Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mi az igazság hangszóró és...

Mi az igazság hangszóró és végfok párosítás témában?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Többszörösen összetett problémám van hangszóró és végfok témában.

1. Külföldi oldalakon azt olvastam (többön is), hogy akkor jó és egészséges a PA rendszer, ha a hangfalak teljesítményénél (a program, zenei) kb. másfélszer, kétszer akkora végfokot használok (oldalanként persze). Tehát egy 400W-os hangfalhoz kb. oldalanként 600-800W végfok a tuti. Magyar oldalakon ennek a szöges ellentétét, amit eddig én is hittem, olvasható, hogy 400W-os hangfalhoz, kb.300 W-os oldalankénti végfok jó, mert nem durrantja el a hangfalat. Most akkor mi az igazság? Persze ha az Ohmok stimmelnek.

2. Ha egy hangfalamon két aljzat van pl. két Jack vagy két XLR, és a végfokból beleállok az egyik jack aljzatba, majd a hangfal másik jack aljzatán tovább fűzök egy ugyanilyen ládát, az párhuzamos kötés? Mert ezt is több külföldi oldal írta.

3. Van két 400W-os 8 Ohmos hangfalam, amit egy oldalra szeretnék bekötni párhuzamosan, akkor az ugye 4 Ohm lesz, de a Wattok összeadódnak? Tehát 800W-os ládaként kell felfognom őket?

Válaszotokat előre is köszönöm. Üdv!

2014. aug. 31. 15:08
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
35%

Az lehet, hogy már összeraktál a kocsiba egy mélynyomót és az bírta is a kiképzést de az csak annak köszönhető hogy a tervezők és a gyártó értenek a fizikához, elektrotechnikához, de, hogy te nem értesz hozzá azt már itt bebizonyítottad.

2014. szept. 2. 20:08
 12/26 anonim ***** válasza:
:)
2014. szept. 2. 21:16
 13/26 anonim ***** válasza:
0%

Ki monta azt teneked,hogy nem lehet a tápfesz feszültség értéke fölé emelni a kimenő jel fesz.értékét? mi?

Semmi köze a kettőnek egymáshoz. Az autós végfokok 12v.ról mennek,a tranyós/ic.-ek kb.40 v.-al a csövesek 250 v. fölött.

Senkit nem érdekel a tápfesz és a kimenöjel viszonyítása és .

Másodszor:

Értem én hogy a 200 wattosod csúcsokban le tud adni többet is, mondjuk 250, akár 300w.-ot is pillanatnyilag de

az 500w.-os mélynyomód vajon mennyit tud felvenni úgy hogy a tekercs még nem lesz menetzárlatos? Na?

Ez a bevonat minőségétől függ nagyrészt. Vannak szimpla,és duplán lakkozott huzalok. Ráadásul mügyanta (amivel rögzítik a huzalt a csévetesthez) na az is több fajta van forgalomba,eltérő hővezetési stb.tulajdonságokkal. De abban biztos lehetsz hogy 7-800w.-ig (a felső periodusban) semmi baja nem lesz és .

Ezek szerint a te 200wattosod 0,8KW.-nál többet is le tud adni. Szinte hihetetlen TE lengőmotor. XD

2014. szept. 11. 10:15
 14/26 anonim ***** válasza:
71%

Még annyit,hogy egy erősítő nem akkor van túlvezérelve ha túllépi a tápegys. fesz értékét a kimenőjel felső határértéke, hanem akkor: ha a bemeneti jel vezérli túl az erösítési lánc valamely egységét (elöerösítö meghajtófokozat-ok vagy végfokozat) Egy jól megbonyolított tranyós kapcsolást ha túlvezérelsz, az szokta telenyomni a végfok bemenetét egyenárammal,vagy maga a végfok az emitterén enged át valamennyit.De ezt már mondtam! Az OHMokról meg az illesztésekről nem kell itt ódákat zengeni. Minden erősítő készülék legnagyobb teljesítményét,a legkissebb (használható) ellnállás tartományában kell értelmezni. Kivétel nélkül! 4-8-16.

