Mire való a hangfalamon a 4 pólusú csatlakozó?
a hangfal pontos márkáját, típusát ismertetnéd, pontosabb választ is kaphatnál...
de, ha egy két/3-utas (két/3 hangszórós) hangsugárzóról van szó, akkor elképzelhető az, hogy a rövid zárat eltávolítva, pl. külön erősítővel hajthatod meg, a mély és külön a közép/magas hangszórót.
99%, hogy azért van, mert így külön kábellel, vagy akár külön erősítővel lehet meghajtani a magas és a mélyközép sugárzókat, ha a user úgy óhatjtja. Az újabb hangsugárzók termániljai így készülnek, 'bikábezehetők', 'biamplifikálhatók'.
(megj, ha két külön erősítőről használod a mélyközepet és a magasat, akkor sem számít ún 'aktív hangváltásnak', mert a hangváltó áramkörök ugyanúgy működnek a hangdobozon belül)
Szerintem külön-külön. Párhuzamosan meg 1x4 ohmon. Az ritka hogy 2x16 ohm-os hangfalat használnak szobába, én még nem is hallottam olyanról.
Amúgy meg ráakasztasz a mélysugárzó kimenetére egy multimétert, és megméred az egyenáramú ellenállást. Ennek 7-8 ohm között kell lennie.
Ez egyáltalán nem így működik! Ehhez kicsit több fizika kell.
Itt nem Ohmos ellenállásokat kapcsolunk párhuzamosan, hanem engedjük a szűrőköröket (hangváltót) működni! (Nem csak hogy váltakozó áramú jelről működik a hangsugárzó, hanem állandóan változó összetételű összetett jelről, magyarul zenéről...)
Ha a jumperek be vannak kötve, akkor az egész hangsugárzó hozza a gyárilag tervezett impedanciagörbét (frekvencia-impedancia görbét), ami többé kevésbé hepehupás, hiszen a hangszórók is erősen frekvenciafüggő viselkedést mutatnak, ráadásul a hangváltónak meg éppen az a dolga, hogy frekvenciafüggően viselkedjen, hiszen az szűri a hangszórók jeleit.
Ha csak a magas, vagy a mély szekció van bekötve, akkor az impedanciagörbe egy egy szakasza marad meg, a többi módodul a keresztezési freki körül és után, hiszen csak egy szűrőkör működik.
Itt van egy jó példa (már csak a műszaki színvonalat tekintve is), az első diagramon látható magenta színű az az eredő impedancia, a zöld a mélyközép hangnyomása, a kék pedig a magassugárzó hangnyomása.
Sőt, megteheted azt is, hogy a mélysugárzóra jutó jelet csökkented, ezért is jó ez a fajta terminál! Egy ún. L-paddal, ami egy soros és egy párhuzamos ellenállás. Itt egy egyszerű kalkulátor: [link]
Ha jól értem a névleges impedancia 8 Ohm, akkor ezt kell beírni, meg hogy hány dB-t óhajtasz csökkenteni. (javaslom pl a 3-at)
5-10 wattos ellenállásokat használj, híradástechnikai boltban kaphatsz! Hasonló értékűt vegyél (olyan csak a mesében van, hogy van mindenféle értékű...), a párhuzamos ellenállásból vehetsz kicsit nagyobbat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!