Milyen televíziót vegyek?
A helyzet az, hogy a régi tévénk kezd bekrepálni, itt az ideje, hogy ilyen új "lapostévét" vegyünk. Nem valami barlangban laktunk eddig, pénzünk is lett volna rá, csak valahogy megszoktuk a régi készülékünket, de most újat kell venni.
Nem is lenne gond, csakhogy én teljesen hülye vagyok ezekhez, ha véleményt kérek haveroktól, kollégáktól akkor a nyakamba ömlesztenek egy csomó hárombetűs rövidítést és szakkifejezést, ami csak fokozza a zűrzavart a fejemben.
Mi az, hogy Smart TV? Érdemes - e 3D TV - t venni? Ha igen milyet? Mekkorát?
Kb. 150 - 160 ezer körül szánnék rá, milyet érdemes?
Valaki tudna ajánlani márkát, típust, lehetőleg úgy elmagyarázva az előnyeit, hátrányait, hogy egy ötéves gyerek (ilyen téren kb. azon a színvonalon vagyok) is megértse?
#8 "úgy hülyeség ahogy van. A TV szabályozza ugyanúgy a hangerőt"
Ez nem igaz. A tevenek LINE kimenete van ami nem szabalyozhato.
Az igaz hgoy vannak okos ugynevezett Smart-Link-es erositok, van ilyen az LG-nel is, ami bluetoothon van kapcsolatban a CPU-val es tavkapcsolja a hangerot az erositoben. De ezek az erositok annyiba kerulnek mint egy egesz teve !!
#8 "Vagy a távkapcsoló alapján válasszak TV-t? - na ne röhögtess"
Nem rohogtetlek. A tavkapcsolo hasznalhatosaga legalabb olyan fontos mint az egesz teve.
Gyakorlatbol mondom, sajnos LG-t vettem es este ha le van kapcsolva a villany az agybol nnezem a tevet, gyakorlatilag semmifele funkciot nem kapok meg rendesen a tavkapcsolon, olyan hulyen vannak rajta elhelyezve a gombok.
A regi Grundig tevemnel 6 gomb volt osszesen, minden ergonomikusan elhelyezve.
Az LG tavkapcsolon legalabb 30 gomb van a leghulyebb poziciokban.
"A tevenek LINE kimenete van ami nem szabalyozhato."
Manapság elég ritka az ilyen kimenet a tv-ken. Marad a fülhallgató csatlakozó, vagy a digitális kimenet.
Hogy az #1 esen kívül is legyen egy értelmes válasz:
Smart TV: A smart TV azt jelenti, hogy a TV-t rá tudod kötni a netre, ezáltal úgy tudsz rajta youtube-on, vagy bárhol a neten filmet nézni, hogy nem kell a laptopot is rákötni a TV-re. Továbbá lehet rá alkalmazásokat letölteni, pl ki tudja írni milyen lesz az idő, nem kell az időjárás jelentésre várni. Le lehet rá tölteni műsorlistát is. Ezeket nem kötelező használni, de ettől még nem kell a nem-smart-tv-re hajtani. Ez már nem opció, hanem az alap. Majdnem inden, ismétlem majdnem MINDEN modern és minőségi tv smart tv is. Ezt már nem kell külön megfizetni. "Smart TV = Xar" Nem azért rossz, mert smart, hanem azért, mert az LG nem optimalizálta. Ez olyan mint a kockulást a telefonra kenni, pedig az ember csinálja.
3D TV: A lényege, hogy felveszel egy speciális szemüveget, és olyan lesz, mintha térben mozogna a kép. Kb. mint a 3d-s mozi. Nem egy nagyon bonyolult technológia, ezt sem kell nagyon megfizetni.
HD/FUllHD(FHD)/UHD(4k): Ezek a felbontásra utalnak. A HD TVnek 1280x720 pixel a felbontása. A FullHDnek 1920x1080. Az UHD-nek pedig 3840x2160 pixel. Minél nagyobb a felbontás, több a pixel, annál élesebb a kép. A FullHD tökéletesen elég, szép képet ad, de ha nagyon prémiumot akarsz, akkor vehetsz 4k-sat is, de abból igazán jó csak 200.000 körül van.
Na akkor most még tegyünk tisztába még pár dolgot.
Ha a laptopodat szeretnéd rákötni a TV-re, nézd meg, hogy van-e HDMI csatlakozó a laptopodon és a TVden is.
Ha nincs, megoldható VGA-val is.
Mind a két esetben be kell szerezni hozzájuk kábelt is. Hdmi esetén hdmi kábelt, vga esetén vga kábelt. Ehhez nem kell smart tv.
Sokan a távirányítóra panaszkodnak. Valaki írta, hogy a régi tévén volt hat gomb, és az elég volt. Őőőő... hát megnézném, hogy egy mai tévét hogy irányítasz 6 gombbal. Mellesleg szerintem egyáltalán nincs semmi baj a távirányítókkal. Nagyon gyorsan meg lehet szokni. Nekem két film után már sikerült is.
