Én zavarom az FM-rádiót?
Most is megy a szobámban a Kossuth Rádió adása FM-en (frekvenciamodulációt használó rádióadás).
Ha a szobában mozgok, azzal zavarhatom az adást, néha nagyon erősen.
Ilyenkor, igazítani szoktam a hangoló tekerőgombbal, de nem mindig segít ez.
Mit tegyek?
Szereljek fel antennát? Ha igen, milyent?
Amúgy, elég ciki, hogy a korszerűnek számító FM rádióadás ennyire érzékeny az emberi testre, amely eszerint zavaró antennaként viselkedik.
Egyeske, nem értettél meg.
A rádióvétel attól is függ, hogy a szobában hol állok/ülök.
Vannak olyan helyzetekben, amelyben nem zavarom az FM-adást, ha picit odébbállok, akkor zavarom.
Egyértelmű, hogy az én testem a perturbáció okozója.
Amúgy az AM (amplitúdó-moduláció) adásokat a testem közelsége nem érinti.
Valszeg a hullámhossz erre a magyarázat, de nem vagyok antennaszakértő.
Kedves kérdező, Te nem érted az egyeskét...sőt, asszem a kérdésed sem..
egyszerűen gyenge a jel a szobában, és a tested is árnyékol...illetve baromi gagyi a vevő. nagyobb antenna segít(ene)
a mobiltelók is így vannak...van, aki tud telefonálni a liftben, van aki nem, mert azt jelzi, hogy nincs térerő..a másiknak van, mert érzékenyebb a készüléke.
Aztán..nem az adás érzékeny az emberi testre, hanem a vétel..nem ciki, vegyél jobb készüléket.
Sokan reklamálnak, hogy milyen gagyi a net..szaggat, stb.. a net az jó, csak a készüléke gagyi..
Milyen rádiód van?
Kép, link, típus, valami?
@ötöske
Ez egy conradban vett órásrádió, amely valóban távol van az ablaktól.
Szia!
Fordítsuk meg a lehetőségeket...
Te vagy az "antenna".Amikor elmozdulsz,romlik a vétel.Megoldás lehet külön antenna csatlakoztatása a készülékhez.Ha már van, akkor erősebb beszerzése.
Nos, a sok rizsa és mellébeszélés után csak rájöttem a magyarázatra, pedig nem vagyok fizikus.
Arról van szó, hogy a lakás belső részein a rádió antennája már nem közvetlenül fogja a rádióadó jeleit, hanem a falakról visszavert jeleket fogja. Ha én e visszavert jeleknek az útjába állok, akkor zavarom, árnyékolom az URH-s adást. Ez ilyen egyszerű.
A középhullámú adók vételét nem zavarom; más hullámhossz, ugye.
Antennakábel kihúzása biztosan megoldaná a problémát, de nem fogom bedrótozni most nem rejtetten a lakást, akkor már inkább a tableten, interneten keresztül hallgatom ezeket az adókat, mert a WiFi jel erősebb.
"A kérdező kommentje:
Nos, a sok rizsa és mellébeszélés "
-Ezt elkerülhetted volna ha nem írod ki a kérdést: "Mit tegyek?
Szereljek fel antennát? Ha igen, milyent? "
"után csak rájöttem a magyarázatra, pedig nem vagyok fizikus.
Arról van szó, hogy a lakás belső részein a rádió antennája már nem közvetlenül fogja a rádióadó jeleit, hanem a falakról visszavert jeleket fogja. Ha én e visszavert jeleknek az útjába állok, akkor zavarom, árnyékolom az URH-s adást. Ez ilyen egyszerű."
-Nem ilyen egyszerű, de valóban köze van a visszaverődéshez.
Annyi biztos hogy te nem számítasz antennának: "az emberi testre, amely eszerint zavaró antennaként viselkedik."
A hullámterjedés lényege hogy a különböző irányból érkező (a falakról visszavert) hullámok hol erősítik, hol gyengítik egymást. Ez az interferencia. Rólad is verődik vissza, illetve nyelsz el hullámokat bizonyos mértékben. [link]
Azzal hogy szambázol a szobában, befolyásolod a hullámterjedést, a visszaverődést, illetve eltolódnak a hullám maximumok és minimumok (kb mintha egy hullámzó medence vizében pancsikolnál.
"A középhullámú adók vételét nem zavarom; más hullámhossz, ugye."
-De ugyanúgy zavarod, de azoknak a hullámoknak jobb az áthatolása a falakon, így nem sok jelentősége van a dolognak. Minél hoszab egy hullám, a terjedése a hangéhoz hasonlít, minél rövidebb, a terjedése a fényhez hasonlít. A hang átmegy a falon is, de a fény csak az ablakon. Tehát az FM adód 'az ablakon beszűrődő fényét' árnyékolod.
"Antennakábel kihúzása biztosan megoldaná a problémát, de nem fogom bedrótozni most nem rejtetten a lakást,"
-Ismét csak idézlek, a kiírt kérdésben éppen te vetetted fel az antenna felszerelés lehetőségét.
" akkor már inkább a tableten, interneten keresztül hallgatom ezeket az adókat, mert a WiFi jel erősebb."
-Ahogy jólesik. A WIFI jel egyébként nem erősebb, csak a jelforrás közelebb van mint a rádióadó.
Ugyanolyan távolságból aztán kereshetnéd a WIFI jeled, ...
Egyébként a problémát alapvetően az órás rádiód okozza, ami nagy valószínűséggel nem tartalmaz AFC áramkört, ami kiküszöböli ezt a jelenséget, hiszen nem a teljes sprktrumot befolyásolod egy időben, ahogyan neked is feltűnt, az utánállítás pillanatnyilag segített.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!