésekben a "test potenciál" mesterséges, néhány felelős érte és gyakran a közelében sincs a talaj vagy földpotenciálnak. Emiatt van olyan eset, hogy a potenciálkülönbség a készülékek között működési zavart okozhat, bár jellemzően csekély áramokról beszélünk ilyenkor. A jelenség neve földhurok, és a szolgáltató kábelei idegen potenciált hozhatnak akkor is ha nálad egyébként minden rendben van. Erre használják a galvanikus leválasztó eszközöket.
"és hogy ez tönkreteheti a tévéket is ..."
Nem kizárt a dolog, ha a kapcsolóüzemű tápok esetében okozhat gondot ha a konnektorba csatlakoztatott készülék antenna csatlakozóját ilyen körülmények mellett dugdosgatják.
A box valószínűleg azért érzéketlen rá, mert trafós tápegysége van, az teljes galvanikus leválasztást biztosít az elektromos hálózat felől.
Szóval ahogy említettem, egy jó minőségű leválasztó megoldja a problémád.
"Nem jelez semennyi áramra."
A hagyományos glimmlámpás fázisceruzának kell kb 5uA áram, hogy képes legyen világítani. Lehet egyértelműbb lett volna úgy írnom, hogy minimális áram mellett is jelez, ha megvan a kellő feszültség (ha jól emlékszem valami 100V körül van). A lényeg, hogy ilyen "mérésekre" alkalmatlan.
"minimális áram mellett is jelez,"
Ne bonyolítsd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!