Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Ez az autósrádió akkor most...

Ez az autósrádió akkor most hány W-os?

Figyelt kérdés

Ez van rá írva:

-Tényleges teljesítmény: 4 x 5 w

- Zenei teljesítmény: 4 x 60 W

Most akkor ezt hogy kell érteni? Mégis milyen hangerőre számítsak? Vagy milyen képlet létezik a zenei és a tényleges teljesítmény átszámítására ?

2015. márc. 13. 15:37
1 2 3
 11/22 Szirty ***** válasza:
A hangerő leginkább a szinuszos (RMS) kimenő teljesítményen és a hangszórók érzékenységén múlik.
2015. márc. 17. 16:13
 12/22 Osynho ***** válasza:
Kérdező: még mindig nem árultad el, milyen fejegységről van szó. Milyen hangszórókat hajtasz/hajtanál vele?
2015. márc. 17. 16:14
 13/22 A kérdező kommentje:
de ne viccelj, szted tudom én, mi az a fejegység? ha elárulod, én is megmondom, milyen.
2015. márc. 18. 20:17
 14/22 Osynho ***** válasza:
Az "autósrádió".
2015. márc. 19. 08:16
 15/22 A kérdező kommentje:

ja hogy mi a márkája, aha, ok.

Tehát: AKAI, de láttam ugyanezt a feliratot Philipsen is, csak pontosabbat nemtok mert most nincs itt a doboza, estére megnézem. De ha tényleg tulképpen a hangszóró dönt el mindent, akkor meg arra kellene rámenni, nem? és akkor ott kötünk ki h tök mindegy, hogy éppen 5 vagy 10 vagy 15 W-os a "fejegység"?

2015. márc. 19. 11:28
 16/22 A kérdező kommentje:

nos az egyik megvan, a másik nincs, de sebaj, úgyis ez a használhatóbb számomra, bár régi az tény.

tehát: Philips RC 106 autósrádió

Sajnos nincs sok minden a műszaki leírásában, de ennél ezt találtam:

-Legnagyobb kimeneti teljesítmény: 4 x 7 W (zenei: 4 x 50 W)

- névleges impedancia: 4-8 Ohm

akkor ez most mit jelent a gyakorlatban? hogy 4-8 Ohm közötti hangszórókat ráköthetek bármilyet, és akkor 4 x 7 W-os lehet max a hangszóró /db? esküszöm nem értem ....

Akkor ha már hangerő, sztem nem decibelről kellene beszélnünk? és hogy érem én el ezekkel a műszaki paraméterekkel a legnagyobb hangerőt? a hangszóró nagyságával (mármint a fizikai nagysága), és akkor 7 W-osnál nagyobbat teljesen felesleges is rákötnöm?

2015. márc. 28. 07:45
 17/22 Szirty ***** válasza:

"akkor ez most mit jelent a gyakorlatban? hogy 4-8 Ohm közötti hangszórókat ráköthetek bármilyet"

Pontosan! De az impedancia eredőjének kell ennyinek lennie. Tehát 2 darab 4 ohmos hangszórót nem köthetsz rá párhuzamosan, mert annak eredője 2 Ohm, ami már kevés.

Figyelembe véve, hogy 8 ohmos hangszóróval kisebb lesz a kimenő teljesítménye mint 4 ohmossal.

"Akkor ha már hangerő, sztem nem decibelről kellene beszélnünk?"

Kimenő teljesítményről van szó (Watt).

"és hogy érem én el ezekkel a műszaki paraméterekkel a legnagyobb hangerőt?"

A lehető legnagyobb érzékenységű hangsugárzókkal.

"és akkor 7 W-osnál nagyobbat teljesen felesleges is rákötnöm?"

Ez olyan dolog, hogy az erősítő kimenő teljesítményét a hangszórónak tartósan képesnek kell lenni elviselni.

Nagyobb tehát lehet de pusztán attól, hogy 100W-osat kötsz rá hangosabb nem lesz, mert a 100W-os hangszóróra ugyanúgy 7W teljesítmény fog jutni.

2015. márc. 28. 10:52
 18/22 A kérdező kommentje:
oké köszi, és akkor azt a bizonyos érzékenységet miben mérik? tehát veszek 4 db 7 W / 4 Ohm hangszórót, és milyen érzékenységűek legyenek?
2015. márc. 28. 18:03
 19/22 Szirty ***** válasza:

"és akkor azt a bizonyos érzékenységet miben mérik?"

dB (decibel)

Pontosabban dB/1W/1m

Vagyis a hangnyomás mértéke 1W teljesítménynél 1 méter távolságban tengely irányban mérve.

"és milyen érzékenységűek legyenek?"

Minél nagyobb érzékenységű legyen nyilván.

2015. márc. 30. 17:29
 20/22 A kérdező kommentje:
értem köszi, de hogy a rák megeszi őket, még egy hangszórón se láttam soha feltüntetve a dB értékét ...
2015. márc. 31. 07:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!