Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Házimozi erősítőről valaki...

Házimozi erősítőről valaki fel tud világosítani?

Figyelt kérdés
Szóval adott egy (papíron) 5x100 wattos házimozi erősítő. A kérdésem az lenne, ha mindösszesen 2 hangfal van rajta, akkor marad a 2x100 watt, vagy ilyenkor valamivel nagyobb teljesítményt tud leadni? Ha nagyobb a teljesítmény, mennyivel lesz nagyobb?

2013. dec. 14. 21:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Érdekes, akkor a hiend, audiofil hangzásvilágban miért nem PA-t használnak? :)

Egyszerű, logika miért szólnak szarul a PA szórók. Most ha te megveszel 50 eft-ért egy 30 centis PA mélyközepet, akkor lényegesebb alacsonyabb minőséget kapsz érte, mint ha 50 eft-ért vennél egy 16 centis hifi hangszórót. Már csak a méreteiből adódóan is, nem lehet olyan precízen megmunkálni őket. Valamint nem arra valók, hogy szoba hangerőn, vagy szobában már hangosnak mondható 100-110 decibelen minőségi hangzást nyújtsanak. Nem erre vannak tervezve. Hanem arra, hogy sok 100 wattal terhelve, 120-130 decibeles hangerőn valahogy visszaadják a zenét.

Ha meghallgatsz egy 300 milliós Meyer Sound line arrayt, annak is fos, rakat szar hangja van egy egyszerű, pár 100 eft-os szobai sztereó szetthez képest. Már csak abból adódóan is, hogy a kilowattos erőművek hangja meg sem közelíti egy átlagos szobai gép hangzását.

Aztán a hangszórók, meg a légtér. Mit könnyebb részletekben gazdag, kontrollált, megfogott, ugyan akkor meleg, lágy zenei hangzással betölteni? Egy több 100 ezer köbméteres légtömeget, vagy egy 50-60 köbméteres szobát? Jó hogy az utóbbit. Tehát a PA hangszórók nem mondom, hogy rosszak szobai felhasználásra, de egy jó szobába tervezett hangfalnál jobb élményt nem nyújt semmi.

Hozzáteszem, egy Media Mark áruház alapterülete már igen csak csarnok közeli, oda több 10 kilowattos PA kéne hogy bezenélje. Most ha te ott, egy több 10 ezer köbméteres légtérben próbálgatsz egy 50-60 köbméterre tervezett szettet, szerintem egyértelmű hogy szarul fog szólni...

2013. dec. 16. 20:43
 12/18 anonim ***** válasza:

Persze szubjektív. Van aki direkt a recsegős, torz, mosott PA-s hangzást kedveli, mert attól érzi át a zenét, mivel koncerteken is olyan cuccból hallja a zenét. Én is ilyen voltam, még vagyok is valamilyen szinten, nekem is volt 12" mélyközép+ring magas hangfal szobában, házimozi erősítőn.

De egy jó szobai hangfallal hallgatva a letisztult stúdió felvétel, verhetetlen. Mióta audiofil 10 centis szórók dolgoznak a rendszerben, nem kívánom vissza a PA-t. Mert szar volt. Nem tudott részletezni. Egy 30 centis mélyközép, meg egy 3-5 centis driver, nagyon buta, lassú, elveszíti a részleteket. Egy 1-2 centis selyem vagy titán dóm, 10-16 centis mélyközepekkel, pazar mód részletező, nem most, bár torzításra nagy hangerőn persze hogy alkalmasabb. De amég nem éri el azt a szintet, PA közelébe sem ér.

2013. dec. 16. 20:47
 13/18 anonim ***** válasza:

Media leválasztott zárt részen volt kialakítva a kb 35 m2 -es hifi szoba, nem csarnok, de totál mindegy.

