Hangfalak soros kötése? (Lent)
Igen, lehetséges amit akarsz. Akkor érdemes sorba kötni, ha full egyforma hangfalakról van szó.
Szumma szummárum (papírforma szerint) az elérhető teljesítmény max 2 szeres lesz ahhoz képest, mintha az 1-1 hangfalat az erősítő 1-1 csatornájára kötnéd. Kéne tudni, hogy BTL üzemben az erősítő 8 Ohm -ra mennyit tud produkálni.
Amúgy jól mondtad: a feszültség feleződik, az áram nem változik. Szóval a teljesítmény a két azonos impedancián oszlik meg.
P=(U*U)/R
Bridge üzemben az U -t azt valójában 2 -szeresen kell figyelembe venni. De vigyázz! Az erősítő nem ideális feszültséggenerátor! Nem képes bármekkora teljesítményt kiokádni.
Hatásfok szempontjából jobb, ha nagyobb impedanciát adsz neki. Meg dinamika szempontjából is ("Damping factor " !). Szóval arra szavazok hogy ne hidalj, nehogy ne hidalj!
""2 sub ládát szeretnék egy végfokra kötni az az a végfokot Bridge azaz híd üzemmódba kapcsolom""
Egy végfokot hogyan lehet "híd" üzemmódra kapcsolni???????
Ha két hangfalat sorba kötsz egy végfokra az nem hídkapcsolás! A teljesítmény a két hangfalon feleződik az az halkabban fog szólni.
Például ha egy 5 voltos tápra egy 5 voltos égőt kötsz szépen világít de ha kettőt sorba akkor már csak 2,5 volt jut egyenként ezért a fényük feleződik.
Ha nem vagy tisztában a végfokok hídkapcsolásával néz utána mit is jelent az.
A végfokok tudják a hidalást. Az egyik csatornát fázisfordítóként kapcsolja, s a jelet a két melegpontról veszi le a hangszóró. Így a legnagyobb amplitúdó nem a nulla és tápoldal, hanem + táptól - tápig . Tehát kétszeres amplitúdó.
Kérdező:nem! Nagyobb hatásfokkt akkor érsz el, ha Sorba kötöd a hangszórókat!
""Annyira gáz, hogy forrasztó pákát fogsz a kezedbe, és már májernek érzed magad""
Hát nem tudom miért vagyok "májer"
1993-óta vagyok (ekkor végeztem) műszerész.
Igaz, hogy már 7 éve nem a szakmámban dolgozom de ha bármilyen szakmai tanácsra van szükséged szívesen segítek.
Köszönjük a szándékot,és bocsánat ha bunkó voltam. Ne haragudj, de a pár wattos TDA már nem használatos többnyire (gondolok a 2005-re , a 2020-ra. És a TBA810-sem ad már talpalá valót, hála Istennek :D )
Huszon X év alatt igazán elolvashattál volna egy autóhifis gépkönyvet, vagy kapcs.rajzot
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!