Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Házimozi erősítőről valaki...

Házimozi erősítőről valaki fel tud világosítani?

Figyelt kérdés
Szóval adott egy (papíron) 5x100 wattos házimozi erősítő. A kérdésem az lenne, ha mindösszesen 2 hangfal van rajta, akkor marad a 2x100 watt, vagy ilyenkor valamivel nagyobb teljesítményt tud leadni? Ha nagyobb a teljesítmény, mennyivel lesz nagyobb?

2013. dec. 14. 21:17
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

A házimozi erősítőkön az 5*100 watt azt jelöli, hogy 5 darab 100 wattos csatorna van benne. Viszont ha megnézed a hálózatból felvett max. kakaót, egy 5-7*100 wattos erősítőnek is 300-450 watt körül van. Ahhoz hogy leadj 5-700 wattot folyamatosan, kell 800-1000 wattos hálózatból felvett kakaó.

Tehát ha az összes csatorna egyszerre van terhelve, közel nem ad le 100 wattot. 2 csatornán folyamatosan le tudja adni.

Pl. a legkisebb Harman Kardon, Cambridge Audio hm. erősítők áramfelvétele 550-650 watt, jóval nagyobb mint a többi gyártóé. Viszont azokra ráírják, hogy 5x40 vagy 5x50 watt és azt tudja is folyamatosan.

Kérdésedre válaszolva: nem, örülj ha a 2x100 wattot megkapod a kimeneten 2 csatornát terhelve.

2013. dec. 14. 22:52
 2/18 JulesM111 ***** válasza:

Gyakorlati szempontból a wattoknak nincs sok jelentősége.

Mint fentebb előző válaszoló írta, mit is jelent a wattosdi valójában, teljesen helytálló, csak megerősítem. Valaha volt pioneer 7.1-es erölködőm 7x110W-al hírdetve, de a max teljesítmény amit a hálózatból fel tudott venni az 3-400 Watt volt. Ma Cambridge Audio 7.1-es lát el hanggal, ami ha jól emlékszem csak csatornánként 60-70 wattot tud, de a hálózatból képes a leírás szerint 1050w-ot felszipkázni.

A nagyobb valós teljesítmény jó dolog, de ahhoz még kell a hangrendszer is, hogy a megfelelő hangnyomást tudja leadni a normál hangerő mellett, és az erősítő teljesítménye elegendő tartalékkal rendelkezzen a dinamikához.

2013. dec. 15. 06:39
 3/18 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Am az a poén, hogy a felső kategóriáknál is így működik. csak azokra nem 100 wattot írnak, hanem 7x150-200 wattot. Nos az már 2+ kw hálózatból felvettet jelent, tehát kell egy 2-2500 VA-es táp.

Alsó árkategóriában, megértem hogy spórolnak a tápon. mert egy 5x100 watt leadásához szükséges, 800-1000wattos toroid önmagában 30-35 eft, haszonnal 40-45 eft. Kitenné az erősítő árának 2/3-ádt, nem lenne rajta hasznuk.

Viszont egy olyan árkategóriában, ahol 3-4-500 eft-ért mennek az erősítők, nem hiszem el, hogy bele kell rakni az 50-60 ezres 1000-1500 VA.es tápot, mikor beleférne az árba bőven egy 2-2500VA is, ami azért már nem sokkal drágább, max. 60-70 eft. Ahogy mész fentebb az árban, a trafók közötti árrés egyre csökken, a nagyvasak (erősítők) közötti meg nől. Simán bele lehetne rakni egy normális tápot a nagy gépekbe...

2013. dec. 15. 08:59
 4/18 anonim ***** válasza:

Érzékeny hangfalat kell venni ennyi a dolgok lényege, akkor nem kell több 100 wattos erősítő otthonra.

Amúgy így van a készülékeknél legfontosabb a hálózatból felvett teljesítmény. A többi mind marketing, hogy hangzatos nagy számokkal eladják a készüléket.