Kár ragozni, ezt a csatornát lesd meg, még hogy nem használnak ilyen nagy hangszórókat, meg PA -t audiofilre dehogynem. Tehát szerinted mind szar... o.O

http://www.youtube.com/user/hosoken007/videos

Egyszerű neked a hifi, nekem a PA. Nem hagyom magam 1ooo indokkal sem hogy váltsak. Ha minden kötél szakadna egy dual aktív sztereó stúdió monitorral simán kiegyeznék, számomra talán ez az átmenet a kettő között.

Amúgy az emberek többségét nem érdekli ez, szóljon valami aztán kész. :)

2013. dec. 16. 22:33
 14/18 anonim ***** válasza:

Valóban leszarja a hallgató közönség 90%-a hogy mi szól.

De egy PA szórónak akkor sem lesz soha a büdös életbe jó hangja... Lehet az százezres nagyságrendű RCF (aminek szerintem a legszebb hanja van PA-n belül), Funktion One, Meyer Sound, Turbosound, 18sound, bármi (most felsoroltam a legjobb hangú PA gyártókat). Egyszerűen nem minőségi zenehallgatásra vannak gyártva. Mosnak, lassúak, torzak, valamint szoba hangerőn még az a kevéske minőség sem jön ki belőlük, amit ki lehetne csikarni. Nem beszélve a nagy lengőtekercsek erősítő tápjára vissza generált feszültségéről/áramáról. Egy szobai erősítő, a pár 100 wattos tápjával, nem tud megfelelően kordában tartani egy szintén több 100 wattos tekercselést.

Megjegyzem, a videón szereplő hangszórók egyike sem alkalmas hangosításra. Mert azok nem PA hangszórók/hangdobozok. 40 watt terhelhetőség, 90 decibel érzékenység. Közelébe sincs a PA-nak. Az ott kezdődik, hogy nem 1,5 colos lengő van a hangszórón 30-40 unciás mágnessel, hanem 3-4 colos lengők, 1-200 uncia mágnessel, 98-100 decibel feletti érzékenység, 2-300 watt, de ink. dupla akkora terhelhetőség. Ezek kérem szépen stúdió hangfalak. Amik szintén nem alkalmasak minőségi zenehallgatásra, mivel úgy vannak hangolva mind a hangszórók, mind a dobozok, hogy a legapróbb hibát is eléd tárják a zenében --> stúdió munkára tökéletes. De otthoni zenehallgatásra pocsék.

Nyilván szobába is van olyan konstrukció, amiben szövet peremmel látják el a szórókat. De egy hangszóró nem attól lesz PA, hogy szövet pereme van, vagy nincs. Hanem attól, hogy minimális energia befektetéssel, képes-e folyamatosan 130 decibel közeli netán fölötti hangnyomást produkálni. Az a hangszóró ami erre képes, sosem lesz hifi minőségű hangzású.

Persze ettől nem kell váltani senkinek semmire, bizonyos zenei műfajoknál én is kedvelem mai napig, ha a szobában nagy PA top pár szól. De az nem minőségi hangzás. Csak egy PA-sra, koncert feelingre színezett valami.

2013. dec. 17. 07:19
 15/18 anonim ***** válasza:

Itt van pl. ez a konstrukció:

http://www.youtube.com/watch?v=kp1xMmI9HJY

Öreg hiba egy 2 colos kompressziós drivert leengedni 800 Hz-ig... Legyen az akár milyen minőségű, fizikai képtelenség. Ez olyan, mint mikor pár 10 literes ládába rakott 8-10 colos szóróval akarnak lesugározni 20-30Hz közötti tartományt. Oda egy normális közép sugárzó még kéne 4. útnak, hogy ne legyen meg a tipikus 15"+2" driver betegsége a hangfalnak: harsány, középhiányos, cicergő, dübörgő hangzás.

Valamint a mélyközép hangszórón 1:1-be a valóban hiend hangminőségű, GTi szériás JBL mélysugárzókra szerelt motor butított verziója van ráakasztva. Ha annyira hiend lenne ez a doboz, nem vacakolnak, belerakják a GTi-t...

