GPU, CPU, Hangkártya, TV interferencia? (lehetetlen, de igaz! )
Látszólag összefüggéstelen dolgot írok, de nem az.
A rendszerbe új TV került, azóta a GPU vagy CPU munka közben jól hallható a hangfalakon...
Összállítás: a számítógép hang kimenete csatlakoztatva van az erősítővel. A Tv csatlakoztatva van egy DVD lejátszóval százlábúval, a DVD RCA-val az erősítőhöz. Mindegyik hangbemenet az erősítőbe a különböző, választható portra van kötve. Ha a TV összeköttetését megszakítom a GPU zavarása nem hallható a hangban.
A TV áramtalanítva nem okoz zavart. A TV antenna bemenete földhurok ellen védve van. Ötletem sincs, de a TV-t és a számítógépet is szeretném az erősítőn keresztül használni. Most csak az egyiket tudom. Korábban egy kis képcsöves TV-volt bekötve ugyanúgy mint a mostani. Azzal nem volt ilyen probléma.
A számítógép és a TV is földelt, messze vannak egymástól, talán itt lehet zárt áramköri hurkot észrevenni. De a zavaró hang nem folyamatos, csak a CPU vagy GPU használatakor hallható.
"Földhurkot csak akkor kapunk, ha a házi hangrendszerünkben (vagy bármi más rendszerben) egyszerre két földelt készülék van jelen. Ha szobán belül van két ilyen készülék, akkor is alakul ki földhurok. Ha mákunk van, akkor olyan pici feszültség és áram van jelen, hogy nem okoz bosszúságot. Ám amint elkezd búgni a rendszer, akkor már veszélyes is. Mivel sokszor ilyenkor keményen szikrázik is minden csatlakozónk. A búgás oka, pedig a különböző földek potenciál különsége. Furcsa, de esetenként akár több mint száz volt is lehet ez, ami azon kívül, hogy minket a holdra kerget a búgással, még a készülékeinkre és magunkra is veszélyes.
Ha nincs két földelt eszköz, még akkor is kaphatunk földhurkot. De erről viszont a KábelTV szolgáltatók tehetnek, így maga a TV antenna bedugása eredményez földhurkot. EU-s szabvány, hogy minden végpontot galvanikusan le kell választani a gerinchálóról. (Galvanikus leválasztás esetén egyáltalán nincs fémes kapcsolat a kettő hálózat között)."
Nagyon hasznos cikk, ajánlom figyelmedbe! Nekem is ez segített.
Közben Apám megadta a választ. A TV korábban nem volt földelt. Az Új TV viszont igen. A számítógép és a TV az elektromos hálózaton össze lett kötve. A Hangkimenet a PC-ből a az erősítőbe, a TV ből az erősítőbe volt a "másik vezeték" Így nézve kapunk egy kb 15m -es zárt áramköri hurkot. Ebben a kis körben nem az 50Hz áram indukált zajt, hanem a GPU vagy CPU gigahertzes tartományokban... Az erősítő ezt a jelet levágta, és ettől sistergett, csipogott a hang. Más számára is hasznos lehet, ezért írtam le.
Megoldás már nem olyan egyszerű, mint a TV antenna esetében. mert itt hangfrekvencia is van, amit nem szeretnék károsan befolyásolni, a TV és a PC kábele azonos, szabvány kábel. Úgy tűnik, valahogy meg kell szabaduljak a TV földelésétől. Azt hiszem szét kell szednem. Végülis kívülről teljesen műanyag burkolatú... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!