Mellesleg soha nem lehet tudni, milyen lesz a távirányító. De amúgy meg nem teljesen mindegy?
Sokan panaszkodnak a hang miatt. Lehet, hogy mi egy jóféle tévét vettünk, de brutális hangja van. Nem kell semmilyen hangfal sem, pedig lapos tvről beszélünk. Azt kell mindig nézni, mielőtt tv-t veszel, hogy milyen hangszórói vannak. 2db 10 Wattos hangszóró az odab@#z. De szó szerint. Ha meg mégsem jó, akkor veszel egy jbl charge 2+ hangszórót, és még a szomszédok is azt fogják hallgatni olyan hangos lesz. De ha megfelelő tvt választasz, nem lesz rá szükség. És persze a jblnél is vannak olcsóbb hangszórók, pl a logitechnél.
Márkák: semmiképpen ne vegyél noname tv-t, sokszor nincs szervíz, nincs gari, nincs support. Mindenképpen Samsungot, LG-t vagy Panasonicot vegyél, ezek nagyon megérik és minőségiek is.
Mellesleg tippként mindenképpen ajánlanám a tech fórumok olvasását, a smart telefonok, smart tvk tanulmányozását, mert akit nem érdekel, vagy aki nem követi az csak lemarad, és magát kerveri szarba. És megveszi a 30w-os hangfalat, amikor nappaliba egy 20wattos is elég, ami egy jó tv-ben benne van. Meg nem tudja mit kell mivel csinálni és hogyan.
Tipp #2: Figyelj, hogy olyan TV-t vegyél, aminek nem olyan a talpa, hogy leesik az asztalról!
Tipp #3: mindig próbáld ki helyben, nem 100% hogy teljesen jók amiket lejjebb felsorolok.
És végül pár ajánlat:
[link] - elég hdmi port, nem smart, nem 3d, szép kép jónak tűnő hang, samsung, nagy kép(50")
[link] Hasonló mint az előző, csak kissebb.
Nézd át amiket írtam, nézd meg a tvket amiket linkeltem, szerintem jók lesznek. De mindenképpen élőben próbáld ki, hogy biztos jó-e a hang meg a kép. Ha ezek nem jók, menj be egy media marktba, ott is tudnak segíteni. Ott minden ki van rakva, kipróbálhatod.
Sajnos kicsit hosszú lett, de pont most voltunk túl mi is ezen, és még frissek az infók :)
Remélem tudtam segíteni, ha kérdésed van írj nyugodtan :D
András
Előző vagyok. Most nézem csak, hogy az alsó linken lévő TV pont elfogyott. De szerintem úgyis a felső volt a jobb. Minőségben, meg úgy egyáltalán is. Mivel nem smart TV az alkalmazások sem lassíthatják. És bele is fér a keretedbe. De ismét: Mindenképpen PRÓBÁLD KI!
Ha bárkinek kérdése van bármilyen hasonló tech témában, nyugodtan írjon.
András
#14 Viccelsz! A SCART kimenet peldaul LINE kimenet. Az RCA Audio Video kimenet audio resze szinten LINE kimenet. A digitalis optikai kimenet az szinten LINE. Es egyis sem szabalyozhato! Nagyon nem vagy temaban.
Az egyeduli kimenet ami nem LINE az a fulgallgato, de ezt nem szokas erositobe kotni mert bezughat, na meg oriasiakat tud loni az erositon amikor bekapcsolod a tevet, elronthatja a hangszorokat is. Ja es az erositot fell kell huzzad valamennyire es allandoan be kell legyen kapcsolva mert a teve kikapcsolasa nem teszi Stadby-ba az ilyenfajta kapcsolasos erositot.
Szoval bukas mind amit mondasz.
#15 van jo teve vevo 6 gombbal, 4 nyil jobbra balra fel le, kozepen egy ok gomb, es fent a kikapcsolo. A hangerot a bal jobb nyillal allitottam, a programokat a le fel gombbal, az ok meg bedobta a menut plussz funkciokkal amiket szinten a nyilakkal lehetett iranyitani.
Na ilyen jo tevet manapsag mar nem is csinalnak. Ma mar 30 gomb kell es egy se jo semmire.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek, különösen Andrásnak, nagyon jó összefoglaló volt.
Az az igazság nem vagyok műszaki analfabéta, de autós - gépész vonalon tanultam, amellett kamionos vagyok 15 éve, elfoglalt 41 éves ember és kicsit elment mellettem a világ e technikai kütyük terén az utóbbi időben.
Most kicsit már tisztában látok, a hétvégén sor fog kerülni a vásárlásra is.
Nos, LG 43LF63 készüléket vettünk, 108 cm, 124 rugó volt (aki tud olcsóbban, most már arra kérem ne árulja el).
Némi küzdelem árán be is üzemeltük. Tényleg szuper, hogy a Youtube - ot nézhetjük a képernyőn, a kétéves kislányom már neki is esett a kedvenc meséinek, nehéz elvonszolni a képernyő elől.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!