Sony erősítőm (elég jól szól) 180 wattot vesz fel, és 100 wattot tud csatornánként (5 csatornán) Hogy van ez?
Milyen belső trafó? :) Persze benne van egy transzformátor, a készülék házán kívül fura lenne, de egy trafóval oldják meg. :) Így néz ki a cucc belülről:
Reálisan a hűtőborda, meg a trafó alapján 6-8kg-os cuccra tippelek és arra, hogy nem olyan gyönge cucc, értsd 2*100 wattot tényleg tud sztereó üzemben, de a fogyaztás adatot pedig lefelé kozmetikázták.
Nem, az kizárt.
A Cambridge Audionak meg Harman Kardonnak vannak olyan gépei, amelyeknél közli a gyártó, a tényleges folyamatos leadott kakaót. Egy 5x100 wattos gép, ami tényleg 5x100 watt 20+ kg, és nem ez a kategória.
Ettől függetlenül ezek a régebbi Sony erők nem rosszak, és igen, nekem is volt ilyenem, bő 1 éve adtam el.
20:43-ra. Nem, csatlakozom az előttem szólóhoz 5*100 Watt RMS-t nem tud egyszerre. Reálisan egy ekkora gépből 150..200 watt jöhet ki ÖSSZESEN, ha jól meghajtod és kb kétszeresét megeszi akkor, ez sem kevés. Nem értem minek az a wattokon való herce-hurca, névleges dologról van szó (oda is az van írva, hogy névleges teljesítmény :) ).
Különben meg a 40 watt és mondjuk a 100 watt között korántsem akkora a különbség, mint gondolnád (ha van pl olyan erősítőd, ami méri a kimenő kakaót, akkor lehet is tapasztalni), ugyanazzal a hangsugárzóval alig több, mint 3 dB emelkedés, amit éppen észrevesz a fül, de nem drámai hangosodás.
Egy érzékenyebb (jobb hatásfokú) hangsugárzóval sokkal nagyobbat szólhat a 40 watt, mint egy érzéketlennel a 100 watt.
És mint írták, ezen a 40 vagy 100 watt dolgon jelen esetben kár filózni. Ha egy hangszórón növeled a bemenő teljesítményt duplájára, 3 decibellel nől a hangerő. Minden duplázásnál hozzá kell adni 3 decibelt. Tehát ugyan az a hangszóró, ha szól 100 decibelt 50 wattal, 100 wattal 103 decibel. Ami tényleg nem egy eget verő differencia, úgy szokták mondani, 3 decibel amit már határozottan picit halkabbnak vagy hangosabbnak hall a fül.
És az érzékenység is fontos, mint már írták szintén. Egy szobai hangszóró 80-85 decibel érzékenységű, tehát 1 wattal terhelve 80 decibel körül szól. Ezer wattos teljesítmény növelés, 30 decibeles hangerő növekedést jelent. 1w=80dB, az 1000w/110dB. De vannak olyan hangfalak, amik 92-95 decibelesek 1 watton, sőt PA-ban van olyan ami 110-115 decibel. És igen, nagyobbat szól 1 wattal, mint egy átlag szobai 1 kilowattal hajtva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!