Házilag készítettem egy gitárládát (A paraméterek lent). Mennyire lesz így megfelelő az összekötés?
Nem vagyok egy műszaki zseni, ezért érdekelne, hogy mi a véleményetek az következőről: 2 hangsugárzó van a ládában, hangszóróként 100 w, 8 Ohm, és 90 dB. Úgy olvastam, hogy a hangerőnél a decibel is számít. Így párhuzamosan összekötve 200 W, 4 Ohm-os lesz a hangfal, de a dB-t hogy kapom meg? összeadom és 180 dB lenne? Mi erre a képlet?
A másik kérdésem meg az, hogy a ládának jelenleg a háta szabad, de be fogom zárni. Ha teszek neki hátlemezt, akkor mennyire fontos reflex csövet beletennem? Mivel jár az ha teszek és mivel az ha nem? Ha tenni kell akkor előre vagy hátra érdemesebb? Vagy hagyjam teljesen zárva a ládát?
Az egészet egy 30 W-os, 4 Ohmos erősítővel hajtom meg. Gondolom nem fog kifüstölni semmi.
Köszönöm előre is a válaszokat és a tanácsokat.
Ennyi kötekedő balfék se tud értelmes választ adni Neked, hát ez röhej komolyan.
Nézzük, most a téma nekem is új egy kicsit hangfal téren de ha már sasszistól dobozostól és trafóstól profi szinten megépítettem egy 60w-os full csöves cuccot akkor ez sem lesz gond...(azért kíváncsi lennék hogy milyen egyetemen tanultál, mert ez nekem sem szakmám, sőt nem is diploma munkám sem)
Először is ha már a ládád kész akkor az már olyan amilyen. Gondolom 1,5cm-es rétegelt bükk a homlok, illetve rétegelt nyár az oldalai és tisztességesen kibélelted körbe gyapottal. Valóban reflex cső az nem kell, helyette hátul a hangfal nyílásával kell játszadozni úgy hogy egy kis szabad helyet szabadon hagysz kb. annyi hogy a csuklód beférjen. Ekkor olyan semmilyen levegős lesz a gitárhang. De akár le is zárhatod, úgy sokkal hasbavágósan dögösen fog szólni. A 4x12 ládáknál például semmi reflex rést nem láttam még.
A decibel a hangszóró teljesítményétől is függ. Ha sorba kötöd akkor az ugyanannyi marad, ha párhuzamosan akkor összeadódik ugyanakkora terhelésen. De ez tök mindegy a mi szempontunkból, csak az erősítő kimenő teljesítmény ne legyen nagyobb mint a hangszóró összes teljesítménye a névleges impedancián (ohm).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!