2013. dec. 15. 12:03
 5/18 anonim ***** válasza:
28%
Érzékenységnek semmi köze ehhez utolsó... Ha nem értesz hozzá legalább ne írjál ostobaságot... Fizika 4-es tananyag.
2013. dec. 15. 18:34
 6/18 anonim ***** válasza:

Egy kis olvasnivaló okoska.

[link]

2013. dec. 16. 00:12
 7/18 anonim ***** válasza:

hogy ne lenne köze az érzékenységnek.

Sőt....igen fontos szempont.

2013. dec. 16. 14:24
 8/18 anonim ***** válasza:

Valóban sokat számít az érzékenység, de szobába semmi értelme az érzékenységet figyelembe venni. Mivel nem az a cél, hogy minél nagyobb hangnyomás elérése, minél kisebb befektetett villamos energia mellett, mint egy rendezvény hangosításon. Ott valóban nem mindegy, hogy a rendszer úgy szól 10m-ről 110 decibelt, hogy felveszel a hálózatból 50kw-ot, vagy úgy, hogy felveszel 10-et.

Szobában a minőségi hangzás a mérvadó. A 100 decibel körüli érzékenységű, minden porcikájában az érzékenységre meg hangnyomásra kihegyezett PA hangszóróknak undorító hangjuk van. A legdrágábbaknak is. Alkalmatlanok hifi minőségű zenehallgatásra. Azok arra valók, hogy 130 decibellel ontsák a zenét a közönségre. Nem arra, hogy 20-30 m^2-en MINŐSÉGI élményt nyújtsanak.

Vehetsz te érzékeny, milliós nagyságrendű hangdobozokat, büdös életbe nem lesz olyan prezíz, kellemes, zenei, lágy, nyílt, levegős hangzása, mint egy alap 1-200 eft-os hifinek...

Szóval igen, jelen esetben kijelenthetjük, hogy az érzékenység baromira mindegy.

2013. dec. 16. 14:27
 9/18 anonim ***** válasza:

Megjegyzem, egy 5x100 wattos házimozi erősítő, bőven elég szobába, egy 85-90 decibel érzékeny szóróval is.

Tekintve azt, hogy max. a két front csatorna sugároz folyamatosan mély és szub frekvenciákat, valamint egy kemény akciófilm ideje alatt egy pillanatra sem fordul elő, hogy maximálisan ki kéne tartani sinus 30Hz-et az összes csatornán.

Sőt, legtöbben a center és surround hangfalakat "small" állásban használják. 80-150Hz alatt nem kapnak jelet. Tehát nincs ami megzabálja azt a 100 wattot. Mivel a teljesítmény 70-80%-át a 150Hz alatti mély hangok viszik el.

2013. dec. 16. 14:30
 10/18 anonim ***** válasza:

Szerintem nincs rossz hangja a PA hangfalaknak, miért is lenne, ha annyira undortó lenne senki sem venné. Na igen nem mindegy mivel állsz ki a közönség elé, itt is vannak ugyan úgy árkategóriák mint hifinél. Neked jó a hifi megértem. Nekem érzékeny hangfalaim vannak, de ugye mindenkinek más a jó.

Sajátomat nem mondanám PA -nak. Nekem azért ilyen a rendszerem, mert a "front" hangfalakat kültéren is használom néha bulikhoz, tehát érthető, nem akarok venni külön hifi hangfalat a célra feleslegesen.

Nekem meg pont a hifi hangfalak hangzásvilága nem tetszett sosem.

A Media marktban meghallgattunk múltkor pár rendszert volt közötte egy több mint fél millás házimozi, csak lestünk alig akart szólni valamit. Külön a front hangfalak is csapnivalóak voltak. Magas csak erőlködött, közép szinte semmi.. lehet bejáratós volt nem tudom, de hiába állítgatták.. szóval ezeket akarják eladni mostanság.

Mozinál a két frontnak small állásban nem kell sok mélyet sugároznia hiszen vágva van. Egyébként igaz, jobb hangzás érhető el ezzel a small beállítással nagy hangfalak esetén is.

Ez a saját cucc, nekem tökéletes :)

http://www.youtube.com/watch?v=heUETW7yRlA

http://www.youtube.com/watch?v=qXYojKyLsRM

2013. dec. 16. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!