2013. dec. 17. 07:30
 16/18 anonim ***** válasza:

Persze biztos jó hangjuk van, ezeknek a földi halandónak megfizethetetlen dobozoknak. De nem azt adják vissza amit egy audiofil, vagy hiend rendszernek vissza kell adni: azt ami a lemezen van.

Ezek színezett hangú dobozok, nem naturális hangvisszaadásra valók.

A hozzád hasonló zenei beállítottságúaknak tökéletes választás, mondhatni ideális. :)

Lényegében mint többször elhangzott, az egész szubjektív. Csak az bökte a csőrömet, hogy PA meg a minőségi letisztult hangzás valahogy nem fér össze, fizikailag kivitelezhetetlen. Meg a kifejezett PA szórók egyszerűen nem arra valók, mint amiről itt szó van. Viszont a linkelt dobozok nem PA hangszórókkal vannak szerelve. Ezért alkalmasak szobába.

2013. dec. 17. 07:36
 17/18 anonim ***** válasza:

Ténylegesen olyan rossz hangja lenne ezeknek a rendszereknek az öreg úr sem ezen hallgatná a kedvenc lemezeit szerintem elég valósághűen adják vissza a hangokat. Biztos törekednek a legjobb lineáris frekvenciamenetre, különben nem szólna így.

http://www.youtube.com/watch?v=r8MrNKmBBEo

Amúgy jól eltértünk a témától, nekem itt kezdődik a minőségi zenehallgatás, nem a 10cm -es hangszóróktól várom a megváltást, ami egyrészt nagyon érzéketlen, terhelhetősége is alacsony, aztán a többi gond, mélyben nagyon esik 100hz alatt semmit sem szól. A nagy átlag inkább 16cm -est szórót választ, mert arra még én is azt mondom hogy tűrhetően szól. Lényegében minden a füleden múlik, hogy képes vagy -e az adott hangfalat akár egész nap hallgatni, vagy egy idő után fárasztó lesz ez a nem mindegy. Egyébként nem fog senki megkövezni azért mert te azt vettél ugyan miért is eléggé vitatott ez a hangfalas téma amúgy is.

Simán hajtottam már 2x20 wattos erősítőről is a Reflex megákat a kultúrházba és, nem feltétlen kell több 100 watt ezeknek, ugyan úgy szólnak, vagy akár hifi erősítőről, csak tudni kell mi a határ. :)

2013. dec. 17. 12:14
 18/18 anonim ***** válasza:

"mélyben nagyon esik 100hz alatt semmit sem szól."

Mert a 100 decibel érzékeny hangszóró nem esik 100 Hz-től? :D

A legkomolyabb 21 colos PA "szub" hangszórók is már 80-100 Hz-től esnek 6db/oktávval. Egy jó tölcsérben, vagy baromi nagy bassrefiben, talán 45-50Hz-ig le lehet vinni őket.

Az érzékenység meg az alsó határfrekvencia egyenesen arányos mennyiség. Minél kisebb az alsó határ, annál kisebb az érzékenység. Minél nagyobb az alsó határ, annál nagyobb érzékenység érhető el.

Valamint a 100Hz-en 100-105 decibel érzékeny hangszórók sincsenek érzékenyebbek 85-90 decibelnél szub frekvencián. Szóval ezen kár vitatkozni. Fizikai képtelenség olyan alsó frekin elérni nagy érzékenységet.

Amúgy valóban jól elkanyarodtunk a témától.

Én nem azt mondtam, hogy rosszul szólnak ezek a dobozok. Csak azt, hogy közük nincs a hiendhez, sem az audiofilhez. Mivel ezek színezett hangú dobozok, nem azt hallod vissza rajta, amit a stúdióban felvettek.

2013. dec. 17. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!