A hanglemez tényleg tartósabb, mint a CD? És a hangminősége van olyan jó? Másolni viszont nem lehet házilag, vagy igen?
Huhúúú ebből aztán sejthető volt, hogy némi vita lesz. :) Én is hozzájárulnék véleményemmel, megfigyeléseimmel, de inkább meghallásaimmal.
A válaszok sorban.
Élettartam.
Nagyon nem mindegy, hogy írott cd-ről, vagy gyárilag préseltről beszélünk. Az írott CD élettartama nagyon véges, a nyomott cd-nél bár még nincs nagyon tapasztalat, de ha vigyáz az ember szerintem emberi léptékű időn belül nem lesz semmi baja. A hanglemeznek szintúgy nem. Megj.: a hanglemezt nagyon kell védeni a portól és olyan lemezjátszó kell, ami nem rongálja a lemezt lejátszás során.
Hangminőség.
Na itt jöhet a parázs vita. :) Ha nagyon jó hangminőséget EGYSZERŰ ESZKÖZZEL akarsz elérni, akkor egyértelműen egy tisztességes CD játszó és kész.
A hanglemezek esetében a hallott hang minősége valóban a borzalmastól a csodálatosig terjed ahogy azt itt más is mondotta. Komoly technikai fölkészültséggel nagyon szép hangot lehet kihozni hanglemezből.
Hogy szebb-e, mint a CD? Na ez a legkényesebb.
Magam hallottam már olyan rendszert, ami egy családi ház ára volt és ezen a rendszeren CD-n, utána hanglemezen ugyanazt (már amennyire lehet ugyanaz) a felvételt. Döbbenetesen szépen szólt mindkettő, de egyikre sem mondanám, hogy egyértelműen jobb lett volna, mint a másik. Egészen elképesztő hangminőséget tudhat mindkettő, csak fel kell nőni hozzá technikailag.
Másolás.
Házilag hanglemezről hanglemezre praktikusan nem. Hanglemezről számítógépre nyilván messze nem lehetetlen, de erősen kérdéses, hogy mennyi értelme van. Magnókazettára egyértelműen minőségi veszteség. Komoly orsós magnóra értelmes dolog lehet, de utóbbi szintúgy drága mulatság.
Szerintem jobb a hanglemez minősége, persze elég jó cucc kell a lejátszásához.
Mindenképp időtállóbb mint a cd, bár az eredeti cdk szintén elég jól bírják.
Másolni illetve sokszorosítani persze nem lehet otthon...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!