Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Sony erősítőm (elég jól szól)...

Sony erősítőm (elég jól szól) 180 wattot vesz fel, és 100 wattot tud csatornánként (5 csatornán) Hogy van ez?

Figyelt kérdés
Tudom,hogy 180 wattos teljesítményfelvétellel lehetetlen lenne,de a papírjain is ez van,és tényleg szépen szól. Str-de585. Nem lehet hogy valami + belső trafó van benne?

2014. máj. 17. 20:02
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
Miért, szerinted pl egy ilyen szett [link] + a mélyláda kisebbet szólna? Vagy gyöngébb minőségben?...
2014. máj. 21. 11:39
 12/39 A kérdező kommentje:
Nyilván nem. Csak ekkora hangfal nagy terhelhetoseggel visszhangosan szol ha keves wattot kap szerintem .
2014. máj. 21. 12:20
 13/39 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig a válaszokat, lehet már leírta valaki.

Ez úgy működik, hogy az erősítőben van 5 csatorna, mindegyik képes az erősítő adatlapján megadott torzítási érték mellett leadni 100 wattos teljesítményt. A tápod viszont csak 180 watt. Tehát csak akkor tudsz kivenni valamelyik csatornából 100 wattot, ha a többi éppen nincs terhelve. Ha az összes csatornád terhelve akarod számolni a teljesítményt, a tápból kell elindulni. 60% hatásfokkal számolva, 180*0,6=108 watt a max. leadott teljesítmény. Ez megy szét 5 felé, tehát kb. 20-22 watt/csatorna a max. teljesítményed, ha minden csatornát terhelsz. Ha sztereóban használod, akkor 2x50-55 watt körül. Nekem is volt ilyen gépem, a hangzása valóban egész jó. Ha van alatta subláda, akkor meg egy nappaliban is elegendő lehet egy átlag usernek.

A hangszóróknak van egy olyan paramétere, hogy érzékenység. Ez megmutatja, hogy hány decibelt szól, 1 wattal terhelve. Általában minél nagyobb a hangfal, meg a lesugárzó membrán felület, annál érzékenyebb a hangszóró.

Ezek az álló mozi frontok általában jól szólnak, nem visszhangos, az erősítő teljesítménye és a szoba akusztika között nincs összefüggés ilyen szempontból.

2014. máj. 26. 09:35
 14/39 anonim ***** válasza:

"Csak ekkora hangfal nagy terhelhetoseggel visszhangosan szol ha keves wattot kap szerintem ."

-Ilyet még sohasem hallottam, szó szerint.

2014. máj. 26. 09:37
 15/39 anonim ***** válasza:
Egyetértek 13-assal. Azzal a kiegészítéssel, hogy nagyobbacska frontsugárzók nemcsak jobb hatásfokúak szoktak lenni, hanem mélyebbre is mennek akár egy oktávval, ami nagyon hallatszik. Más az "energiabalanszuk" és nem "egyhangjegyes" a basszusuk. :)
2014. máj. 26. 09:42
 16/39 A kérdező kommentje:
Nekem is volt ilyen gépem, a hangzása valóban egész jó. Ezt az erősítőmre mondod? Ismered? Ha igen,akkor szerinted el tudna vinni jól nagy álló hangfalakat?
2014. máj. 26. 11:21
 17/39 anonim ***** válasza:
Bár gondolom nem tőlem kérdezed, de amúgy nem gond. "Elvinne" nagyobb hangsugárzókat, csak az impedancia legyen rendben, abból nincs baj, ha 20 wattos erősítővel hallgatsz mondjuk méteres, 20 kg-os frontokat. (Feltéve, hogy nem hajtod torzításba az erősítőt)
2014. máj. 26. 11:34
 18/39 A kérdező kommentje:
Köszi,hiszek neked,de azért mielőtt veszek valamit hozzá meghallgatom nagy hangfalakkal. amúgy figyeld: [link] Ezért nem értem,mert eszerint a 100 watt per csatorna folyamatosan megy minden csatornára
2014. máj. 26. 11:38
 19/39 anonim ***** válasza:

Ahhoz hogy leadj fél kilowattot, A-B erősítővel, fel kéne venned legalább 8-900 wattot a hálózatból. Nem tud egyszerre leadni csatornánként 20-22 wattnál többet.

20 wattal is lehet hajtani 100-200 wattos hangszórót. Nekem most jobb híján :D egy 4 ohmon 25 wattos monoblokk hajt, két darab 1,5/3 kilowattos 18 colos mélyet szobában. Mivel csak pár wattot vezérelek ki az erősítőből, nem lengetem vele a szórókat, nincs gond.

Akkor szokott a kis erősítő-nagy hangszóró dologból baj lenni, ha csúcsra járatod az erősítőt, és torz jelet kap a szóró, de a te esetedben ez nem áll fent, mert a tápfesz és a végfokozat is van akkora, hogy egy átlagos szobai teljesítményt (100 watt) tudjon szolgáltatni. A másik baj az szokott lenni, ha nagyon kicsi tápegységű erősítővel hajtassz, nagyon nagy, több 100 vagy több kilo wattos lengőmotort annyira, hogy már van szemmel jól érzékelhető kitérés. Mert a lengőmotor óriási feszültségeket képes visszanyomni a meghajtás felé, ami visszahat az erősítő tápjára. Egy 2-3 kilowattos lengőt nem tud megfogni teljes kivezérlés környékén egy pár 100 wattos erősítő. De ha nem hajtod nagy kitérésben, akkor nincs ilyen baj. De a te estedben ez sem áll fent, mert csak pár10 wattos motorokról van szó. Bármilyen szobai hangfalat ráköthetsz, a 20 wattostól a 200 wattosig, ezek még nem akkora differenciák, hogy bármi féle problémád lenne vele.

2014. máj. 26. 15:18
 20/39 A kérdező kommentje:
Ismered az erősítőt amúgy?
2014. máj. 26. 15:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!