A túlvezérlés pedig szintén erősítő függő. Nem lehet álltalánosítani. Az adott áramköri kapcsolástól függ,hogy hogy kezeli a jelet. Nem úgy mint egy (pl:700 w.-os csillag kötésű) darálómotor.

2014. szept. 11. 11:16
 15/26 anonim ***** válasza:

Elbeszélünk egymás mellett.

Először is, igen, lengőmotor. Mivel villamos energiát alakít át mozgási energiává, csak épp nem közvetlen forgó mozgássá, ezét hívjuk a szakirodalomban lengőmotornak (ajánlom a Klinger könyvet).

Másodszor, én a végfokozat tápfeszültségéről beszéltem, nem az erősítő betápjáról. Azt nem lépheted túl, semmilyen körülmények között torzulás nélkül. Ha igen, te feltaláltad a 100% fölötti hatásfokot. Az, hogy pl. egy autós erősítő betápja 12 volt, és belül egy inverter segítségével 50-100 voltos tápfeszt állítanak elő a végfokozatnak, az más dolog. Ennyi erővel a hálózati erősítők meg 230 voltosak? :D Ne nevettess...

2014. szept. 11. 22:03
 16/26 anonim ***** válasza:

Harmadszor, hogy lehet úgy fogalmazni hogy a 0,2 kw-os, 0,8 kw-ot LE TUD ADNI? Egy hangszóró nem ad le villamos teljesítményt, hanem felveszi... Mivel fogyasztó. Általános iskola 6. osztály.

Azt hiszem én itt befejeztem. :)

2014. szept. 11. 22:05
 17/26 anonim ***** válasza:
#14 hozzászólásoddal teljesen egyet értek, ez így van.
2014. szept. 11. 22:07
 18/26 anonim ***** válasza:

Na igen.

1. A RÉGI mondás szerint az a jó, ha a hangsugárzó 2-3 szor nagyobb terhelhetőséggel bír, mint az erősítő.

Ez mára megváltozott, a hangsugárzók is jobban bírják a hirtelen kiugró értékű lökéseket. 1. magában rejti azt a veszélyt, hogy az erősítőt torzításbe vezérled. Ebben az esetben a torz jel komoly károkat tud okozni.

2. Többen mondják, többek között a B&W is, hogy nincs semmi gond egy nagyobb teljesítményű erősítővel egészen addig, amíg a hangsugárzód terhelhetőségénél kisebb-egyenlő jelet küldesz a hangsugárzóra. Dinamikusan, pillanatokig lehetnek kiugróan nagy értékeke.

A kiugró értékeket jól kezelik a mai hangsugárzók és egy nagy erősítő stabil, torzítatlan jelet küld a hangsugárzóra.

2. magában rejti nyilvánvalóan azt a veszélyt, hogy a nagy erősítővel széthajtod a hangsugárzódat, hiába tiszta a jel.

NEM LEHET MEGSPÓROLNI AZ ODAFIGYELÉST! :)

Ráadásul a hangsugárzó terhelhetőségét eléggé nehéz egységesen mérni és a teljesítmény pillanatról pillanatra változik, még a zenétől is függ.

A B&W éppen ezért megadja, hogy mekkora erősítőteljesítményt javasol, és kiköti, hogy csakis túlvezérlés nélkül szabad használni. Ez nekem szimpatikus. :D

2015. febr. 27. 23:29
 19/26 anonim ***** válasza:

Utolsó: igen, szobai hangsugárzónál ez egy jó dolog. De PA-ban vagy hangnyomásban ahol az a fontos hogy minden decibelt kifacsarj a szóróból, lehet hogy nem működik.

Mondjuk a B&W és a McIntosh kísérletezik azzal, hogy hiend minőségű PA rendszereket gyártson, ránézésre 1:1-ben szobai hangszórókkal, de lehet csak a dizájn hasonló. Ott nem tudom hogy adják meg a terhelhetőségeket, most lusta vagyok utána nézni. :D

2015. febr. 28. 10:24
 20/26 anonim ***** válasza:

Ez így van ahogy írod de itt már régen nem a zenehallgatásról szól a vita hanem csak a hangról. Mindegy milyen hang csak nagy hangnyomás legyen.

Az a siker ha reped az üveg. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=9VK4IAAFrPo

2015. febr. 28. 12:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!