Ez az autósrádió akkor most hány W-os?
Ez van rá írva:
-Tényleges teljesítmény: 4 x 5 w
- Zenei teljesítmény: 4 x 60 W
Most akkor ezt hogy kell érteni? Mégis milyen hangerőre számítsak? Vagy milyen képlet létezik a zenei és a tényleges teljesítmény átszámítására ?
ja hogy mi a márkája, aha, ok.
Tehát: AKAI, de láttam ugyanezt a feliratot Philipsen is, csak pontosabbat nemtok mert most nincs itt a doboza, estére megnézem. De ha tényleg tulképpen a hangszóró dönt el mindent, akkor meg arra kellene rámenni, nem? és akkor ott kötünk ki h tök mindegy, hogy éppen 5 vagy 10 vagy 15 W-os a "fejegység"?
nos az egyik megvan, a másik nincs, de sebaj, úgyis ez a használhatóbb számomra, bár régi az tény.
tehát: Philips RC 106 autósrádió
Sajnos nincs sok minden a műszaki leírásában, de ennél ezt találtam:
-Legnagyobb kimeneti teljesítmény: 4 x 7 W (zenei: 4 x 50 W)
- névleges impedancia: 4-8 Ohm
akkor ez most mit jelent a gyakorlatban? hogy 4-8 Ohm közötti hangszórókat ráköthetek bármilyet, és akkor 4 x 7 W-os lehet max a hangszóró /db? esküszöm nem értem ....
Akkor ha már hangerő, sztem nem decibelről kellene beszélnünk? és hogy érem én el ezekkel a műszaki paraméterekkel a legnagyobb hangerőt? a hangszóró nagyságával (mármint a fizikai nagysága), és akkor 7 W-osnál nagyobbat teljesen felesleges is rákötnöm?
"akkor ez most mit jelent a gyakorlatban? hogy 4-8 Ohm közötti hangszórókat ráköthetek bármilyet"
Pontosan! De az impedancia eredőjének kell ennyinek lennie. Tehát 2 darab 4 ohmos hangszórót nem köthetsz rá párhuzamosan, mert annak eredője 2 Ohm, ami már kevés.
Figyelembe véve, hogy 8 ohmos hangszóróval kisebb lesz a kimenő teljesítménye mint 4 ohmossal.
"Akkor ha már hangerő, sztem nem decibelről kellene beszélnünk?"
Kimenő teljesítményről van szó (Watt).
"és hogy érem én el ezekkel a műszaki paraméterekkel a legnagyobb hangerőt?"
A lehető legnagyobb érzékenységű hangsugárzókkal.
"és akkor 7 W-osnál nagyobbat teljesen felesleges is rákötnöm?"
Ez olyan dolog, hogy az erősítő kimenő teljesítményét a hangszórónak tartósan képesnek kell lenni elviselni.
Nagyobb tehát lehet de pusztán attól, hogy 100W-osat kötsz rá hangosabb nem lesz, mert a 100W-os hangszóróra ugyanúgy 7W teljesítmény fog jutni.
"és akkor azt a bizonyos érzékenységet miben mérik?"
dB (decibel)
Pontosabban dB/1W/1m
Vagyis a hangnyomás mértéke 1W teljesítménynél 1 méter távolságban tengely irányban mérve.
"és milyen érzékenységűek legyenek?"
Minél nagyobb érzékenységű legyen nyilván.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!