Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » A hanglemez tényleg tartósabb,...

A hanglemez tényleg tartósabb, mint a CD? És a hangminősége van olyan jó? Másolni viszont nem lehet házilag, vagy igen?

Figyelt kérdés

2014. aug. 16. 19:28
1 2
 11/18 anonim válasza:
36%
3# válaszoló, szerintem nincs igazad, mert te az írott fostos CD-kel hasonlítod össze a vinyl lemezt. Persze, az írott lemezek festékanyaga bomlik. Ámde a gyári CD -ket nem írják, hanem sajtolják. Tehát a CD minden tekintetben lenyomja az analóg hanglemezt.
2014. aug. 17. 13:07
 12/18 anonim ***** válasza:
Aki érti ezeket a dolgokat tudja, hogy a CD lemez nem annyira tartós mint egy LP.
2014. aug. 17. 16:50
 13/18 anonim ***** válasza:
71%
...végül is a faragott kőtáblák is időállóbbak mint a nyomtatott könyvek...;)
2014. aug. 17. 16:53
 14/18 anonim válasza:
Mégvalami: A hanglemezek lejátszásánál használt RIAA korrektor (amit kötelező használni, különben nem lesz mélyhang, és a magas túl erős lesz) az átviteli sávban fázistolásokat csinál.
2014. aug. 18. 07:17
 15/18 anonim ***** válasza:
67%

Huhúúú ebből aztán sejthető volt, hogy némi vita lesz. :) Én is hozzájárulnék véleményemmel, megfigyeléseimmel, de inkább meghallásaimmal.

A válaszok sorban.

Élettartam.

Nagyon nem mindegy, hogy írott cd-ről, vagy gyárilag préseltről beszélünk. Az írott CD élettartama nagyon véges, a nyomott cd-nél bár még nincs nagyon tapasztalat, de ha vigyáz az ember szerintem emberi léptékű időn belül nem lesz semmi baja. A hanglemeznek szintúgy nem. Megj.: a hanglemezt nagyon kell védeni a portól és olyan lemezjátszó kell, ami nem rongálja a lemezt lejátszás során.

Hangminőség.

Na itt jöhet a parázs vita. :) Ha nagyon jó hangminőséget EGYSZERŰ ESZKÖZZEL akarsz elérni, akkor egyértelműen egy tisztességes CD játszó és kész.

A hanglemezek esetében a hallott hang minősége valóban a borzalmastól a csodálatosig terjed ahogy azt itt más is mondotta. Komoly technikai fölkészültséggel nagyon szép hangot lehet kihozni hanglemezből.

Hogy szebb-e, mint a CD? Na ez a legkényesebb.

Magam hallottam már olyan rendszert, ami egy családi ház ára volt és ezen a rendszeren CD-n, utána hanglemezen ugyanazt (már amennyire lehet ugyanaz) a felvételt. Döbbenetesen szépen szólt mindkettő, de egyikre sem mondanám, hogy egyértelműen jobb lett volna, mint a másik. Egészen elképesztő hangminőséget tudhat mindkettő, csak fel kell nőni hozzá technikailag.

Másolás.

Házilag hanglemezről hanglemezre praktikusan nem. Hanglemezről számítógépre nyilván messze nem lehetetlen, de erősen kérdéses, hogy mennyi értelme van. Magnókazettára egyértelműen minőségi veszteség. Komoly orsós magnóra értelmes dolog lehet, de utóbbi szintúgy drága mulatság.

2014. aug. 21. 16:16
 16/18 anonim ***** válasza:
A forgalomban kapható eddig legtartósabb haghordozó a bakelit lemez. Lejátszhatóságának számát tekintve viszont a CD-DVD. Létezik otthoni bakelit lemez másoló, véső gép. Ha jól tudom amerikai és német gyártóktól de irdatlan nehéz beszerezni hozzá a nyers vágatlan korongot..és magát az elég súlyos darab gépet is. Minőséget illetően a bakelitlemez jobb hála a 80'-as évek beli gyengusz CD szabványnak. Ezzel tisztába voltak akkor is hogy jól elszúrta a sony-phillips, ezért aztán bevezettek egy új, sokkal jobb szabványt az SA-CD t ami sajnos nem terjedt el soha. Most pedig már nagyon kellene, mert napjainkban mindent agyontömörítünk a kütyüeinkre és gyenge a master anyag.
2015. szept. 3. 16:25
 17/18 peti4000 ***** válasza:
Kicsit off de visszakanyarodva a Voyageren lévő arany hanglemezhez... Az azért is volt praktikus, mert lejátszót ugye nem mellékeltek csak a lemezt, plusz hozzá egy magyarázatot, hogy hogyan készíthetnek a majdani megtaláló földönkívüliek alkalmas lejátszóeszközt. A hanglemez lejátszó alapjaiban pokolian egyszerű, szemben pl egy cd lejátszót gondolom kossé bonyolultabb lett volna elmagyarázni... Mindamellett, hogy eleve a Voyagerek fellövése után kb két évvel jelentek meg a cdk :)
2017. febr. 16. 01:14
 18/18 peti4000 ***** válasza:

Szerintem jobb a hanglemez minősége, persze elég jó cucc kell a lejátszásához.

Mindenképp időtállóbb mint a cd, bár az eredeti cdk szintén elég jól bírják.

Másolni illetve sokszorosítani persze nem lehet otthon...

2017. febr. 16. 01:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!