Hangváltó építésén dolgozom, merre induljak, mit változtassak?
Előre leszögezném, hogy az ismereteim a területen csupán elméletiek, és csak annyit tudok, amit interneten olvastam(viszont elég sok oldalt átböngésztem).
Adott egy hangdoboz(TL rendszerű), 2 utas, melyben a 2 hangszóró a SAL SBX 1320/BK, és a SAL DTF 12. Tudom, a SAL az egyik legrosszabb ami létezik, de mikor csináltam, nem volt pénzem jobbra. A jelenlegi hangváltó ami benne van a dobozokban, az is SAL, és ez viszont tudom hogy nem jó, valamit muszály volt belerakni, hogy szóljon. Az egyiknek viszont már tervezem/építem a saját hangváltóját, de elakadtam. Jelenleg sokkal jobb mint volt, megjelentek a magasak és a mélyek is, de még nem eléggé. Sokat olvastam erről, de nem teljesen értem még a dolgot, azt hogy merre induljak el. Magas oldalon pl tekercs 0.33m Hr, kondit pedig próbáltam 4.7 től egészen 10 uF ig, minél nagyobb volt, annál több jött a magasból, de összehasonlítva egy másik, szintén alsó kategóriás, de gyári hangszóróval, még mindig nem elég. Lehet hogy a tekercs kellene nagyobb/kisebb legyen? Merre induljak? Mély oldalon sokkal jobb a helyzet, de akár ott is lehetne több.
Ha esetleg valaki ért hozzá, és egy alap tervet tud nekem mutatni, azt megköszönöm. Természetesen nem a neten található alap számoló programok alapján, mert az az eddigi olvasataim alapján szinte semmire sem jó. :)
Figyi!
Kukkancs be ide itt kérdezhetsz is és főleg sok ismeretet szerezhetsz.
Zárójelben jegyzem meg, hogy nem a konditól meg a tekercstől függ elsősorban - persze számít - az hogy mekkora a mély vagy magas vagy milyen a dinamika egy sugárzón hanem alapvetően attól "milyenre" van gyártva, ezt pedig a gyártói oldalon tudod megnézni.
Tanulni....mérni...tanulni...hallgatni, örülni:-)))
Köszi szépen, nézelődök majd :)
Igen, tudom hogy magától a sugárzótól függ leginkább, csak hallgattam már ugyanezt a magasat, hozza tervezett váltóval, es sokkal jobb volt mint az enyém most, csak sajnon aki epitette, nem tudja a váltó tervét, es régen készült, nem is emlékszik. A lényeg, a hangszóró tudna többet, de a váltó jelenleg nem engedi. De meg nézzük a linkelt oldalon talalok e valamit. Köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!