Mi baja lehet a képcsöves tv-nek?
2003-ban vásárolt 6-7 évig másodtévének használt tehát megkímélt hagyományos képcsöves Thomson tévémet 2008-ban villámcsapás érte, de a szervizben megcsinálták, és a szervizből olyan tökéletes képpel, jó hanggal került vissza amilyen addig volt, és tökéletesen működik leszámítva a bekapcsolt állapotban a hátlap felől hallgató halk sercegő hangot. Pár hónapja nagyon keveset nézek tévét. Szinte egész napra ki van kapcsolva a főkapcsológombbal, általában csak esténként szokott menni, és másfél óránál többet nagyon ritkán megy. Tehát meg van kímélve. Pár hete többször előfordul, hogy a szokásos másfél órás tévénézés utáni kikapcsoláskor, és akkor is mikor kb. 2 percre bekapcsoltam, és kikapcsoltam kikapcsoláskor a képernyő közepe tájékán egy látható egy hegyes kúp formájú valami izzószál(?) és rózsaszínes-lilás fénye van, és rendszerint kb. 1 percen belül fokozatosan elalszik. Nő lévén kevésbé értek az ilyesmihez, de annyi nyilvánvaló, hogy a tévé alkatrésze. Megpróbáltam lefényképezni, de a sötét kikapcsolt képernyő miatt, meg éjszaka készült, ezért elég rossz lett a felvétel. Vajon ez normális jelenség, vagy van valami baja a tévének?
Kedves válaszíró!
A válasz első fele teljesen világos, a második fele nem annyira. A halk sercegés csak azóta hallható mióta a villámcsapás után megjavították a szervizben ezért betudtam a villámcsapás "következményének". Ami a válasz második felét illeti sajnos fogalmam sincs róla, hogy mit jelent kell érteni lassú kisülésen... talán összefüggésben van a képernyőn kikapcsolás után tapasztalt jelenséggel?
A színes hagyományos - katódsugaras televíziók (CRT) képcsövei 25 ezer volttal (nagyfeszültség) üzemelnek amit gyorsító feszültségnek neveznek ez a nagyfeszültség "áthúz" valahol álltalábban a képcső és a nagyfesz kábel csatlakozási pontjánál azért halható a halk sistergő hang (ha ködös időben egy nagyfeszültségű villanyoszlop alá állsz akkor is hasonló hangot hallasz)
A kikapcsolás utáni fénylő pont a képcső közepén több okból is lehet. A képcső működés közben feltöltődik nagyfeszültséggel (25 ezer volt) kikapcsolás után egy áramkőrnek az a feladata, hogy a képcső katódsugarát (wehnelt henger) zárva tartsa addig ameddig a nagyfeszültség el nemtávozik ("ki nem sül") a képcső belső felületéről ha ez az áramkőr helytelenül működik a képcső közepén vagy közepe tájékán kikapcsolás után egy fénylő pont jelenik meg - ebben az esetben ez csak esztétikai hiba elektronikai értelemben nincs jelentősége.
Viszont ez a fénylő pont azt is jelentheti, hogy a képcső kezd "gyengűlni" - elveszti emittáló képességét. Ezzel az apró "hibával" még évekig működhet a televízió.
Remélem most már mindent értesz!
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!