Felpontozlak! Fülhallgató vásárlásnál mit kell nézni?
Szóval csak egy példát írok:
Fülhallgató típusa: Fülhallgató
Adatátvitel: Vezetékes
Min. frekvencia: 20 Hz
Max. frekvencia: 20000 Hz
Érzékenység: 110 dB
Kábelhossz: 120 cm
Ezt néztem ki magamnak, de ebben melyik adat mit jelent? Nem igen értek ezekhez, ezért szeretnék segítséget kérni! A Max frekvencia annál jobb minél magasabb? És az érzékenység? Ilyesmiket írjatok már le nekem :D felpontozlak
Semmit.
A fülhallgatók 90%-a papíron ugyanaz, 20-20000 Hz-es frekvencia, 100 körüli dB, 120 centis kábelhossz, impedancia is vagy 8 vagy 16 ohm, és mégis hang terén kb nincs két azonos fülhallgató.
Szóval ne foglalkozz egyik ilyen adattal sem, fülhallgatóból csak úgy találsz jót, ha neten utánanézel melyek a jó típusok.
Min. frekvencia: 20 Hz
A legmélyebb hang, amit ki tud adni. 20 Hz elég jónak számít. Sokszor szokott 22 Hz is lenni.
Max. frekvencia: 20000 Hz
A legmagasabb hang, amit ki tud adni. 20000 Hz (20 kHz) jó, de a legtöbb tudja ezt, csak a nagyon gagyik nem. Vagy 18000 Hz szokott még lenni.
Érzékenység: 110 dB
Ez a zajossága, minél kisebb a szám, annál kevésbé zajos. 110 dB átlagos, de jó. Ennél már csak a viszonylag drágábbak szoktak jobbak lenni.
Ez egy jó füles (papíron), nyilván függ az árától, de ha ennél is jobbat akarsz, az már sokkal drágább szokott lenni, amit átlagos használat esetén általában nem éri meg kiadni érte.
De hogy kicsit bővebb választ is adjak:
- adatátvitel: ez elég egyértelmű, vezetékes vagy vezetéknélküli. Amelyik neked jobabn bejön, azt kell választani (vezetékes jobb minőségű, de azért már a vezetéknélküli is elég komoly, hacsak nem vagy nagyon audiofil, nem fogsz különbséget észrevenni egy jobb vezetéknélküli és vezetékes között)
- min frekvencia: a legkisebb frekvencia, amit ki tud adni magából a füles.
- max frekvencia: a legmagasabb frekvencia. Emberek ugye normál esetben 20-20000 Hz között hallanak, bár idősebb korba ez egyre inkább csökken (pl. én is csak 20 éves vagyok, nagyon jó a hallásom, de 18 kHz és az felett már nem hallok, és valószínűleg nem a fülesemmel van gond, mert többel is próbáltam már), és a legtöbb füles egyébként ebbe a kategóriába esik, akad pár, ami kicsit nagyobb intervallumot tud kiadni magából (pl. 15-22000 Hz), ezekkel baj nem lehet, de felesleges ilyet venni, és van olyan, ami kevesebbet (pl. 50-18000 Hz), ezek viszont tipikusan gagyik, ilyet már nem szabad venni.
- érzékenység: lényegében a hangerő, 100-110 dB között mozog általában, 110-nél felesleges a több, 100 alatt kicsivel még nem vészes, de pl. 85 dB-eset már nem vennék
- impedancia (bár ezt nem írtad, de ezt is meg szokták adni): igazából felesleges tudni mi ez, és felesleges is nézni az értékét átlag ember számára
Az impedanciához meg annyit, hogy elméletileg azonos érzékenység mellett, a kisebb ipedanciájú hangosabb, a nagyobb impedanciájú halkabb.
De én ezt a saját próbálgatásaim során nem tudtam megerősíteni, mert nekem pont a 32 ohmos fülesem a leghangosabb, hangosabb a 16 ohmosaknál. dehát ez biztos több dologtól is függ.
Beats egy hihetetlen módon túlárazott márka, egy 15 dolláros Xiaomi Piston 2.1 jobban szól a legdrágább (300 dolláros) Beats fül/fejhallgatónál.
Panasonicnak ezt a konkrét fülesét nem ismerem, de simán elképzelhető, hogy jobban szól a Beats-nél.
Azt nem árt ha tudod, hogy az ÖSSZES fülhallgató legyártása nagyon olcsón kijön, anyaghasználattal együtt talán egy ezres, de igazából sokkal kevesebb, ezen kívül már csak a gyártón múlik, hogy mennyit kér el érte (természetesen azért más költség is van, nem csak a legyártás, ott van a kutatás és fejlesztés, szállítás, alkalmazottak fizetése, stb, de Beats-nél kutatás és fejlesztés nem igazán van, szinte minden a marketingre megy el, és mivel agyon van reklámozva, így van pofája hihetetlen sok pénzt elkérni egy tized annyit sem érő fülhallgatóért, és az emberek veszik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!